hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Zirveye tırmanış sürüyor...

    Zirveye tırmanış sürüyor...
    expand

    Dağcımız Tunç Fındık, dünyanın en yüksek 14. dağı Shishapangma’ya tırmanacak

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    CNN TÜRK’ün basın sponsoru olduğu Türk dağcı Tunç Fındık, Tibet’te bulunan ve 8012 metrelik yüksekliği ile dünyanın en yüksek 14. dağı olan Shishapangma Dağı’na tırmanacak.

    2010 Eylül ayında başlayacak ve 37 gün sürecek tırmanış, zirveye ulaştığı takdirde dağın ilk Türk tırmanışı olacak. Çin’e bağlı otonom Tibet bölgesinde yapılacak tırmanış için dağcımız Tunç Fındık Katmandu’dan yola çıkacak ve Kodari sınır kapısından Tibet’e geçecek.

    Tunç, zirveye ulaştığı takdirde 14x8000 projesini tamamlamak için sadece 8 zirvesi kalmış olacak. Tunç Fındık, bugüne kadar 6 defa 8000 metrelik dağa tırmandı: Everest 8850 m (iki kere), Lhotse 8516 m, Cho Oyu 8205 m, Makalu 8463 m, Dhaulagiri 8167 m. Bilindiği gibi 14x8000 projesi yeryüzünde 8000 metre üzerine uzanan 14 adet dağın tümüne tırmanış projesi ve dünyada bunu başaran bugüne dek sadece 22 kişi oldu. Proje ‘Dağcılığın Olimpiyatı’ olarak da tanımlanıyor ve Tunç bunu yaparsa, bunu başaran ilk Türk olarak tarihe geçecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Oksijen desteği olmadan tırmanacak

    Profesyonel dağcı Tunç Fındık’ın da üyesi ve başkan yardımcısı olduğu Zirve Dağcılık Klübü’nün desteği ile gerçekleşecek olan Shishapangma tırmanışı için Tunç Fındık 4 Eylül tarihinde Nepal’e hareket edecek. Tunç Fındık tırmanışı oksijen desteği kullanmadan ve dağın Kuzey yüzü- Kuzey sırtı rotasından gerçekleştirecek. Bir kar ve buz tırmanışı olan Shishapangma’da 5700 metredeki ana kamptan ötede Tunç Fındık 2 yüksek kamp kuracak.

    Yeryüzündeki 14. yani ‘en alçak’ 8000 metrelik dağ olan Shishapangma, aynı zamanda tamamı Çin topraklarında olan tek 8000 metrelik dağ olarak biliniyor ve Tibet dilinde ‘otlu düzlükten yükselen büyük beyaz dağ’ anlamına geliyor. Günümüze dek 285 kişinin zirvesine tırmandığı Shishapangma’da toplam 24 dağcı yaşamını yitirmiş bulunuyor. Dağın ilk çıkışı Mayıs 1964 tarihinde kalabalık bir Çin Halk Cumhuriyeti dağcı ekibi tarafından yapılmıştı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow