hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Deniz Gezmiş ve arkadaşları her yerdeydi...

    Deniz Gezmiş ve arkadaşları her yerdeydi...
    expand

    6 Mayıs 1972'de idam edilen Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan için Türkiye'nin çeşitli yerlerinde anma törenleri ve yürüyüşler düzenlendi.

    İlk olarak Dolmabahçe Meydanı'na gelen CHP İstanbul İl Kadın Kolları'ndan yaklaşık 45 kişi, 'Deniz'ler özgürlüğün türküsüdür', 'Devrim savaşçıları ölümsüzdür' yazılı pankartlar ile 'Asla unutmadık unutturmayacağız', 'Bir gider bin geliriz', 'Deniz'ler ölmez', 'Dar ağaçları yıkılsın, Denizler bir daha asılmasın' yazılı dövizler taşıdı.

    Marşlar söyleyen grup, 'Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek', 'Kahrolsun Amerikan emperyalizmi', 'Deniz'ler ölmedi kavgamız sürüyor' sloganları attı.

    İstanbul CHP Kadın Kolları adına basın açıklamasını okuyan Oya Tümer, "6 Mayıs 1972 günü sabaha karşı egemen güçler tarafından idam edilen 3 yiğit halk çocuğunun katledilişinin üzerinden tam 38 yıl geçti. Üç kızıl karanfil 6 Mayıs sabahı dar ağacında katledilirken, faşizme inat bugünün ülkemizin devrimci kuşağı yeni nesillerine onların isimlerini vererek çoğalıyorlar" dedi.

    Daha sonra ise meydana 68'liler Birliği Vakfı üyeleri geldi. Bu grup adına basın açıklamasını okuyan Sönmez Targan, Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan'nın asılmalarının siyasal cinayet olduğunu söyleyerek, "Bu utancın faillerinin bir kısmı artık yaşamıyor. Kalanlar da söylemleri ile bu utancı çeşitli şekilde itiraf ediyor. Dikilen idam sehbası aslında üç fidanı değil Türkiye'yi infaz ettiğini çok geç kalarak anladıklarını şimdi görüyoruz" diye konuştu.

    Yapılan basın açıklamasının ardından Dolmabahçe'den denize karanfil atan gruplar, olaysız bir şekilde dağıldı.

    Öğrencilere polis müdahale etti

    Bu arada bir grup öğrenci İstanbul Üniversitesi Avcılar Yerleşkesi Mühendislik Fakültesi kantininde Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını anmak için toplandı. Daha sonra dışarıya çıkarak yürüyüşe geçen grubun pankart açıp slogan atması üzerine polis olaya müdahale etti. Yaşanan arbedede, başka üniversitelerde okuduğu belirtilen öğrencilerin de aralarında yeraldığı 20 öğrenci gözaltına alındı ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

    Karşıyaka Mezarlığı'nda izdiham

    Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, idam edilişlerinin 38'inci yılında Ankara Karşıyaka'daki mezarlarının başında da anıldı. Düzenlenen anma törenine çok sayıda sivil toplum örgütü üyeleriyle, bazı partilerin temsilcileri katıldı.

    Bu yılki anma törenine ayağı kırıldığı için katılmayan Deniz Gezmiş'in avukatı Halit Çelenk'in mesajını ise eşi Şekibe Çelenk okudu.

    Halit Çelenk, "Denizseverler, Yusufseverler, Hüseyinseverler" diye başladığı mesajında, bacağının kırık olması nedeniyle, çok istediği halde anmaya katılamadığını belirterek, "Oysa infazlardan bu yana her 6 Mayıs sabahı oraya gelir, sevgili dostlarımla ve sizlerle birlikte olurdum. Bu kez bu beraberlikten yoksun kaldığım için çok üzgünüm. Onların onurlu duruşları, dünya görüşleri, inançları ve sınıfsız ve sömürüsüz bir dünya için verdikleri mücadele, aradan bunca yıl geçmesine rağmen sermaye sınıfı ve onun temsilcisi siyasal iktidarları korkutmaktadır. Ve yine bu nedenle Denizler, Türkiye emekçi sınıfının yükselen bağımsızlık ve demokrasi mücadelesinde bayrak olmaya ve her yeni direnişte bir kez daha yeşermeye devam ediyorlar. Deniz'i, Yusuf'u, Hüseyin'i kucaklarken sizlere de en içten sevgilerimi sunuyorum" dedi.

    Törene katılan BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak ise Denizler'in mücadelesinin takipçisi olacaklarını, devrim, sosyalizm, barış ve kardeşlik mücadelesinin boyunlarının borcu olduğunu belirterek, şunları söyledi:

    "Bizler bu ülkede sıkıyönetim, darbeler, darağaçları, işkence tezgahları görerek buraya geldik. Ama bu işkence tezgahları mücadelemizi engelleyemeyecek. Bugün faşistlerin, derin devletin bütün provokasyonlarına, kışkırtmalarına rağmen halkların kardeşliği zedelenmedi, zedelenemeyecek. Denizlerin hayalini gerçekleştirmek için güçlerimizi ortaklaştırmak günümüz devrimcisinin görevidir."

    Konuşmaların ardından, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idam edilmelerinden önce söyledikleri son sözleri hep bir ağızdan okundu. Anma törenine katılanlar, Gezmiş ve arkadaşlarının mezarına karafillerle yanan sigaralar bıraktı. Bazı katılımcılar mezar başında gözyaşı dökerken, Türkçe- Kürtçe 'Devrim şehitleri ölmez' sloganı atıldı.

    Beşiktaş'ın taraftar grubu Çarşı, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının mezarları başındaki anma törenine de katıldı.

    Bu yılki anma törenine yaklaşık 3 bin kişi katılması mezarlıkta izdihama neden oldu.

    TKP'li öğrenciler "Üç Fidanı" andı

    Türkiye Komünist Partili (TKP) öğrenciler, idamlarının 38. yılında Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ı anmak için "Üç Fidanı" anma yürüyüşü gerçekleştirdi.

    Galatasaray Meydanında, ellerinde Gezmiş, Aslan ve İnan'ın fotoğraflarıyla parti bayrakları taşıyan öğrenciler, sloganlar atarak, İstiklal Caddesi üzerinden Taksim'e, oradan da Gümüşsuyu üzerinden Dolmabahçe'ye yürüyüp, denize karanfil attı.

    Yürüyüş sırasında öğrenciler, kendilerini 68 ve 78 kuşağı olarak ifade eden bir grup tarafından da İstiklal Caddesinde alkışlandı.

    İzmir de Deniz Gezmiş'i unutmadı

    Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını anmak için Konak Meydanı'nda toplanan grup, Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüyerek basın açıklaması yaptı.

    Topluluk adına yapılan basın açıklaması okuyan Fatma Karakuş, "Deniz, Yusuf, Hüseyin ve onların mücadele arkadaşlarının, gençliğin, ezilen sınıf ve halkların yüreğinde yaşadığını" ifade etti.

    Hakkari'de de onlar vardı

    Üç fidan,  41 yıl önce Hakkari'deki Zap Suyu üzerinde yapılan Deniz Gezmiş Köprüsü'nde de anıldı. Basın açıklamasının ardından köprünün yanına 3 fidan dikildi.

    Denizli'de ABD bayrağı yakıldı

    Denizli'de EMEP, TKP ve ÖDP, Deniz Gezmiş'in idam edilişinin 38'inci yıl dönümü nedeniyle bir eylem yaptı. Eylemde idam anı canlandırılırken, ABD bayrağı da yakıldı.

    Samsun'da şarkılı türkülü anma

    Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi öğrencisi 20 kişilik grup, 38 yıl önce idam edilen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ı yürüş yapıp, türkü ve şarkı söyleyerek andı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow