hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Zapatero: "ETA ile hiçbir diyalog olmayacak"

    Zapatero: ETA ile hiçbir diyalog olmayacak
    expand

    İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, ETA örgütünün kalıcı, genel ve uluslararası alanda doğruluğu teyit edilebilir ateşkes ilanını, "Hiçbir diyalog olmayacak, sadece ETA'nın tamamen son bulmasını bekliyoruz" sözleriyle değerlendirdi.

    Zapatero, bir İspanyol televizyonuna yaptığı açıklamada, ateşkese rağmen "İspanyol hükümetinin ve güvenlik güçlerinin terörle mücadelede kararlılığının devam edeceğini, ETA üyelerini takipte kimseyi gözden kaçırmayacaklarını" söyledi.

    Ateşkesin "yetersiz" olduğunu kaydeden Zapatero, "Umut görenler şunu bilmeliler ki, bu süreç çok uzun çünkü tek geçerli olan ETA'nın tamamen son bulmasıdır. 40 yıldan fazladır terörü sürdüren bir örgütün ortadan kaldırılma süreci elbette zor ve güç olacaktır" dedi.

    Zapatero, ETA örgütünün ateşkesten dolayı hiçbir siyasi şart ileri süremeyeceğini, hükümetin bunu asla kabul etmeyeceğini vurgulayarak, "Şiddetin son bulmasının eşiğindeyiz ama bu zamanalacak. Ve güçlü, akıllı, birlik içinde olup demokratik devletin temellerini korumalıyız. Bu şekilde başarı elde edeceğimizden hiçbir şüphem yok. ETA'nın sonune zaman gelecek? Hepimiz en kısa zamanda olmasını arzu ediyoruz. Bu yolda mıyız? Evet" şeklinde konuştu.

    İspanya Başbakanı ayrıca, mayıs ayında Bask bölgesinde yapılacak yerel seçimlere katılmak için çaba gösteren yasadışı Batasuna partisine yönelik olarakise "Onlar çok iyi biliyorlar. Ya ETA'ya silah bıraktıracaklar ya da onlarıkınayıp, terör örgütünü reddedecekler" dedi.

    ETA'nın ateşkesi ise İspanyol basınında farklı yankı buldu. Yüksektirajlı sol görüşlü El Pais gazetesi "ETA, sonuna doğru bir adım attı" başlığını kullanıp, ETA'nın bu zamana kadar ilan ettiği 11 ateşkesten farklı olarak ilk kez"silahlı çatışmanın son bulması sürecinden" bahsetmesini öne çıkardı.

    El Mundo veABC gibi sağ görüşlü gazeteler ise ETA'nın mayıs ayındaki yerel seçimlere katılmak için "yeni bir tuzak ateşkes ilan ettiğini" savundu.

    Öte yandan İspanyol haber ajansı EFE, İspanya ve Fransa'daki Bask bölgelerinde bu sabah düzenlenen operasyonlarda 2 kişinin ETA örgütü ile ilişkileri olduğu gerekçesiyle gözaltına alındığını bildirdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow