hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Lübnan'a vize kalktı

    Lübnana vize kalktı
    expand

    Türkiye ve Lübnan arasında karşılıklı olarak vize uygulamasının kaldırılmasına ilişkin anlaşma imzalandı.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Lübnan Başbakanı Saad Hariri ile iki ülke arasındaki vizenin karşılıklı olarak kaldırılmasına ilişkin düzenlemenin de bulunduğu 6 anlaşmaya imza attıklarını söyledi.

    Erdoğan ve Hariri, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Başbakanlık Merkez Bina'da ortak bir basın toplantısı düzenledi.

    Başbakan Erdoğan, Lübnan Başbakanı Hariri'yi Türkiye'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladığı konuşmasında, Lübnan'ın çok sıkıntılı bir dönemi geride bıraktığını, 5 ay gibi bir sürecin ardından hükümetin kurulduğunu kaydetti.

    Geçilen bu zorlu dönemin ardından, barış ve huzur dolu bir geleceğin adımlarını atmaya başladıklarını kaydeden Erdoğan, iki ülke arasında bugün 6 anlaşmaya imza atıldığını bildirdi.

    Yapılan anlaşmalar arasında en önemlisinin iki ülkenin karşılıklı olarak vizelerin kaldırılmasına yönelik uygulama olduğunu anlatan Erdoğan, diğer anlaşmalarla sağlık, tarım, askeri işbirliği, ulaştırma ve eğitim gibi alanlarda da önemli bir adım atıldığını kaydetti.

    İki ülke arasında vizelerin kaldırılması uygulamasına özellikle değinmek istediğini belirten Erdoğan, daha önce Türkiye ile Suriye, Ürdün ve Libya arasında da vizenin kaldırıldığını anımsattı.

    Erdoğan, Lübnan ile de vizeleri kaldırmasıyla bu 4 ülkedeki "halkların birbirlerine gidip gelişlerinde farklı bir geleceği oluşturduklarını" ifade etti.

    Vize uygulamayan ülkelerAntigua-Barbuda, Arjantin, Arnavutluk, Bahamalar, Barbados, Belize, Bolivya, Bosna-Hersek, Brezilya, Ekvador, El Salvador, Fas, Fiji, Filipinler, Guatemala, Güney Afrika Cumhuriyeti, Gürcistan, Haiti, Hırvatistan, Honduras, Hong Kong, İran, Jamaika, Japonya, Karadağ, Kazakistan, Kırgızistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kolombiya, Kore Cumhuriyeti (Güney Kore), Kosova, Kosta Rika, Libya, Lübnan, Makau Özel İdare Bölgesi, Makedonya, Maldivler, Malezya, Mauritus, Nikaragua, Pakistan, Palau Cumhuriyeti, Paraguay, St. Vincent-Grenadines, Singapur, Solomon Adaları, Sri Lanka, Suriye, Svaziland, Şili, Tayland, Trinidad-Tobago, Tunus, Tuvalu, Uruguay, Ürdün, Venezuela.
    "Serbest ticaret anlaşmasını da imzalayalım"

    İki ülke arasında ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini anlatan Erdoğan, 2002 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacminin 225 milyon dolar civarında olduğunu, rakamın 2008 yılı itibariyle 900 milyon dolara ulaştığını söyledi.

    Bu rakamında yeterli olmadığını ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:

    "İnşallah, Sayda'daki tarafımızdan yapılan hastanenin açılışını değerli kardeşimle yapacağız. Ve en geç o seyahatimizde serbest ticaret anlaşmasını da imzalayalım istiyoruz. Serbest ticaret anlaşmasını imzalamak suretiyle çok daha farklı bir ekonomik, ticari ilişkinin aramızda gerçekleşeceğine inanıyorum. Çünkü 900 milyon dolar çok komik bir rakam, bunu çok ilerilere taşımamız gerekiyor. Mersin-Beyrut feribot seferlerinin başlatılması da bizleri çok çok rahatlatacak. Elektrik enerjisi noktasında ve doğalgaz noktasındaki gerekli desteği de kendilerine vermek suretiyle... Lübnan'ın sıkıntılarını giderme noktasında inşallah kendilerine yardımcı olacağız"

    Türkiye'ye teşekkür etti

    Türkiye ve Türk halkına 2006 yılında yaşanan savaştan sonra desteklerinden ötürü teşekkür eden Hariri de, İsrail'in halen Lübnan karasularını ve hava sahasını ihlal ettiğini, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararını ihlal etmeyi de sürdürdüğünü söyledi.

    Bölgede "adil ve kalıcı" bir barış istediklerinin altını çizen Hariri, "Filistin meselesinin başkenti Kudüs olan iki devletli bir çözüme kavuşturulmasını istiyoruz" dedi.

    Hariri, Türkiye'nin Filistin halkını ve Filistin davasını desteklemesinin çok önemli olduğunu belirterek, Türkiye'nin askeri ve siyasi desteğini çok önemsediklerini kaydetti.

    "Lübnan'ın güvenli ve istikrarlı olması için verdiğiniz destek, Lübnan ve Lübnan halkı tarafından büyük takdirle karşılanmaktadır" diyen Hariri, bölgede çok uzun süredir aranan adil barış ve kalıcı istikrar için Başbakan Erdoğan'dan, Türkiye'nin bu çok olumlu rolünü devam ettirmesini istediklerini söyledi.

    Hariri, Türkiye ve Lübnan'ın, kıtaların ve medeniyetlerin buluştuğu noktada durduklarına işaret ederek, bu durumun sadece coğrafi olmadığını, iki ülkenin de birçok farklı görüş, kültür ve inancı bir araya getirdiğini ifade etti.

    Hariri, "Türkiye'yi, geleceğimizi ve bölgenin güvenliğini ve işbirliğini inşa etmekte çok büyük bir ortak olarak görüyoruz" diye konuştu.

    Bir soru üzerine Hariri, İsrail'in BMGK'nin 1701 nolu kararına yönelik ihlallerine ilişkin Başbakan Erdoğan'dan talepte bulunduğunu belirtti.

    İsrail'in güneyde patlayıcı madde bulduğunu iddia ettiğini ve bunun Lübnan hükümetinin sorumluluğu altında olduğunu belirttiklerini söyleyen Hariri, İsrail'in uluslararası kararları bir kenara bıraktığını söyledi.

    Lübnan'da görev yapan Türk askerlerine de değinen Hariri, birliklerin Lübnan'a yardımcı olduklarını belirterek, Türkiye'nin verdiği bu desteğin devamını beklediklerini kaydetti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow