hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Akıncı Üssü'nün komutanından 'Gülen'le görüştürme teklifi' savunması

    Akıncı Üssünün komutanından Gülenle görüştürme teklifi savunması
    expand
    KAYNAK DHA

    Genelkurmay Başkanını darbe girişimi sırasında Fetullah Gülen'le görüştürmek istemekle suçlanan Tuğgeneral Hakan Evrim, bu iddaya ilişkin konuştu. Hulusi Akar'ın darbe girişimi gecesi Akıncı Üssü'nde bulunanları farklı bir yaklaşımla yönlendirmeye çalışarak, muhalefet, STK'lar, AK Parti içi muhalefetin katılımıyla sorunun çözümünü gündeme getirdiğini ileri sürdü ve "Komutanım söylediğiniz muhalefet, STK, kanaat önderlerinden görüşmek istediğiniz biri varsa telefonla sizi görüştürebilirler' dedim" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ı Fetullah Gülen'le görüştürmeyi teklif ettiği ileri sürülen Akıncı Üssü'nün eski Komutanı Tuğgeneral Hakan Evrim, darbe ana davasında yaptığı savunmada bu iddiayı reddetti. Hulusi Akar'ın farklı bir yaklaşım üreterek darbeye katılanları yönlendirmeye çalıştığını ileri süren Evrim, "Komutanım söylediğiniz muhalefet, STK, kanaat önderlerinden görüşmek istediğiniz biri varsa telefonla sizi görüştürebilirler' dedim" dedi.

    Akın Öztürk'ten: 'Keşke ölseydim'

    Darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığı'ndaki eylemlerle ilgili aralarında "Yurtta Sulh Konseyi" üyelerinin de bulunduğu 221 sanık hakkında açılan davada, komutanların derdest edildikten sonra götürüldükleri Akıncı Üssü'nün eski Komutanı Tuğgeneral Hakan Evrim, savunma yaptı.

    'Sayın komutan niye adını vererek söylemiyorsun'

    'Hollywood yapımı bir komedi filmine benzemektedir'

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tatil yaptığı Marmaris'te ele geçirilmesi için yapılan planlamayı değerlendiren Evrim, şunları anlattı:

    "Cumhurbaşkanının darbeciler tarafından ele geçirilmesi şah, mat hamlesidir. Dolayısıyla en mükemmel planlamanın bu faaliyetlerde olması gerekirdi. Cumhurbaşkanının Marmaris'te tatil yaptığı, yer konusunda sıkıntı yaşanacağı durumda Amerikalılardan yardım alınacağı belirtiliyor. Daha planlamanın başında yer konusunda sıkıntı yaşandığı ortadadır. Yer tespitinin yapılmadığı, İHA sistemleri ile bölgenin havadan gözetlenmediği, tatil köyüne giriş çıkışların kontrol altında tutulmadığı, herhangi bir dinleme faaliyeti yapılmadığı anlaşılmaktadır. Bu tedbirleri ortalama düzeydeki bir vatandaşın bile düşünmesi gerekirken, bu önemli harekatın eksik yapılması anlaşılır bir durum değildir. Cumhurbaşkanının yeri bulunmadığı zaman Amerikalılardan yardım talep edilmiş midir? Bu konu iddianamede yer almıyor. Bu darbenin Amerikalılar ile bağlantısı nedir? Hangi Amerikalılar bu darbeye yardım etmek istemiştir? Darbenin en kritik hamlesi Hollywood yapımı bir komedi filmine benzemektedir."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Darbe girişimi davasında ilk: Yarbay beraat etti

    'Komutana bakarak 'hoş geldiniz' dedim'

    'Eğer bu harekatın içinde olsaydım Genelkurmay Başkanı, Karargah'a getirilince bizzat onu ben karşılardım' diyen Batmaz, şöyle devam etti:

    "Genelkurmay Başkanının yanına karargaha gitmem gerektiğini oradaki silahlı ekip bana dikte etti. Yanıma iki silahlı kişi vererek karargaha götürdüler. İçeriye girdiğimde Genelkurmay Başkanının rahat tavrıyla saygı, sevgi içinde konuştuğunu gördüm. Komutana bakarak 'hoş geldiniz' dedim. Ben geçip tek boş koltuk olan makamımdaki koltuğumu öne doğru çektim. Koltuğu çekerken makam telefonunun ve televizyonun kablolarının kesilmiş olduğunu fark ettim. İçeride birkaç tümgeneral ve siviller vardı. Ben odada sadece Genelkurmay Başkanını, Akın Öztürk'ü ve Kubilay Selçuk generali tanıyorum. Yapılan tüm konuşmaları sadece dinledim ve hiçbir şey söylemedim."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Diyarbakır’da generallerin davası başladı: 'Emri ben verdim'

    'Genelkurmay başkanı bildiride belirtilen şikayetlere katıldığını söyledi'

    Genelkurmay Başkanı Akar'ın alıkonulduğu odada geçirdiği geceyi anlatan Evrim, şunları söyledi:

    "Televizyondan bir bildiri yayınlandığı, Genelkurmay Başkanlığından bazı mesaj emirleri geldiği söylenildi. Ben ise cep telefonumun alındığı için olanları anlamaya çalışıyordum. Genelkurmay Başkanı ülkenin durumuna ilişkin bildiride belirtilen şikayetlere kendisinin de katıldığını, hatta iktidar partisinden bazı milletvekillerinin bu konulardaki benzer serzenişleri bizzat kendilerine söylediklerini belirtti. Genelkurmay Başkanı, toplumun tüm kesimlerinin katılımıyla hep birlikte hareket edilerek ülkenin yüzeye çıkarılması gerektiğini söyledi. Mesela Abdullah Gül, Ahmet Davutoğlu, parti içi muhalefet, muhalefet partileri, sivil toplum kuruluşları, sendikalar, kanaat önderlerinin katılımıyla ülkedeki sorunların çözülebileceği yönünde sözler sarf etti. Eğer istenirse bu kişilerle görüşülmesinin faydalı olabileceğini kendisine ifade ettiler. Bu ana kadar ben hep dinledim, tek kelime dahi etmedim. Benim gördüğüm kadarıyla oradakilerin Genelkurmay Başkanını ikna etmeye çalışmasından ziyade, Genelkurmay Başkanı farklı bir yaklaşımla fikir üreterek daha güçlü çözüm alternatifleri sunmak suretiyle oradakileri yönlendiriyordu. Ben Genelkurmay Başkanının oraya zorla getirildiğini bilmiyordum. İçeridekiler saygı, sevgi içinde davranıyordu. O ana kadar Genelkurmay Başkanını ikna etmem söz konusu olmadı."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Akıncılar'ın komutanı Hakan Evrim Gülen suçlamasını reddetti

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    'Gülen ile görüştürme teklifi yapmam mümkün değildir'

    Odadan çıkarken, Genelkurmay Başkanı Akar'a telefon görüşmesi yapabileceğini söylediği belirtilen Evrim, "Kendisine, 'komutanım bu kapsamda söylediğiniz muhalefet, STK, kanaat önderlerinden görüşmek istediğiniz biri varsa telefonla sizi görüştürebilirler' dedim ve dışarıya çıktım. Benim içeride ettiğim tek cümle budur. Gülen ile görüştürmek istemekle suçlanıyorum. Böyle bir ifade ağzımdan çıkmamıştır. Gülen ile ne görüştüm ne de aradım. Ben odadan çıktıktan sonra Gülen'in adı geçtiyse bilemem. Ben Gülen'in numarasını bilmem. Kendisiyle de hiç görüşmedim. Gülen ile görüştürme teklifi yapmam mümkün değildir. Ben vatanın milletine, yeminine sadakatle bağlı olan bir askerim, terörist değilim" diye konuştu.

    'Kemal Batmaz'a selam vermedim'

    Savunmasının ardından Mahkeme Başkanı Oğuz Dik, Evrim'e olay gecesi kayıtta olan kameralardan elde edilen fotoğrafları gösterdi. Evrim, fotoğraflardan birinin kendisi olduğunu, diğerlerinin ise kendisini "andırdığını" söyledi. Dik, darbe girişimi gecesi Akıncı Üssü'nde olan sivil sanıklardan Kemal Batmaz'a 'Sen kimsin?' diye sorup sormadığını sorması üzerine Evrim, "Kendisini hiç tanımıyorum" yanıtını verdi.

    Duruşma savcısının "Fotoğraflarda Batmaz'a cephe selamı verdiğin gözüküyor" demesi üzerine Evrim, "Öyle bir selam vermedim. Ben gittiğimde bu video bana savcılık tarafından gösterilmedi. Gösterilseydi vermediğimi söylerdim. Kendisine asla ve asla cephe selamı vermedim" diye konuştu.

    Evrim'e, Adil Öksüz sorusu

    İfadesinin ardından çapraz sorgusu yapılan sanık Hakan Evrim'e FETÖ'nün 'Hava Kuvvetleri imam' Adil Öksüz'ün 17-25 Aralık'tan bu yana 12 kez Akıncı Üssü'ne gittiği iddiaları soruldu. Evrim, iddialarla ilgili "İddianamede bildiğim kadarıyla Kazan ilçesine geldiği söyleniyor. Kazan ile bizim aramızda 20 kilometre var. Üsse kimlerin ne şekilde gireceği bellidir. Girseydi kayıtlara geçerdi. Böyle bir şey olmamıştır. Olsa da benim haberim olmamıştır" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow