hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dumlupınar Deniz Şehitleri anıldı

    Dumlupınar Deniz Şehitleri anıldı
    expand

    Çanakkale'de Nara Burnu önlerinde 57 yıl önce İsveç gemisiyle çarpışarak batan Dumlupınar denizaltısında şehit olan 81 denizci ve diğer şehit denizciler Gelibolu'da törenle anıldı.

    Feneraltı mevkisindeki Denizaltı Şehitleri Anıtı'nda düzenlenen tören, saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşı'nın okunması ve saygı atışıyla başladı.

    Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Alaeddin Sevim, burada yaptığı konuşmada, şanlı deniz harp tarihini asil kanlarıyla yazıp feragat ve fedakarlığın en büyük unvanı, rütbelerin en yücesi olan şehadet mertebesine erişen, denizde, karada ve havada hayatlarını kaybeden şehitlerin en anlamlı hediyeyi verdiğini, kutsal vatan toprakları üzerindeki bağımsız yaşama hakkını armağan ettiğini söyledi.

    Sevim, denizlerin engin maviliklerini kendilerine mezar edinen kahraman deniz şehitlerinin vatanın savunulması, ülkenin bekası için azim ve iradeyle mücadeleyi, gerektiğinde bu uğurda ölümü bile göze alan ruh, heyecan ve azmi miras bıraktığını ifade etti.

    Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar da tüm deniz şehitlerini rahmetle andığını belirtti.

    Denizaltı Sevenler Derneği Gelibolu Temsilcisi Kemal Dalgıç ise "Gelibolu'da ulusal tarihimizin çok önemli sayfalarından biri olan, günümüze kadar anlatılan Refah, Atılay ve Dumlupınar denizaltı şehitlerinin bizlerde yarattığı gururu ve acının unutulmaz hatırasını tekrar anımsamak amacıyla denizci kenti Gelibolu'da toplandık" diye konuştu.

    Konuşmaların ardından denizci andı okundu. Daha sonra, Dumlupınar denizaltısından sağ çıkan emekli astsubay Hüseyin İnkaya, Gelibolu Kaymakam Vekili Bülent Uygur, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Sevim, Belediye Başkanı Özacar, şehitler anısına denize çelenk bıraktı.

    Bu sırada, İnkaya, boğazdan geçen ve siren çalan denizaltıyı yaşlı gözlerle izledi. Törene, eski enerji ve tabii kaynaklar bakanlarından Cumhur Ersümer de katıldı.

    57 yıl önce...

    Yıl 1953‚ günlerden 4 Nisan... Sabahın ilk ışıklarında Eceabat ve Nara kıyıları şiddetli bir çarpışmanın gürültüsüyle sarsıldı. Bu sarsıntı‚ güneşle birlikte tüm Türkiye'yi sarsacaktı.

    Naraburnu açıklarında Naboland adlı İsveç şilebiyle çarpışarak Çanakkale Boğazı'nın sularına gömülen Dumlupınar Denizaltısı'nda şehit olan 81 Türk denizcisi tarihin sayfalarına ve Türk milletinin kalbine şu sözlerle kazınacaktı: "Vatan sağolsun!"

    Akdeniz´de yapılan NATO tatbikatına katılan 1. İnönü ve Dumlupınar denizaltıları‚ manevraların ardından Gölcük'e dönmek üzere yola çıktı. 3 Nisan'ı 4 Nisan'a bağlayan gece Çanakkale Boğazı´na giriş yapan iki denizaltı gemisi‚ olacaklardan habersiz eve dönüyordu. Sakin geçen yolculuk saat 02.10 sularında Dumlupınar için son buldu.

    Dumlupınar‚ Naraburnu açıklarına yaklaşırken Çanakkale Boğazı'nın sularında sessiz sedasız ilerleyen tek gemi Dumlupınar değildi.

    İstanbul yönünden gelen İsveç bandıralı "Naboland" şilebi de aynı dakikalarda Naraburnu açıklarına gelmişti. Naboland ile Dumlupınar‚ birkaç dakika sonra korkunç bir gürültüyle çarpışacak ve bu çarpışma Eceabat sahilinde dahi duyulacaktı.

    Naboland‚ Dumlupınar'a baş tarafından bindirmişti. Darbenin şiddetine dayanamayan Dumlupınar‚ birkaç saniye içinde Çanakkale Boğazı'nın karanlık ve soğuk sularına gömüldü.

    Gemilerinin baş taraftan itibaren su aldığını gören denizciler hızla kıç torpido dairesine doğru harekete geçti. Ancak bu denizcilerle bir süre irtibat kurulmasına karşın bu denizciler kurtarılamadı. O gün bu faciada 81 denizci şehit düştü.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow