hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İsrail cezaevlerindeki 2 bin Filistinli açlık grevi başlattı

    İsrail cezaevlerindeki 2 bin Filistinli açlık grevi başlattı
    expand
    KAYNAKAA

    İsrail cezaevlerindeki yaklaşık iki bin Filistinli mahkum, koşulların iyileştirilmesi talebiyle açlık grevi başlattı. Mahkumlardan 6'sının tek kişilik hücrelere nakledildiği öğrenildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Filistin Kurtuluş Örgütü'ne (FKÖ) bağlı Filistin Esir İşleri Heyeti Başkanı İsa Karaka, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "İsrail hapishanelerinde bulunan yaklaşık iki bin Filistinli mahkum, tutukluluk koşullarının iyileştirilmesi için açlık grevine başladı." dedi. 

    Son dakika: AGİT'den bir referandum iddiası daha

    Filistinli tutukluların Filistinli Esirler Günü ile eş zamanlı olarak açlık grevi başlattığını söyleyen Karaka, açlık grevini İsrail’in "zalimane ve vahşi" uygulamalarına karşı bir intifada olarak nitelendirdi.

    Bergusi de açlık grevinde

    Fetih Hareketi tarafından yapılan açıklamada, Fetih Merkez Kurulu üyesi Mervan el-Bergusi liderliğinde, İsrail'deki hapishanelerde bulunan Filistinli tutukluların insani durumlarının iyileştirilmesi talebiyle açlık grevi başlattığı belirtildi.

    İsrail'in, Uluslararası Kızılhaç Örgütü’nün Filistinli tutukluların durumunu kontrol etmek amacıyla aylık ziyaretlerin yeniden başlatmasına izin vermesi istenilen açıklamada, tutuklu ailelerinin 45 dakikalık ziyaret süresinin bir buçuk saate çıkarılması ve ziyaretlerin bir daha yasaklanmamasına vurgu yapıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Açıklamada, tutukluların başlattığı açlık grevinin sona ermesi için Fetih Hareketinin 13 maddelik talebi olduğu ifade edildi. 

    Mahkumlar tek kişilik hücrelere nakledildi

    Öte yandan, İsrail Cezaevleri Hapishaneler İdaresi'nin, Fetih Yönetim Kurulu üyesi Mervan el-Bergusi ile açlık grevine başlayan diğer 5 Filistinli tutukluyu hücre hapsine koyduğu bildirildi.

    Esirler Cemiyeti tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, Hapishaneler İdaresi, Bergusi, Kerim Yunus, Mahmud Ebu Surur ve Enes Ceradat'ı ülkenin kuzeyindeki Hadarim Hapishanesi'nden El-Celeme Hapishanesinde, Nasır Ayyus ile Muhammed Zevahira'yı Nefha Hapishanesinden Ella Hapishanesine naklederek hücre hapsine koydu.

    Tutuklulara destek gösterisi

    "Filistinli Esirler Günü" münasebetiyle Esir Aileleri Komitesi ve Filistinli Esirler Cemiyeti tarafından düzenlenen gösteriye katılanlar, yakınlarının fotoğraflarını taşıyarak, İsrail hapishanelerindeki durumu protesto için açlık grevine başlayan Filistinli tutukluları desteklediklerini ifade etti.

    Filistin Esirler Cemiyeti'nin de aralarında bulunduğu kurumların hazırladığı rapora göre, İsrail hapishanelerinde 57'si kadın, 300'ü çocuk yaklaşık 7 bin Filistinli tutuklu bulunuyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow