hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    AİHM'de 2010'da en fazla mahkum olan ülke Türkiye

    AİHMde 2010da en fazla mahkum olan ülke Türkiye
    expand

    Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) geçen yıl en fazla mahkum olan ülkeler arasında ilk sırada yer aldı.

    AİHM Başkanı Jean Paul Costa, bugün AİHM'in 2010 yılı çalışmalarıyla ilgili bir basın toplantısı düzenledi.

    Costa'nın verdiği bilgilere göre, 2010'da Türkiye hakkında, 278 davada, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin en az bir maddesinin ihlal edildiğine hükmedildi.

    Türkiye'yi, 217 davayla Rusya, 143 davayla Romanya, 109 davayla Ukrayna, 107 davayla Polonya izledi.

    AB ülkelerinden İtalya hakkında da en az bir maddeden ihlal olmak üzere 98 davada mahkumiyet kararı çıktı.

    Costa, basın toplantısında yaptığı açıklamada, AİHM'e gelen başvuruların 2010'da bir önceki yıla oranla yüzde 7 artış gösterdiğini belirterek, giderek artan iş hacminin AİHM içindeki reformları kaçınılmaz kıldığını söyledi.

    AİHM Başkanı, nisan ayında İzmir'de düzenlenecek olan toplantıda, reform konusunu ayrıntılı bir şekilde ele alacaklarını belirtti.

    AİHM'e geçen yıl özeklikle siyasi mülteci ve göçmenlerin sınır dışı edilmelerini önlemek için "ihtiyati tedbir" talebiyle gelen başvurularda büyük patlama yaşandığını belirten Costa, geçen yıl bu yönde gelen başvuruların sayısının bir önceki yıla oranla yüzde 53 artarak, 3600'e çıktığını söyledi.

    Terör örgütü kadının açtığı davaya ret

    Bu arada, AİHM terör örgütü yandaşı bir kadının, Almanya aleyhine açtığı davayı reddetti.

    Almanya'da yaşayan Aysel Aydın, bölücü terör örgütünü destekleyen bir imza kampanyasını organize etmek ve terör örgütüne bağlı bir kuruluşa mali yardım yapmak suçundan Almanya'da mahkum olmasını gerekçe göstererek, 2007 yılında AİHM başvurmuştu.

    1972 doğumlu Aydın, şikayet başvurusunda, "Almanya'nın, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) ifade ve düşünce özgürlüğüyle ilgili 10. maddesini ihlal ettiğini" ileri sürmüştü.

    Alman mahkemesi, 1993 yılında terörist örgüt olarak değerlendirilip, yasa dışı ilan edilen bu örgüte yardım yapmak ve imza kampanyasını düzenlemek suçundan, Aydın'ı 2003 yılında 1.200 avro para cezası ödemeye mahkum etmişti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow