hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    JAL iflas korumaya başvurdu

    JAL iflas korumaya başvurdu
    expand

    Japonya havayolu şirketi Japan Airlines (JAL) iflas koruma başvurusunda bulundu.

    Bir dönem Japonya'nın uluslararası tutkularının sembolü ve gelirleri bakımından Asya'nın en büyük havayolu şirketi olan JAL, yeniden yapılanmak ve faaliyetlerini sürdürmek amacıyla kredi verenlerden korunmak için "Şirket Rehabilitasyon Yasası" gereği iflas koruma başvurusu yaptı.

    Geçen yıl kasım ayı itibarıyla 16,5 milyar dolar borcu bulunan JAL'nin iflas başvurusunda bulunması, borcunun seviyesine bakıldığında ülke tarihindeki altıncı en büyük iflas olarak kayıtlara geçmesine neden olacak.

    Japon hükümeti yaptığı açıklamada, Ulaştırma Bakanlığı'nın şirkete gerekli desteği vereceğini, JAL'nin havacılık şebekesinin önemli bir parçası olmaya devam edeceğini bildirdi.

    JAL Başkanı Haruka Nishimatsu görevinden istifa ederken, yeni yönetimin en erken şubat ayı başında belli olması bekleniyor.

    Seferlerini sürdürecek şirkette istifasını veren Nishimatsu'nun yerini, elektronik üreticisi Kyocera'nın kurucusu Kazuo Inamori'ya bırakacağı tahmin ediliyor.

    Japonya hükümetinin geçen 10 yılda üç kez kurtardığı Japan Airlines, devlet destekli yeniden yapılanma planı kapsamında mevcut borcundan kurtulma çabasına girecek.

    Bu plan çerçevesinde Mart 2013'e kadar 15 bin 600 çalışanını işten çıkaracak, kar getirmeyen güzergah sayısını azaltacak ve kredi kartlarından otellere uzanan iştiraklerinin sayısını yarı yarıya indirecek.

    Devlet destekli Japonya Yatırım Revizyonu Girişim Şirketi (ETIC), JAL'ye 3,3 milyar dolar tutarında yardımda bulunacak ve JAL'ye kredi veren kesimlerden de 3,8 milyar dolardan vazgeçmeleri istenecek.

    ETIC, JAL'nin faaliyetlerini sürdürmesi amacıyla yakıt ve diğer ticari işlemleri için kaynak sağlayacak.

    Geçen hafta hisseleri yüzde 90'dan fazla ve bugün de yüzde 20 değer kaybeden şirketin piyasa değeri bugün 120 milyon dolara inerken, bu, şirketin değerinin, yeni bir Boeing 787 jetin fiyatından daha az olduğu anlamına geliyor.

    JAL, 1985 yılında, havacılık tarihinde, tek uçakla meydana gelen en büyük felaket olarak yerini alan ve 520 kişinin öldüğü uçak kazasından sonra kamuoyunun güvenini yeniden kazanmak için 20 yıl çaba verdi.

    JAL'nin iflas koruma başvurusunda bulunmasının en fazla, rakibi "All Nippon Airways" havayolu şirketine yarayacağı, bu şirketin havayolu taşımacılığında Japonya'nın yeni amiral gemisi olacağı değerlendirmesi yapılıyor.

    JAL, 1951 yılında kuruldu ve 2. Dünya Savaşı'ndan sonra Japon ekonomisine paralel hızla büyüdü ve 1987 yılında özelleştirildi. Ancak, daha sonra izlediği yanlış politikalar şirketin sonunu hazırladı.

    Japonya'da varlık ve borsa balonunun 1980 yılında patlaması, yurtdışındaki tatil yerleri ve otellere yapılan riskli yatırımlar, ülke içinde kar getirmeyen hatlara yönelmesi, şirketi büyük zarara uğrattı.

    Son zamanlarda küresel ekonomik kriz, domuz gribi salgını korkusu, Japon rakibi havayolu şirketi All Nippon Airways'ın rekabeti ve bir dizi güvenlik eksikliği de JAL'ın imajını zedeledi.

    Dünyanın en büyük havayolu şirketi ABD'li Delta Air Lines ve rakibi American Airlines, Asya'daki uçuş ağını genişletmek amacıyla JAL'yi satın almak için rekabet ediyor.

    Delta Air Lines ve ortağı SkyTeam, 500 milyon doları nakit olmak üzere JAL'ye 1 milyar dolar önerirken, American Airlines ve ortakları ise JAL'ye 1,4 milyar dolar nakit vermeye hazır olduklarını belirtiyor.

    Geçen yıl mart ayı itibarıyla çoğu Boeing olmak üzere 279 uçağı bulunan JAL, 35 ülkede 220 havaalanında ve Japonya'da 59 havaalanında faaliyet gösteriyor.

    JAL, geçen mali yılda uluslararası alanda 11,7 milyon ve Japonya'da 41,2 milyon yolcu taşıdı.

    "Bu durum JAL'ın sonu değil"

    Japonya Ulaştırma Bakanı Seiji Maehara, yaptığı açıklamada, "Bu durum JAL'ın sonu değil. Bugün, JAL'ın yaşamasını sağlayacak sürecin başlangıcı" dedi.

    Maehara'ya göre, şirket Mart 2013'e kadar 15 bin 661 çalışanın işine son verecek, böylece şirketin 51 bin 862 olan çalışan sayısı 36 bin 201'e inecek.

    JAL'ın başkanlığından ayrılan Haruka Nishimatsu da, şirketin içinde bulunduğu sorunlar nedeniyle derin üzüntü duyduğunu belirtti.

    Nishimatsu, "Bu bizim son şansımız. Japonya'yı yeniden temsil edebilecek bir havayolu şirketi olarak yeniden doğabileceğimize inanıyorum" diye konuştu.

     Şirketin yeniden yapılanması planı kapsamında devlet destekli Japonya Yatırım Revizyonu Girişim Şirketi (ETIC) JAL'ye 3,3 milyar dolar nakit verecek, ETIC ve Japonya Kalkınma bankası ise 6,7 milyar dolar kredi hattı açacak.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow