hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yanlış kan verilen hasta ölümden döndü

    Yanlış kan verilen hasta ölümden döndü
    expand

    Mersin'de geçirdiği kalp krizinin ardından by-pass ameliyatı olan 63 yaşındaki Saniye Özkan'a 5 ünite yanlış kan verildi. Mucize eseri ölümden dönen Özkan, durumun anlaşılması üzerine ailesi tarafından Bursa'ya getirilerek özel bir hastaneye yatırıldı.

    Mersin'de 2 hafta önce, rahatsızlığı nedeniyle özel bir hastanede yatan ablasıyla ilgilenen Saniye Özkan kalp krizi geçirdi.

    Burada hemen müdahale edilen ve anjiyo uygulanan Saniye Özkan, ardından by-pass ameliyatına alındı.

    Ameliyat sırasında iki damarı değiştirilen Özkan'a, kan grubu '0 Rh pozitif' olmasına rağmen, yanlışlıkla 5 ünite 'AB Rh pozitif' kan verildi.

    Tedavinin ardından evine giden Özkan, günden güne kötüleşince tekrar hastaneye kaldırıldı.

    Saniye Özkan yeniden hastaneye yatırılırken, Bursa'da yaşayan ve ameliyatı nedeniyle Mersin'e gelen kızı Gülin Sarıkaya, annesinin kan kartına bakınca ölümcül hata ortaya çıktı.

    Olayın şokunu yaşayan Saniye Özkan, Bursa'da yaşayan damadı Kadir Sarıkaya'nın isteği üzerine geçen salı günü uçakla Bursa'ya getirildi.

    Burada yatırıldığı özel hastanede kanı değiştirilerek tedavi altına alınan Saniye Özkan yaşadıklarını şöyle anlattı: "Ameliyatım çok güzel geçmişti. İki günde ayağa kalktım. Acil gittiğim için kan grubumu onlar ölçmüştü. Ama verilen kanı vücudum kabul etmediği için ameliyattan sonra kanı atmaya başladım. Yanlış kan verildiğini, tekrar hastanede yatarken şüphelenen kızım Gülin fark etti. Çünkü hem iki kızımın hem de eşimin kan grupu 0 Rh pozitif. Benim kurtulmamı sağlayan bünyemin güçlü olması. Aslında benim kurtulmam mucize. Şu an bir sorunum yok. Sadece sol bacağımda kan pıhtılaşması var onun açılmasını bekliyoruz."

    Annesinin kalp krizini hastanede geçirmesi bir şans olduğunu söyleyen diğer kızı Tülin Ağırtaş da şunları söyledi: "Bizden 5 ünite AB R pozitif kan grubu istediklerinde şaşırdık. Ama 'doktorlar bizden daha iyi bilir' dedik. Aslında annem yanlış kan verildiğinde anında ölebilirmiş. Kimse bize yanlış kandan öldüğünü söylemeyecekti. 'Kalp krizinden öldü' diyeceklerdi. Anneme verilen kandan sonra vücudu kan yapmamaya başladı. Neden diye sorduğumuzda 'bizim dalımız değil bilmiyoruz' dediler."

    Durumu öğrendikten sonra hastane başhekimini çağırdıklarını anlatan Tülin Ağırtaş sözlerini şöyle sürdürdü: "Başhekim bizden sadece özür diledi. Kan şans eseri anneme hiçbir hasar vermemiş. İç organlarına özellikle karaciğere çok büyük bir hasar verebilirmiş. Hastanenin yaptığı bir hata sonucu hastane hastane dolaşıyoruz. Bunun sorumluları cezasını çekecek. Bunun peşini bırakmayacağız. Avukatlarımız harekete geçti. Bizim elimizde tüm belgeler var. Hakkımızı sonuna kadar arayacağız. Daha önce yaptıkları hataları bulup, hepsini mahkemeye sunacağız. Anneme çektirdiklerinin bedelini ödeyecekler."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow