hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Maaşı kesilen emekli ne yapmalı?

    Maaşı kesilen emekli ne yapmalı
    expand

    Türkiye maaş kuyruğunda bekleyenlere de, emekli maaşıyla geçinemediğinden yakınan emeklilere de alışkın. Ancak son olarak ortaya çıkan bir gerçek herkese "yok artık" dedirtti. Son üç yılda emeklilere sorulmadan maaşlarından toplam 31.5 milyon lira kesildi. Yani kıt kanaat geçinen emeklilerin haklarını savunmak için kurulan derneklere yılda 10.5 milyon lira kaynak aktarıldı. Oysa Türkiye'nin en zengin derneği olan TÜSİAD'ın bile bütçesi 11 milyon lira. SGK, kesintilerini geri almak isteyen emeklilerin başvurularını bekliyor.

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in verdiği bilgiye göre, son 3 yılda emeklilerin maaşından toplam 31.5 milyon lira kesilerek iki derneğe aktarılmış.

    Üstelik emeklilerin onayı alınmadan, kendilerine haber verilmeden.

    Bakanlığın verilerine göre, 2008'den bu yana emekli maaşlarından yapılan bu kesintinin 4 milyon 273 bin lirası Tüm Emekliler Derneği'ne, 27 milyon 208 bin lirası ise Türkiye Emekliler Derneği'ne aktarıldı. Yani iki derneğe yılda 10.5 milyon lira kaynak sağlandı.

    Bu paranın ne kadar büyük bir meblağ olduğunu anlamak için Türkiye'nin en zenginlerinin üyesi olduğu TÜSİAD'ın 2010 bütçesinin 11 milyon lira olduğunu hatırlamakta fayda var.

    Sorunun bir diğer boyutu ise kesintinin sadece dernek üyelerinden yapılmamış olması. Derneğe üye olmayanların maaşlarından da kendilerine haber verilmeden kesinti yapılmış.

    Emekliler ne yapmalı?


    Sosyal Güvenlik Kurumu, emekliler kendisine başvurursa derneklere bu kesintilerin geri ödenmesi için yazı göndereceğini söylüyor. Eğer dernekler ödeme yapmazsa o zaman emekliler haklarını mahkemede arayıp yasal faiziyle kesintileri geri alabilir.

    Bu arada emeklilerden kesilen 27.2 milyon liralık kaynağın aktarıldığı Türkiye Emekliler Derneği Başkanı Kazım Ergün 2 Mart'ta CNN TÜRK'te tüm bu iddiaları reddetmişti. Ergün, "Bir tek kişi ispat etsin her türlü ortamda hesaplaşmaya hazırım" demişti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow