hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    En hızlı kolbastıyı o oynuyor

    En hızlı kolbastıyı o oynuyor
    expand

    Guinness Dünya Rekorları Türkiye Denemeleri etkinliğinin Trabzon ayağında, 1 dakikada 320 adım atarak "En hızlı kolbastı dansı" dünya rekorunu kıran Karadeniz Uşakları kolbastı ekibi üyesi Adem Aşık, kolbastı ekiplerinin hep ilkleri başaran ekip olduğunu belirterek, "Son rekor bizi çok mutlu etti" dedi.

    Karadeniz Teknik Üniversitesi Beden Eğitimi Bölüm Başkanı ve Kolbastı Sanat Yönetmeni Yrd. Doç. Dr. Engin Erşen ve Guinness Dünya Rekorları Türkiye Denemeleri etkinliğinin Trabzon ayağında, bir alışveriş merkezinde düzenlenen rekor denemesinde, dakikada 320 adım atarak "en hızlı kolbastı dansı" dünya rekoru kıran ekip üyesi Aşık ve diğer üyelerle rekora ilişkin Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'nde basın toplantısı düzenledi.

    Engin Erşen, kolbastının kentin Faroz Mahallesi'nde balıkçı barınaklarının bulunduğu kumsalda ortaya çıktığını ve dünyada beğeniyle izlendiğini belirterek, "en hızlı kolbastı dansı" için bir yıldır ekip olarak çalıştıklarını ancak Guinness World Records Türkiye Temsilcisi ve Tescilli Türkiye Hakemi Şeyda Subaşı  Gemici'nin Trabzon'a gelmesi gerektiği ve maliyetli olduğu için bunu başaramadıklarını söyledi.

    Bir alışveriş merkezinin bu rekor denemesinde kendilerine sponsor olması üzerine ekipten seçilen Aşık'ın bu rekoru kırdığını anlatan Erşen, "Serseri dansı denen kolbastıyı artık bir dünya dansı haline getirdik. Bu oyunun patentini de aldık bütün yasal hakları bize aittir" diye konuştu.

    Erşen, kolbastının patentinin kendilerinde olduğunu ancak Coca Cola firmasının bu oyunu kullandığını da hatırlatarak, bu firmaya dava açabileceklerini de kaydetti.

    Kolbastının, dünyanın önde gelen dans stillerinin adımlama tekniklerine uygun olduğu için bu kadar beğenildiğini ifade eden Erşen, "Kolbastı, rock ya da rap gibi adımlara, tekniklerine uygun, aksak ritmleri uyguluyoruz" dedi.

    Erşen, doğaçlama bir oyun olan kolbastının dünyanın neresinde oynanırsa oynansın heyecan verdiğini anlatarak, "Kolbastı Faroz'da racon kesen, bıçkın delikanlılar, ağabeyler ve delikanlı kızların dansıdır. Kolbastı, Karadeniz kimliğini anlatmanın bir yolu. Bu dans ve müziği tam bir antidepresan. Bu dansın yeni bir stile kavuşması lazım, estetik ve kültürel derinliği olan bir dans olması lazım, şimdi bunun için çalışıyoruz" diye konuştu.

    Kolbastının horonun önüne geçtiği iddiasına katılmadığını da belirten Erşen, "Horon bizim milli oyunumuzdur. Horon da bizim, kolbastı da bizim. Kolbastı 80 yıllık bir oyun ama horon kökten geliyor" dedi.

    Rekoru kıran Adem Aşık da "en hızlı kolbastı dansı" dünya rekoruna sahip olmak için ekip olarak 1 yıldır çalıştıklarını ifade ederek, şunları söyledi:

    "Karadeniz Uşakları olarak hep ilkleri başaran ekibiz. Son rekor bizi çok mutlu etti. Rekoru önce ekip olarak kırmak istedik ancak son anda bir kişinin olması gerektiği söylendi, ben tercih edildim ve rekoru kırdım. Başarı sadece benim değil tüm ekip arkadaşlarımındır."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow