hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    KEY ödemeleri başlıyor

    KEY ödemeleri başlıyor
    expand

    1.3 milyon kişiye yaklaşık 280 milyon lira KEY parası ödemelerinin 23 Ağustos'ta başlaması planlanıyor.

    Tasfiye Halindeki Emlak Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, kurumların mart ayından sonra gönderdiği bilgiler üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda 1 milyon 309 bin 284 hak sahibini kapsayan bir liste hazırlandığını ve bunun Emlak Konut GYO'ya temmuz ayı sonunda gönderildiğini bildirmişti.

    Liste kapsamındaki kişilere 280 milyon lira KEY parası ödenmesinin öngörüldüğünü kaydeden Sayın, Tasfiye Halindeki Emlak Bankası KEY Birimi'nin, TC kimlik numarası çakışan 203 bin 445 kişilik bir liste üzerinde çalıştığını ve ödeme yapılacak kişi sayısının artabileceğini belirtmişti.

    Emlak Konut GYO, yaptığı çalışmalar sonucunda, 1 milyon 496 bin 796 kayıt içeren KEY ödeme listesini kesinleştirdi. Listenin 22 Ağustos Pazar günü Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanması için gün alındı. Ödeme listesi, Resmi Gazete'de yayımlanması ile birlikte, 22 Ağustos günü gece yarısından sonra Emlak Konut GYO'nun internet sitesinde de ilan edilecek.

    23 Ağustos günü Emlak Konut GYO'nun internet sitesine TC vatandaşlık numarası ile girenler, alacakları KEY tutarını görebilecek. Ziraat Bankası da şubelerde sıkışıklık yaşanmaması için TC vatandaşlık numaralarının son iki hanesine göre ödeme takvimi açıklayacak.

    Yetkililerin verdiği bilgiye göre, yeni listede 1 milyon 496 bin 796 kayıt bulunuyor. Bir kişinin değişik kurumlarda çalışmış olması halinde, bütün işyerlerine ilişkin kayıtların listede yer aldığını, ancak toplamda tek bir ödeme rakamı göründüğü belirterek, bu nedenle ödeme yapılacak kişi sayısının 1,3 milyon civarında olacağını kaydetti.

    Liste kapsamında toplam 279 milyon 470,4 bin lira ödeme yapılması öngörülüyor.

    KEY hesaplarının tasfiyesi kapsamında, en son Resmi Gazete'nin 21 Mart'taki mükerrer sayısında, 1 milyon 685 bin 760 kişiye, 567 milyon 928 bin lira civarında ödeme yapılmasına ilişkin liste yayımlanmıştı.

    KEY haksahibi listesinde yer alanların sayısı 12 milyon yaklaşmasına karşın, şimdiye kadar 6 milyon 815 bin hak sahibine 3 milyar 115 milyon lira düzeyinde ödeme yapıldı. Ödeme tutarı çok düşük olanların, genelde bu parayı almak için bankaya gitmediği belirtiliyor.

    Yüzde 11.25 daha yüksek ödeme alacaklar

    KEY için bu yıl martta yayımlanan ilk listede yer alan hak sahipleri için yapılan nema hesaplaması neticesinde oluşan yardım tutarına, ilgili kanun uyarınca ilk ilanın yapılacağı tarihe kadarki dönem için yüzde 10 artış uygulanmıştı.

    İlk ilan tarihinden sonraki listelerde isimleri yer alan hak sahiplerine ise her ilan dönemi için başlangıçtaki yüzde 10 artışa ilave olarak basit usulde yüzde 1,25 artış uygulanacak.

    Ödemeler için gerekli kaynak, Hazine tarafından Emlak GYO'ya aktarılacak. İlan tarihlerinden itibaren 5 yıl içinde talep edilmeyen alacaklar Hazine'ye irad kaydedilecek.

    Bundan sonra ilgili kurum ve kuruluşlarca bankaya gönderilecek listelerde belirlenen hatalı bildirimler, banka tarafından azami 3 ay içinde ilgili kurumlara düzeltme işlemleri için iade edilecek. Hatalı bildirimlerin düzeltilmesi ile ilgili süre 31 Aralık 2010'da sona erecek. Ancak kurum ve kuruluşlar süre sonunu beklemeden, düzeltmesi tamamlanan listeleri üçer aylık dönemler halinde bankaya gönderebilecek.

    Herhangi bir yasa değişikliği olmaması halinde düzeltmeler neticesinde hazırlanacak son liste, 31 Mart 2011'e kadar Emlak GYO'ya gönderilecek. Bankaca Emlak GYO'ya bildirilen listeler, hak sahipliğinin tespitine esas olmak üzere Emlak GYO tarafından Resmi Gazete'de ilan edilecek.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow