hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kadınlara 4 yıl erken emeklilik sürprizi

    Kadınlara 4 yıl erken emeklilik sürprizi
    expand

    Kadınlara dört yıl erken emeklilik hakkı doğdu. SGK yayınladığı bir tebliğle, sigortalı olmadan önce anne olan çalışan işçi kadınlara 4 yıl erken emeklilik şansı tanıyor. Bir çocuk için 2 yıl, iki çocuk için 4 yıl ama bütün çalışan annelere değil!..

    Sigortalı kadınlara 4 yıl erken emeklilik geliyor, yalnız çocuk sahibi olanlara...

    Tüm sigortalı işçi kadınlar, sigortalılık başlangıcından önce veya sigortalılık bitiminden sonra gerçekleşen doğumlar için başvuru yapabilecek.

    Her bir çocuk için 2 yıl ama bir yere kadar. Ancak 2 çocuk için yapılabilecek. 4 yıllık asgari borçlanma bedeli 11 bin 680 lira tutuyor. Bir ay içinde bu parayı ödeyen haktan yararlanabilecek.

    SGK'nın yeni tebliğine göre, eğer kadın işe girmeden doğum yapmışsa 4 yıl erken emekli olacak. Ancak işe girdikten sonra doğum yapmışsa erken emeklilik şansını kaybediyor.

    Bu kadınlar prim günü eksiği varsa tamamlamak için doğum borçlanması kullanabilir.

    Uzmanlar, eğer borçlanma yapılacak yıl 1990'dan önceyse emekli maaşına hiç etkisi olmadığını, bu nedenle günlük 8 lira prim ödemeyi öneriyor.

    1990 ile 1999 arası için borçlanma yapılacaksa günlüğü 12 liradan ödenmesi öneriliyor. Ancak 1999'dan sonraki dönem içinse 52 lira ödenmesi öneriliyor. Çünkü bu tamamen maaşa yansıyacak.

    SGK henüz uygulama genelgesini çıkarmadı. Bu haktan yararlanmak isteyen sigortalı kadınlar genelgenin çıkmasını beklemek zorunda.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow