hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Erdoğan, İstanbul'da Romanlarla buluştu

    Erdoğan, İstanbulda Romanlarla buluştu
    expand

    İstanbul'da Romanlara seslenen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Hiç kimseye buçuk muamelesi yapılamaz" dedi, "Ben artık Roman vatandaşımın insanca yaşamasını istiyorum" mesajını verdi. Erdoğan'ın hedefinde soykırım iddiaları da vardı, "Bize atfedilen kirli ithamları boşa çıkaracağız" diye konuştu.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bu topraklar tarihin her döneminde mazlumlara, mağdurlara, yolda kalmışlara, itilmişlere, dışlanmışlara, yerinden yurdundan toprağından sürülmüşlere kucak açmış topraklardır" dedi.

    Erdoğan, Abdi İpekçi Spor Salonu'nda düzenlenen, "Roman Buluşması"nda yaptığı konuşmada, binlerce yıldır Anadolu topraklarında diller, inançlar, renkler ve farklı etnik grupların bir arada barış ve hoşgörü içinde yaşadıklarını söyledi.

    Anadolu'nun her dalında ayrı bir çiçek açtığı büyük bir çınar olduğunu ifade eden Erdoğan, Türkçe'deki "gönül" kelimesinin başka dilde karşılığının bulunmadığını, bu topraklar üzerinde yaşayanların tamamının binlerce yıldır birbirlerine gönüllerini açtıklarını, birbirlerini gönül tahtlarında ağırladıklarını, birbirleriyle kardeş olduklarını, akraba, dost, yaren olduklarını anlattı.

    Başbakan Erdoğan, "Biz insanı yalnızca insan olduğu için seven, yalnızca insan olduğu için hürmet gösteren, 'Tanrı misafiridir' diyerek evinin kapısını ardına kadar açan bir kültürden geliyoruz" diye konuştu.

    Kültürümüzde, "Komşu komşunun külüne muhtaçtır", "Komşusu açken tok yatan bizden değildir" sözlerinin var olduğunu da anımsatan Erdoğan, "Hangi çocuk, hangi bebek, hangi Şopar anne babasından kendisine miras kalmış etnik kökeninden dolayı, dilinden dolayı dışlanabilir? Bu insanlığa, vicdana sığmaz" şeklinde konuştu.

    Erdoğan, "Meyve ne kadar koyu renkliyse o kadar olgundur" Roman atasözüne kulak verdiklerini de kaydederek, kendisinden önce yapılan konuşmalarda, Yunanistan'da, Bulgaristan'da, Avrupa'da Romanlara yapılan zulümlerden örnekler verildiğini ve hala Avrupa Birliği'nin bu gerçeklerin farkında olmadığını vurguladı.

    Başbakan Erdoğan, "Bizim bu topraklarımız tarihin hiç bir döneminde ırkçılığa sahne olmamıştır. Bizim topraklarımız, bizim vatanımız, tarihin hiç bir döneminde anti-semitizme prim vermemiştir. Bu topraklarda ırkçılık barınamaz, antisemitizm barınamaz. Hoşgörüsüzlük, tahammülsüzlük kendisine barınak bulamaz. Bu topraklar tarihin her döneminde mazlumlara, mağdurlara, yolda kalmışlara, itilmişlere, dışlanmışlara, yerinden yurdundan toprağından sürülmüşlere kucak açmış topraklardır. Bu millet tarih boyunca nerede mazlum varsa nerede mağdur varsa ona sahip çıkmış, ekmeğini, aşını onlarla paylaşmış bir millettir" dedi.

    Erdoğan, Kuzey Afrika'da soykırım suçları işlenirken, oraların mağdur ve mazlum insanlarının yegane dayanağının Türkiye'nin cömert insanları olduğunu ifade ederek, Romanların, Fatih Sultan Mehmet'in fermanıyla İstanbul'da güvence altına alındıklarını, ayrıca Sultan 2. Selim'in yayınladığı fermanla da Romanların vergiden muaf olduğunu ve hiç kimsenin onlara ilişmemesini emrettiğini anımsattı.

    Osmanlı coğrafyasında Romanların zanaatlerinden istifade edildiğini ve askerlikte de üstün hizmet gösterdiklerini hatırlatan Erdoğan, 2. Dünya Savaşı sırasında bir milyon Romanın soykırıma tabi tutulduğunu, Avrupa'dan kaçan Romanlara Türkiye'nin sahip çıktığını dile getirdi.



    "Soykırım utancı, ayrımcılık ayıbı"

    Başbakan Erdoğan, "Soykırım utancını, ayrımcılık ayıbını, dışlama kusurunu işleyenler esasen kendi suçlarını bize yansıtmak isteyenlerdir" dedi.

    Çanakkale Savaşı sırasında Mehmetçiğin bir yandan canını ortaya koyarken, bir yandan düşmanına kahve ikram edecek kadar engin bir gönüle sahip olduğunu da anlatan Erdoğan, "Çanakkale'de bizim yaşam hakkımıza saygı göstermeyenlerin, biz ölülerine dahi saygı gösterecek kadar büyük ve şanlı destan yazdık. Bu millete, bu ülkeye atfedilen o kirli ithamların tamamını da tarihimizde, hoşgörümüzde, kardeşliğimizde, birlik ve bütünlüğümüzde hep beraber boşa çıkaracağız" şeklinde konuştu.

    Konuşmasında, "Menzile giden yol, seni menzilden ayırmaz" Roman atasözüne de atıfta bulunan Erdoğan, "Yol menzilin bir parçasıdır. Biz artık menzile giden yoldayız. Türkiye'deki farklı etnik grupların farklı inanç gruplarının sorunlarını çözmek için yola çıktık. Bu yolun adına 'Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi' dedik. Bu sorunları tek tek ele alıyoruz. Ayrım yok, Türk'üyle, Kürt'üyle, Laz'ıyla, Çerkez'iyle, Roman'ıyla Gürcü'süyle Boşnak'ıyla, Arnavut'uyla aklınıza ne geliyorsa gelsin her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının problemi bizim problemimizdir" diye konuştu.

    Başbakan Erdoğan, Romanları çadırlarda ve derme çatma binaların içinde görmek istemediklerini dile getirerek, Romanların insanca yaşamasını istediğini kaydetti.

    TOKİ konutlarını tanıttı

    Başbakan Erdoğan, konuşmasında ülkenin çeşitli illerinde TOKİ tarafından Roman vatandaşlar için üretilen konutları tanıttı.

    Barkovizyondan Roman vatandaşların oturduğu mevcut evleri ile onlar için üretilen yeni projeleri gösteren Erdoğan, Türkiye'nin her bölgesinde roman vatandaşları için bu tür konutlardan yapacaklarını söyledi.

    Roman vatandaşların mevcut oturdukları yerlerde oturmaya layık olmadıklarını dile getiren Erdoğan, hazırlanan projelerin "bir zemin iki kat ve zemin 1 kat" olarak hazırlandığını belirtti.

    Konutların yanında okul, sosyal donatı alanı ve alış veriş yerlerinin de olacağını belirten Erdoğan, "Bunları Roman vatandaşlarımıza peşinatsız ayda 100-120 TL taksitle 20 yıl vadeyle vereceğiz. Derdimiz şu, 'yaratılanı yaratandan ötürü seviyoruz'. Halkın önündeki engelleri kaldıracağız. 'Ben de insanım, insanca yaşamak hakkımdır' diyene hakkını iade edeceğiz. Bu bir lütuf değil, sadece AK Parti iktidarı olarak hakkını kendisine vermektir" diye konuştu.

    Başbakan Erdoğan, halkın efendisi değil, hizmetkarı olduklarını ve farklarının da bu olduğunu söyledi. Hiçbir zaman bu hizmetkarlığın kendilerine farklılık getirmeyeceğini, yola devam edeceklerini belirten Erdoğan, süratle bu çalışmaları başlatacaklarını, 1 yıl ile 16 ay arasında konutları teslime başlayacaklarını bildirdi.

    Erdoğan, "Bütün bunlar bizim birliğimiz ve beraberliğimiz, kardeşliğimizi, dayanışmamazı daha da artıracak. 'On yıllardır sözüne kulak verilmeyen, ıstırabı duyulmayan, feryadına kulak verilmeyen, talepleri yerine gelmeyen vatandaşlarımızın sorunları bizim meselemizdir' dedik. Onun için Milli Eğitim Bakanım, İçişleri Bakanım, AB'den Sorumlu Devlet Bakanım, bu sorunlarla ilgili Devlet Bakanım, Gümrüklerden Sorumlu Bakanım, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanım, Valim, Emniyet Müdürüm burada. Hep birlikte bu taşın altına vücudumuzu koyduk. Bunları beraber halledeceğiz. 'Roman vatandaşlarımızın meselesi bizim meselemizdir' dedik" diye konuştu.

    Başbakan Erdoğan, "Bu kardeşiniz, Kasımpaşa'da ,Dolapdere'de, Hacıhüsrev'de, Yenişehir'de Roman kardeşlerimle bir arada büyüdü. Birlikte futbol oynadık. Sokağı birlikte öğrendik. Çamuru beraber tanıdık. Acıyı da hüznü de kederi de sevinci de hep birlikte yaşadık. O nedenle bir kez daha ifade ediyorum. Sizin meseleniz benim de meselemdir. Şimdi menzile ulaşmak için yola çıktık. Şimdi artık menzilin bir parçasıyız. Her sorunu çözmek için gayret gösteriyoruz. Şunu asla unutmayın, asla Gaziosmanpaşa'nın Sarıgölü'nde camideki bir vatandaşa 'safın arkasına geç' demeye kimsenin hakkı, selahiyeti yoktur. Bu ülkenin her bir ferdi, bu ülkenin birinci sınıf vatandaşıdır. Bu ülkede hiç kimseye ama hiç kimseye buçuk muamelesi yapılamaz. Hele benim Roman kardeşlerime buçuk muamelesi yapılmasına, onların ayrımcılığa dışlanmaya maruz bırakılmasına bizim tahammülümüz olamaz" dedi.

    "Yapılan yasal düzenlemeler"

    Başbakan Erdoğan, 2006 yılında Roman vatandaşlara yönelik ayrımcı ifadeler içeren 2015 sayılı iskan kanununu kendilerinin değiştirdiklerini, 2006 yılında polis talimatnamesindeki Roman vatandaşlara yönelik ayrımcı ifadeyi yine kendilerinin kaldırdığını anlattı.

    Geçen yıl 10 Aralık tarihinde de Türkiye'nin 36 ilinden 5 federasyon ve 80 derneği temsilcilerinin katıldıkları Roman Çalıştayı'nı topladıklarını hatırlatan Erdoğan, Roman vatandaşların ilk kez bir hükümet tarafından muhatap alındığını söyledi.

    Erdoğan, şimdi TOKİ ile bir adım attıklarını Bursa Karacabey'de, Edirne'de, Keşan'da, Sakarya'da, Afyon Dinar'da, Balıkesir Bandırma'da, Bursa Mustafakemalpaşa'da, Eskişehir merkez, Kütahya Altıntaş ve Tavşanlı, Tekirdağ merkez ve Aydoğdu'da şu anda 3 bin 408 konutun yapımının başladığını bildirdi.

    Yeni talepler üzerinde çalışmaların da devam ettiğini belirten Erdoğan, onları da gelen talebe göre projelendirip başlayacaklarını bildirdi.

    Kendilerinin ilk adımı attıklarını belirten Erdoğan, Romanlardan da destek beklediklerini kaydetti. Erdoğan, Kasımpaşa Kulaksız'daki Roman vatandaşların kendilerine 'hayır' dememelerini isteyen Erdoğan, o bölgeyi de projelendirip planlayarak buradaki mevcut evlerin yıkılıp, yerine yenilerini yapmalarını ve böylece çocukluğundaki arkadaşların gelip bu evlerde oturmalarını istediklerini söyledi.

    Erdoğan, zaman içinde sorunları hep birlikte çözeceklerini belirterek, "Bu yoksulluğu, eğitimsizliği bitireceğiz. Devlet kadrolarında 'Roman vatandaşlarına yer yok' diye ilkel zihniyeti ayaklar altına aldık, alıyoruz. O zaman sadece yol almakla kalmayacağız. Menzile de ulaşacağız. Bu ülke hepimizin, geçmişi birlikte inşa ettik, geleceği de sizlerle birlikte inşa edeceğiz. Milli birlik ve kardeşlik projelerimiz bu ülkenin ekonomisini huzurunu, istikranını pekiştirecek bir devlet projesidir. Bu devlet projesinin muhatabı millettir, sizsiniz. Bu projeyi sizlerle birlikte gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

    Başbakan Erdoğan, tüm Roman vatandaşların Hıdrellez'ini bir kez daha kutlayarak, onların nefesinin, coşkusunun eksilmemesi dileğinde bulundu.

    Başbakan Erdoğan, konuşmasının ardından 4 vatandaşa nüfus cüzdanları ve evlilik cüzdanlarını verdi.

    Başbakan'a protesto

    Öte yandan Başbakan Erdoğan'ın konuşması sırasında tribünlerde oturan 2 genç tarafından "Parasız eğitim istiyoruz" yazılı pankart açıldı.

    Polisler tarafından salondan çıkarılan gençler, polis aracına bindirilerek götürüldü.



    Faruk Çelik: "Sorunları çözmek için geldik"

    Devlet Bakanı Faruk Çelik, "Herkes bilsin ki biz buraya laf olsun diye değil, Roman vatandaşlarımızın sorunlarını çözmek için geldik" dedi.

    Abdi İpekçi Spor Salonu'nda düzenlenen "Roman Buluşması"nda konuşan Çelik, bu tarihi buluşmanın Roman vatandaşlarına, ülkeye, millete ve demokrasiye büyük katkılar sağlayacağına inandığını söyledi.

    Bakan Çelik, 14 Mart tarihinin iki açıdan çok önemli olduğunu, birincisinin 7 yıl önce 'muhtar bile olamaz' denilen Recep Tayyip Erdoğan'ın 14 Mart 2003'de Başbakanlık koltuğuna oturduğunu ifade ederek, ikincisinin de yüzyıllardır dışlanan, görmezlikten gelinen, ön yargılarla bakılan Roman vatandaşlar için adeta yeniden bir doğum günü olduğunu kaydetti.

    Romanlar'ın müziğe olan yatkınlıkları, el sanatları ve becerileriyle barış içinde hep birlikte yaşama konusundaki dirençleriyle kabul gören insanlar olduğunu vurgulayan Çelik, kinlerini mendil kuruyuncaya kadar, dostluklarını da okyanuslar kuruyuncaya kadar canlı tutan Romanlar'ın mutluluğu arama gafletine düşmeden, her koşulda dolu dolu yaşamasını bildiklerini anlattı.

    Romanlar'ın çektikleri tüm sıkıntılara, dışlanmışlıklarına rağmen devletin uzattığı ele Türkiye'nin her yerinden koşup geldiklerini dile getiren Çelik, "Bu salona bakınca Roman vatandaşlarımızda sevgi, kardeşlik, samimiyet, millet sevgisi, ay yıldızlı bayrak sevgisi, vatan sevgisi görüyorum" diye konuştu.

    Faruk Çelik, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın göreve başladığı andan itibaren kangren halindeki sorunlara el attığını ve bu arada Roman vatandaşlarını da unutmadığını belirterek, sorunun çözümü için verilen talimat üzerine Bakanlık olarak çalışmalara başladıklarını söyledi.

    Geçen yıl Türkiye'nin dört bir yanından 120 Roman temsilcisiyle bir araya geldiklerini ve tüm katılımcıların yaşadıkları sorunları anlattığını ifade eden Çelik, ön yargının, ayrımcılığın, dışlanmanın bu insanlarda ne denli büyük yaralar açtığını gördüklerini kaydetti.

    Devlet Bakanı Çelik, çalıştaya katılanların görüşlerini bir kitapçıkta topladıklarını, sorunları içeren bir raporu da Başbakan Erdoğan'a sunduklarını dile getirerek, bu çalıştayın sonucunda da bugün bu buluşmanın gerçekleştiğini söyledi.

    Bakan Çelik, "Kimse bugüne kadar Romanlar'ın halini hatırını sormadı. Yaşadıkları çadırları, barakalar içindeki insan gerçeğini bir gün olsun merak eden hiç olmadı. Bir Roman çocuğunun sınıfta neden yalnız bırakıldığına, Roman mahallesinde yaşayan bir gence neden iş verilmediğine, Romanlar için bazı yasalarda neden ayrımcılık yapıldığını, Roman mahallelerinin neden potansiyel suçlu görüldüğünü ne yazık ki bugüne kadar soran olmadı. Ama bugün Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı, siz Roman kardeşlerimizin sorunlarını görüşmek ve çözüm bulmak amacıyla sizlerle bir arada. Herkes bilsin ki biz burada laf olsun diye bir araya gelmedik. Herkes bilsin ki Roman vatandaşlarımızın sorununu çözmek için bir araya geldik" dedi.

    Buluşmadan notlar

    "Roman Buluşması"nın başında Ahırkapı Roman Orkestrası konser verdi.

    Konser sırasında tribünlerde oturanlar ile salonunda ortasına toplanan Romanlar göbek atarak eğlendiler.

    Başbakan Erdoğan, salona geldiğinde tribünlerinin önünden dolaşarak Romanlar'a karanfil dağıttı. Buluşmada konuşmaların ardından sanatçı Kibariye de bir konser verdi.

    Roman buluşmasına, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kürşad Tüzmen, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, bazı milletvekilleri ve belediye başkanları ile Türkiye'nin birçok bölgesinden gelen çok sayıda Roman vatandaş katıldı.

    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Romanlara yol parası dağıtıldı


    İstanbul Abdi İpekçi Spor Salonu'nda saat 13.00'te başlayan "Roman Buluşması" için Başbakanlık'a bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı yetkilileri, Roman temsilcileriyle görüştü.

    Görüşmelerin sonunda maddi durumu iyi olmayan Roman vatandaşların İstanbul'a gidişinin kolaylaştırılması planlandı.

    Yola çıkacak olanlara 100'er lira para yardımı yapılmasına karar verildi. Banka şubeleri, ellerindeki listeye göre yaklaşık bin 500 Roman'a ödeme yaptı.

    İzmir'den otobüsler Romanların yoğun bulunduğu Ege mahallesi, Yenişehir semti, Buca ve diğer ilçelerden konvoy halinde hareket etti.

    Edirneli Romanlar da, Roman buluşmasına katılmak çalgılı çengili yola çıktı. Edirne'nin çeşitli semtlerinde yaşayan Romanlar, sabah saatlerinde TEM Otoyolu Edirne gişelerinde toplandı.

    Edirne Çeribaşısı Fikri Ocak da, Romanlara konut yapımıyla ilgili verilen sözlerin yerine getirileceğine inandıklarını belirtti.

    Türkiye'nin çeşitli yerlerinden kafileler halinde İstanbul'a gelen Roman vatandaşlar sabah namazında Eyüp Sultan Camii'ne giderek namaz kıldı. Romanlar namaz sonunda Eyüp Sultan Camii'nin çevresinde hatıra fotoğrafı çektirdi.

    İzmir Roman Dernekleri Başkanı Abdullah Cıstır ise bu buluşmaşa katılmayacak. Cıstır, "Bu, popülist bir yaklaşım. Daha somut adımlar atılmalı" diyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow