hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kredi kartı aidatı ödemek istemiyorsanız...

    Kredi kartı aidatı ödemek istemiyorsanız...
    expand

    Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, tepkilere yol açan kredi kartı yıllık aidatı konusunda, kart sözleşmesinin üstüne "yıllık aidat ödemeyeceğim" diye not düşürmelerini önerdi. Bilgin, "Banka bunu kabul ediyorsa kredi kartını verecektir. Bundan sonra aidat ödemeyeceksiniz" dedi.

    Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya ise, Bilgin'in bu yaptığı öneriyle bugüne kadar yapılan sözleşmelere dayanarak kart aidatı alınabileceğinin dolaylı olarak yolunun açılmış olduğunu öne sürdü.

    BDDK: "Ödemeyeceğim' notu düşürün"

    Tevfik Bilgin, düzenlediği basın toplantısında, bankaların zarar etmesinin ilk önce reel sektörü vuracağını, Türkiye'nin reytinginin düşeceğini, faizlerin de anında artacağını ifade etti.

    Bazı dengesiz komisyon geliri gibi gelirleri kendilerinin de mantıklı bulmadıklarını kaydeden Bilgin, tüketicilerin kullanmadığı karta ücret istenmesini, yıllık aidat alınmasını mantıklı bulmadıklarını söyledi.

    Bilgin, "Ama bir banka 10 lira havale gönderme ücreti alırken diğeri 50 lira alırsa bunu da mantıklı bulmuyoruz. Tüketicilere en büyük önerimiz, böyle yapan banka varsa bunlarla çalışmama yönündedir. Biz kendimizce önlemlerimizi alıyoruz. İkili bir ilişki olduğu için çok da müdahil olamıyoruz" dedi.

    Bilgin, kredi kartı aidatı ile ilgili olarak da, "Yeni kredi kartı alırken müşteriler bankalardan sözleşme alırken sözleşme üstüne not düşürsünler. Yıllık aidat ödemeyeceğim diye. Banka bunu kabul ediyorsa kredi kartını verecektir. Bundan sonra aidat ödemeyeceksiniz. Sözleşmede bu hükmün spesifik olarak yer alması tüketicilerimizin, kart kullanıcılarımızın şikayetlerini önleyecektir" diye konuştu.

    Tüketiciler Birliği: Hukuk dışı işlemler sürüyor


    Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Kaya ise, Bilgin'in yaptığı bu öneri nedeniyle tüketici mevzuatından haberdar olmadığını gösterdiğini ileri sürdü.

    Kaya, "Ayrıca, Bilgin'in bu yaptığı öneriyle bugüne kadar yapılan sözleşmelere dayanarak kart aidatı alınabileceğinin dolaylı olarak yolu açılmış oldu. Tüketici Kanunu'nun 6. maddesinin ilgili hükmüyle kredi kartı sözleşmelerinde aidat hükmü yazsa dahi tüketicinin o maddeye onayı yoksa geçersiz olduğunu belirtmektedir. Kart aidatı ile ilgili görüş bildiren gerek bakanlık ve gerekse kamu otoritesi, tüketici mevzuatına hakim olmadıklarını göstermektedir" dedi.

    Yasa hükmüne dayanarak kart aidatına itiraz eden tüketicilerin hakem heyetleri ve tüketici mahkemelerince haklı bulunduğunu dile getiren Kaya, "Dolayısıyla kamu otoritesi, tüketiciye akıl vereceğine, mevcut yasal düzenlemeler ışığında bankacılık sektöründeki uygulama ve sözleşmeleri incelemeli, haksızlık yapanlara gerekli cezai yaptırımları uygulamalıdır. Nasihat ve uyarı yapılması gereken kesim tüketici değil, bankalardır. Çünkü tüketici yasal haklarını aramakta, bankalar ise hukuk dışı işlemlerine devam etmektedir" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow