hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kendini yaktı devrimin sembolü oldu!

    Kendini yaktı devrimin sembolü oldu
    expand

    Tunus'ta isyanı onun ölümü başlattı, devrimin sembolü oldu. Ruhsatsız sebze sattığı için polisle tartışıp kendini yakan 26 yaşındaki Tunuslu Muhammed Buazizi artık yok. Ama ölümü ile ülkesinde değişimin kapısını araladı. 26 yaşında ölen gencin ailesi ilk kez konuştu. Ailenin tek tesellisi ölümün Tunus halkını uyandırması.

    26 yaşındaydı, üniversite diplomasi vardı ama işsizdi. Sekiz nüfuslu bir ailenin oğluydu. Babası o üç yaşındayken ölmüştü.

    Muhammed Buazizi, Tunus'un yoksul kasabası Sidi Buzid sokaklarında, sebze satarak evine ekmek götürüyordu.

    O günlerden birinde, polis, "ruhsatsız burada satış yapamazsın" dedi. Sebze sattığı arabasına defalarca el konulmuştu. O, bu kez direndi, sebzeleri tarttığı kantarı, ürünleri elinden alındı.

    17 Aralık günü o polis memurundan yediği küfür, tokat ve dayak Tunus'ta yaşananların başlangıcı oldu.

    Sokak ortasında kendini yaktı Muhammed. Yanıklara iki hafta dayandı. 4 Ocak'ta hayatını kaybetti.

    Ölümü, Tunusluların isyanını sokaklara taşıdı, kan aktı. Halkın öfkesi 23 yıldır ülkeyi yöneten Cumhurbaşkanı'nı devirdi ve Muhammed devrimin sembolü oldu.

    Muhammed'in ailesi acı kayıplarının ardından ilk kez konuştu. Mezarı başında ağlayan annesi, "Oğlumun onuru çiğnendi, kimse haykırışına kulak vermedi" diyor. Ama Tunus'ta devrimin kapısını aralamış olması tek tesellisi.

    Kız kardeşi Leyla, "Aynı şey içimizden birinin başına gelse bende kendimi yakarım" diyor.

    Leyla, "Yetkililerin kapısına gidip haykırdı. Kimse dinlemedi. Kardeşim öfkesinden öldü. Kapıcısından yöneticisine tüm yetkililer sorumlu ölümünden. Şehit oldu benim kardeşim. Allah onu Tunus gençleri haklarını kazansın diye gönderdi" diyor.

    Ve bir başka Leyla..... Ama o devrik Tunus liderinin lüks düşkünü eşi... Tunus şimdi halk yoksulluk çekerken bir eli yağda diğer eli balda olanlardan hesap soruyor.

    Ülkeden kaçan devrik Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin Binali'nin ailesinden 33 kişi tutuklandı.

    Tunuslu liderin yurtdışındaki malvarlığı da soruşturuluyor.

    Yeni hükümet eski rejimle arasına mesafe koymaya kararlı. Binali'nin partisine mensup bütün bakanlar partiden istifa etti.

    Geçici yönetimin başındaki Fuad Mebaza "Tarihimizde yeni bir sayfa açıyoruz" diyor. Devrimin adı "Yasemin" konuldu, ama kokusu yeni yeni duyuluyor. Özgürlüğe doğru adım atan basın yavaş yavaş kendine geliyor. İlk işareti gazetelerde basılan siyasi içerikli karikatürler...
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow