hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Geçmişten bugüne PKK ateşkesleri

    Geçmişten bugüne PKK ateşkesleri
    expand

    Bugünlerde PKK'ya silah bırakması çağrısı yapılıyor. Geçmişe bakıldığında ise örgütün genellikle kışa doğru lojistik güç sağlamak için ateşkes ilan ettiği ve genellikle yaza doğru bu ateşkesleri bozduğu gözüküyor. Bakın son 17 yılda PKK kaç kez ateşkes ilan etmiş ve bu ateşkesleri nasıl bozmuş?

    90'lı yılların başı PKK terörünün en fazla can aldığı yıllardı. Hemen her gün çatışma ve şehit haberleri geliyordu.

    İşte böyle bir ortamda 20 Mart 1993'te PKK ateşkes ilan etti. Bu bir Turgut Özal projesiydi.

    Ve ateşkesten bir ay sonra PKK ateşkesi iki ay daha uzattığını açıkladı. Ama iki gün sonra Turgut Özal hayatını kaybetti.

    Pek çok kesim Özal'ın öldürüldüğünü iddia etti. İddialara göre Özal, ateşkes sağlamış hem teörör hem de Kürt sorununu kökten çözmenin en önemli adımlarını atmıştı.

    Turgut Özal öldükten 40 gün sonra Elazığ-Bingöl karayolundan o zamana kadarki en kara haberlerden bir tanesi geldi. PKK ateşkesi bozmuş  33 askeri kurşuna dizmişti. İlk ciddi ateşkes girişimi böylelikle tarih olmuştu.

    Oldukça şiddetli geçen iki yılın ardından 15 Aralık 1995'da PKK bir kez daha tek taraflı ateşkes ilan etti. Örgüt taleplerini sıraladı. Ancak bu talepler tartışılmadı. Ve aynı çelik harekatıyla Kuzey Irak'a operasyon yapıldı. İkinci ateşkes girişimi de sonuçsuz kalmıştı.

    1 Eylül Dünya Barış Günü'ydü ve PKK bir kez daha silah bırakma kararı aldı. Abdullah Öcalan, Suriye'yi terketmiş sırasıyla Yunanistan, Rusya, İtalya'ya girtmişti.

    15 Şubat 1999'da Kenya'da yakalandığında hemen herkes umut doluydu. Öcalan'ın yakalamasıyla terörün sonunun geldiği düşünülüyordu.

    İmralı'da yargılanan Öcalan yine bir dünya barış gününde 1 Eylül 1999'da PKK'lıların Türkiye'yi terk etmesini istedi. Öyle de oldu hatta bir grup PKK'lı Türkiye'ye geri gelip teslim oldu.  

    Bu barış süreci 5 yıl sürdü. 1 Haziran 2004'te PKK yine silaha sarılacağını duyurdu. Gerekçe olarak askeri operasyonları ve AK Parti'nin Kürt sorununa kayıtsız kalmasını gösterdi. Öcalan'ın İmralı'daki koşulları da ateşkesin sonu için ayrı bir gerekçe olarak gösterildi.

    2009'un Mayıs ayında PKK bir kez daha ateşkes ilan etti. Hatta ateşkes süresini uzattı. Bu dönemde açılımla birlikte Türkiye, Habur'dan gelişleri izledi.

    Geçen yıl mayıs ayında ateşkes ilan eden PKK, bu yıl yine mayıs ay sonunda ateşkesi bozdu. Öcalan "31 Mayıs'tan sonra ben yokum" demiş, arından örgüt kanlı eylemlerine yeniden başlamıştı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow