hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    44 milyon dolarlık "Selenyum" operasyonu

    44 milyon dolarlık Selenyum operasyonu
    expand

    Aydın'ın Didim ilçesinde polisin düzenlediği operasyonda, bulundurulması ve satılması yasak olan 3 bin 900 gram "Selenyum 74" maddesi ele geçirildi. Maddenin değerinin yaklaşık 44 milyon dolar olduğu açıklandı. Olayla ilgili bir kişi tutuklanarak cezaevine kondu.

    Didim'de bir ihbarı değerlendiren polis ekipleri dün öğle saatlerinde müteahhit Rafet Reçber'in Yeni Mahalle, Manastır Caddesi üzerindeki ofisine operasyon düzenledi.

    Operasyonda uçak ve ilaç sanayinde kullanılan ve Türkiye'ye sokulması yasak olan "Selenyum 74" isimli maddeden 3 bin 900 gram ele geçirildi.

    Didim Emniyet Müdürlüğü'ne götürülen zanlı Reçber, 24 saat süren sorgusunun ardından çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak Söke Cezaevi'ne gönderildi.

    Selenyum maddesi ise gerekli analizleri yapılmak üzere Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'na yollandı.

    Didim İlçe Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılıkla Mücadele Amirliği ekipleri olayla ilgili geniş kapsamlı soruşturma başlatırken, Türkiye'de şimdiye kadar bu miktarda "Selenyum 74"' maddesi ele geçirilmediği öğrenildi.

    Selenyum'un Rusya'dan getirildiği ihtimali üzerinde duran Emniyet yetkililerinin olayı Rus istihbarat birimlerine haber verdiği ve soruşturmanın uluslararası boyut kazandığı bildirildi.

    Selenyum maddesinin Londra'da borsası bulunuyor ve gramı 8-10 bin dolardan satılıyor.

    Deniz ürünleri, yumurta ve karaciğerin yapısında bulunan selenyum, uçak malzemesi, cam ve plastik üretimi ile kanser ve kalp hastalıklarının tedavisinde kullanılıyor.

    İnsan vücudunun günlük ihtiyacı olan 50- 70 mikrogram selenyumun fazla dozda alınması halinde zehirleyici etkisi bulunuyor. Bu nedenle maddenin Türkiye´de üretilmesi ve satışı yasaklandı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow