hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Geçim sıkıntısı 'hayalet köy' yarattı

    Geçim sıkıntısı hayalet köy yarattı
    expand

    Bursa'nın Büyükorhan ilçesine bağlı Çökene köyünde yaşayan 350 kişi, maddi imkansızlıklar nedeniyle iki yıl önce köylerini terk etti. Evlerini ve eşyalarını bırakarak göç eden köylülerden geriye artık ilçe haritasından bile silinen 'hayalet köy' kaldı.

    Bursa'nın dağ yöresi olarak bilinen dört ilçesinden biri olan Büyükorhan, Türkiye'deki 850 ilçe arasında gelişmişlik açısından 717. sırada yer alıyor.

    Bursa'ya 90 kilometrelik uzaklıkta bulunan ilçede 3 bin 500 kişi yaşıyor.

    Büyükorahan'a bağlı 40 köyden yüzde 90'ı fakirlikle mücadele ederken, sanayinin olmadığı ilçede yaşayanlar, geçimlerini hayvancılık ve tarımdan sağlamaya çalışıyor.

    Ancak geçim sıkıntısı çeken aileler yıllardır yaşadıkları köylerden göç etmek zorunda kaldılar.

    Bunun örneklerinden biri de Çökene Köyü... 2 yıl önce 35 haneli olan ve 350 kişinin yaşadığı Çökene köyünde artık kimse yaşamıyor.

    Ekonomik zorluklar nedeniyle Çökene'yi terk eden köylüler, arkalarında kapısı açık evlerini ve bir kaç parça giyim ile ev eşyası bıraktılar. Ailelerin göç etmesi sonucu köy imamı ve öğretmenin tayinleri ilçeye alınırken Çökene köyü de Büyükorhan'ın haritasından silindi.

    Su olmadığı için tarım yapamayan köylülerin, sosyal güvenceleri de olmaması nedeniyle kente göç ettiklerini söyleyen Büyükorhan'ın AKP'li İlçe Belediye Başkanı Selami Selçuk Türkmen, önümüzdeki dönemde Çökene Köyü gibi 15'e yakın yerleşim biriminin  de ekonomik zorluklar nedeniyle boşaltılmasının söz konusu olduğunu açıkladı.

    Bursa'nın gelişmişlik ve nüfus açısından Türkiye'nin dördüncü büyük kenti olduğunu vurgulayan Türkmen, "Bursa gibi büyük bir şehrin ilçesinin, bu halde oluşu üzüntü verici. Doğu ve Güneydoğu'daki bazı ilçelerden bile daha kötü durumdayız. Vatandaşlarımız artık para kazanabilmek için kent merkezine göç etmek zorunda kalıyorlar" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow