hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tüm zamanların en güzel beş şarkısı

    Tüm zamanların en güzel beş şarkısı
    expand

    Hangi şarkıların en güzel olduğu konusunda herkes aynı görüşte olmayabilir ama Rolling Stone dergisi yine de şansını denedi.

    Dergi bugün yayınladığı özel kolleksiyoncu baskısında tüm zamanların en güzel 500 şarkısı listesi yayımladı.

    ABD’de yayımlanan ve müzik, siyaset ve popüler kültür gibi konuları işleyen Rolling Stone en güzel şarkılar listesini geniş kapsamlı iki ayrı ankete göre belirledi.

    2004 yılında sanatçı, prodüktör, müzik endüstrisi yöneticileri ve gazetecilerden oluşan 162 kişilik bir gruptan tüm zamanların en güzel şarkılarını seçmeleri istendi.

    Geçtiğimiz yıl da bu defa 100 kişiden oluşan yine buna benzer bir gruptan 2000’li yılların en güzel şarkılarını seçmeleri istendi.

    Rolling Stone editörlerinden Alan Light ilk beş şarkıyı bir televizyon programında açıkladı.

    Dergiye göre en güzel beş şarkı şöyle (Sıralama tersinden):

    5. “Respect,” Aretha Franklin
    “Respect” ilk kez 1965 yılında Otis Redding tarafından yazılıp kaydedildi. Ama Aretha Franklin 1967 yılında Ahmet Ertegün’ün Atlantic New York stüdyosunda kaydettiği yorumuyla şarkıyı kendisine mal etti. “Respect” Aretha Franklin’in Soul müziğin kraliçesi olarak kabul edilmesini sağlayan ilk şarkı oldu.

    4. “What’s Going On,” Marvin Gaye
    “What’s Going On” dünyada barışa çağrı yapan enfes bir şarkı olup bunalım geçirmekte olan bir adam tarafından söylendi. Marvin Gaye şarkıyı yazdığı 1970 yılında Motown’ın bir numaralı solistiydi ama yine de kendi yazdığı şarkıların adeta bir fabrikada yapılmış ortak bir ürün gibi gösterilmesi nedeniyle hakkının yendiğini düşünüyordu. Birlikte düet yaptığı arkadaşı Tammi Terrell’in üç yıl süren beyin tümörü mücadelesinden sonra ölümü nedeniyle yıkım yaşayan Gaye aynı zamanda Motown’ın manejerliğini yapan Berry Gordy’nin kızkardeşi Anna Gordy ile yaşadığı çalkantılı  evlilik nedeniyle de kendisini köşeye sıkışmış hissediyordu. Gaye’in sorunları burada da bitmiyor, bağnaz babası ile arasındaki sorunlar nedeniyle de acı çekiyordu. Gaye biyografisini yazan David Ritz’e, “Barışı savunmam için önce kendi kalbimde barışı bulmam gerektiğini öğrendim” dedi.

    3. “Imagine,” John Lenon
    John Lenon 1971 yılının bir sabahı İngiltere’nin Ascot bölgesindeki malikanesinde  “Imagine”i yazarak dünyaya en büyük armağanını vermiş oldu. Lenon büyük beyaz piyanosunun başına otururken, eşi Yoko Ono da kendisini seyrediyordu. Lenon dingin melodi, yumuşak tonlar, yalvarış gibi bir çağrıya rağmen çok sade bir dille yazılmış 22 mısralık zarif şarkı sözleri ile dünyayı barış için elbirliği yapmaya çağırıyor.

    2- “(I Can’t Get No) Satisfaction,” Rolling Stones
    E Street Band grubunun gitaristi Steve Van Zandt bu şarkıyı “Dünyanın müzikal bağı” olarak niteliyor. Bu müzikal bağ 1965 mayısında bir gece Rolling Stones’un üçüncü ABD turu sırasında grubun gitaristi Ketih Richards’ın rüyasına girmiş. Richards uykudan uyanarak notaları bir kez çalıp kaydetmiş ve sonra tekrar uykuya dalmış. Richards daha sonra bu olayı şu sözlerle anlatıyor: “Kasette bir ara aniden duruyorum. Geri kalanı ise horlama sesi.”

    1-    “Like a Rolling Stone,” Bob Dylan
    Bob Dylan 1965 yılında kaydettiği bu şarkıyı yarattığında henüz 24 yaşına basmış genç bir adamdı. Gerek tasarımı, gerekse icraatı ile müzik dünyasında bir devrim yaratan “Like a Rolling Stone”u en iyi tarif eden ise yine Dylan’ın şu sözleri oldu: “Ben yazdım bunu. Başarısız olmadı. Düzgün bir parçaydı.”
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow