hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yeni iPad Pro pazarı canlandırabilir mi?

    Yeni iPad Pro pazarı canlandırabilir mi
    expand

    Apple’ın önümüzdeki ay WWDC’de tanıtması beklenilen yeni iPad Pro, tablet pazarını canlandırabilir mi? Bu konuyu masaya yatırıyoruz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ablet pazarı son yıllarda oldukça sıkıntılı günler geçiriyor. Akıllı telefonların ekran boyutunun büyümesi, birçok uygulamanın tabletlerle tam senkronize çalışmaması gibi nedenler bu sektörün kısa sürede tıkanma noktasına gelmesine neden oldu.

    Sektördeki nakit akışının kesilmesi, tablet üreticilerini de zor durumda bıraktı. Birçok firma tablet üretimini sonlandırmak zorunda kaldı. Zira birkaç sene öncesine kadar hemen hemen tüm akıllı telefon üreticileri tablet pazarında da boy gösteriyordu. Günümüze geldiğimizde ise Apple, Samsung, Huawei ve bir kaç üretici haricinde tablet pazarı için yeni model çıkartan firma pek bulunmuyor.

    Peki bu sektörün geleceği bir şekilde kurtarılabilir mi? Tabletler tekrardan kullanıcıların gözde ürünleri arasında yer alabilir mi? İşin aslı bu günümüz şartlarında pek de olası görünmüyor. Zira kısa süre önce tabletlerin, notebookların yerini alabileceğinden bahsediliyordu. Şimdilerde ise tabletler yok olma aşamasına gelmiş durumda. Özellikle son dönemde çıkan büyük ekranlı tabletlerin, notebookların yerine göz diktiğini söylemek mümkün. Peki bunu başarabilirler mi?
    ipad pro

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    iPad Pro yenilenerek geliyor

    Aslında tablet ve notebookları birbirinden ayırmak gerekiyor. Zira tabletler tamamen dokunmatik bir panel üzerine kuruluyken, notebooklarda bulunan fiziksel klavye özellikle ofis çalışanlarının mobil çalışmaları açısından büyük kolaylık sunuyor.

    Apple bu durumu göz önünde bulundurarak, 2015’te satışa sunduğu iPad Pro’da fiziksel klavye desteği ve kalem opsiyonu gibi yenilikler getirmişti. Fakat bu da tablet satışlarını iyileştirmeye yetmedi.

    Kullanıcıların tasarım anlamında yenilik arayışı içerisinde olduğunu düşünen Cupertino’lu yetkililer, bu sene ise iPad Pro’nun tasarımını yenilemeye karar verdi.

    Yeni iPad Pro, ince çerçeveleri ve güçlenen donayımıyla, kullanıcılara bambaşka bir tablet deneyimi sunmaya hazırlanıyor. Peki gerçekten yeni iPad Pro, tablet pazarının hacmini genişletebilir mi?

    ipad pro 4

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sonuç değişmeyebilir

    Açık konuşmak gerekirse, iPad Pro ilk olarak duyurulduğunda da geniş bir kullanıcı kitlesine hitap etmiyordu. Dolayısıyla başarılı bir satış grafiğine imza atamadı. Malum 9.7 inçlik bir ekran, tablet sınıfına pek hitap etmiyor.

    Peki bu sene çıkacak olan yeni iPad Pro daha geniş bir kitleye erişebilecek mi? Dürüst olmak gerekirse, incelen çerçeveler ya da 10.5 inçe çıkan ekran boyutunun satış rakamlarını tavana çıkarmasını beklemek pek de mantıklı durmuyor. Özellikle hali hazırda iPad Pro kullanıcısı olanların, elindeki tableti bırakıp da yeni iPad Pro’ya geçmeleri de pek olası değil.

    İşte burada asıl soru ortaya çıkıyor. Apple tablet satışlarını nasıl arttırabilir? Bu sorunun cevabını da bir sonraki paragrafta açıklayalım.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ipad

    İşletim sistemi değiştirilebilir

    Açıkçası iPad’te kullanılan iOS, kullanıcıları pek çok yönden kısıtlayan bir işletim sistemi. Örneğin bir MacBook’un sunduğu kolaylığı kullanıcılarına sunamıyor. Peki bir kullanıcı MacBook Air gibi bir ürün dururken neden iPad Pro’ya yönelsin?

    İşte bu noktada Apple’ın köklü bir değişikliğe imza atması gerekiyor. Evet çok olası görünmeyebilir fakat Cupertino merkezli şirketin yeni iPad Pro’da iOS yerine MacOS’i tercih etmesi, tablet satışlarında önemli bir sıçrama yaratabilir.

    Tabi ki Apple’ın böyle bir hamle yapması çok düşük. Fakat iPad Pro, iOS ile geldiği sürece çok da başarılı olamayacaktır. Yine de bekleyip görelim.

    ipad pro 3

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sonuç olarak, yeni iPad Pro...

    Toparlamak gerekirse, yeni iPad Pro’nun tablet pazarını toparlaması pek de olası görünmüyor. Dahası, yeni iPad Pro’nun çok başarılı bir satış çizgisine ulaşması da mevcut şartlarda pek mümkün değil.

    Yine de Apple’ın tasarım çizgisini değiştirecek olması, belki iPad fanları tarafından hoş karşılanabilir. Hiç satmayacak diyemeyiz fakat öyle büyük bir beklenti içerisine de girmemek gerekiyor.

    Büyük ihtimalle önümüzdeki bir 5 sene içerisinde tablet pazarı da tamamen bitme noktasına gelecektir. En azından analistlerin gidişata göre yaptıkları tahminler bu yönde.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow