hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Beyazıt'ta başörtüsü yasağı protestosu

    Beyazıtta başörtüsü yasağı protestosu
    expand

    İstanbul Beyazıt'ta toplanan çeşitli sivil toplum örgütlerine mensup yaklaşık 100 kişi, okullarda ve kamu kuruluşlarında uygulanan başörtüsü yasağını protesto etti.

    Gösteride konuşan başörtülü üniversite öğrencisi Kevser Beyazyüz, "Bu sorun köklü bir şekilde çözülünceye kadar meydanlarda olmaya hakkımızı talep etmeye devam edeceğiz. Başörtüsüne şartsız, sınırsız ve her yerde özgürlük istiyoruz" dedi.

    Anadolu Gençlik Derneği, Özgür-Der Üniversite Gençliği, Akabe Vakfı  üyelerinden oluşan grup, saat 13.00 sıralarında, İstanbul Üniversitesi'nin Beyazıt Kampüsü önünde toplandı. Grup, "Başörtüsüne kayıtsız şartsız özgürlük" yazılı pankart ve "Asıl provakatör yasakçılardır", "Zafer Üskül özür dile", "Yaşasın başörtüsü direnişimiz", "Kamuda, üniversitede, ilköğretimde başörtüye özgürlük" yazılı döviz taşıdı. Tekbir getiren grup, "Başörtüsü heryerde, hemen şimdi özgürlük", "Başörtüye özgürlük" diye slogan attı.

    "Bir adaletsizlik... "

    Gösteride ilk olarak Kevser Beyazyüz konuştu. Başörtüsü yasağının kangrenleşmiş sorunlardan biri olduğunu dikkat belirten Kevser Beyazyüz şunları söyledi:

    "Önceki günlerde annelerimiz, dün ablalarımız bugün bizlerin muhatap olduğu bir yasak bu. Biz nesillerdir bir adaletsizlikle karşı karşıyayız ve bu adaletsizlik hala düzgün bir şekilde çözülebilmiş değil. Bu yıl eğitim-öğretim yılı başında YÖK'ün gönderdiği bir bildiriyle birlikte bir rahatlama yaşandı ve bizler üniversitelere daha rahat girmeye başladık.

    Ancak YÖK'ün gönderdiği bu bildiriden sonra da sorun farklı bir boyutta devam etmeye başladı. Öncelikle sorunun bir başka yansıması olarak keyfi uygulamalarla karşı karşıya kalmaya başladık. Bir üniversiteye çok rahat bir şekilde girebilirken başka bir üniversitede kampüse bile alınmadık. Bir üniversitede dersten çıkartılırken bir başka üniversitede hiçbir sorun yaşamadık.

    Adalet zemininde sorunun kökten çözümünü sağlayan bir uygulama pratiğe geçirilmedi. Hizmet alan, hizmet veren ilköğretim ya da yükseköğretim ayrımı yapılmaksızın, kamusal alan ya da özel alan ayrımı yapılmaksızın şartsız, sınırsız bir şekilde başörtüsüne özgürlük istediğimizin bir kere daha altını çiziyorum. Kimliğimizin, inancımızın bir yansıması olan giyim tarzımızın hiçbir yerde, hiçbir şekilde engellenmeyeceğini, tamamen adalet eksenli bir çözüm istediğimizi tekrar vurguluyoruz. Bu sorun köklü bir şekilde çözülünceye kadar meydanlarda olmaya hakkımızı talep etmeye devam edeceğiz. Başörtüsüne şartsız, sınırsız ve her yerde özgürlük istiyoruz."

    Gösteri, Grup Yürüyüş'ün türküleri eşliğinde sona erdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow