hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Türkiye ve İngiltere askeri pakt arayışında"

    Türkiye ve İngiltere askeri pakt arayışında
    expand

    Wall Street Journal gazetesi Türkiye ve İngiltere’nin ikili bir askeri pakt için görüşmeler yaptıklarını öne sürdü.

    Haberini konuyla ilgili bir İngiliz yetkiliye dayandıran gazete, iki ülkenin askeri alanlarda teknoloji ve uzmanlıklarını paylaşmak ve ikili tatbikatlar gerçekleştirmek üzere bir mutabakat zaptı hazırladıklarını bildirdi.

    Yetkili mutabakat zaptının önümüzdeki Temmuz ayında imzalanmasının beklendiğini kaydetti.

    Wall Street Journal, anlaşmanın, ekonomik darboğazda bulunan İngiltere’nin önümüzdeki dört yıl boyunca askeri bütçesinde yüzde 7.5 kesintiye gitme kararının bir devamı olduğunu yazdı.

    İngiltere’nin askeri harcamalarında tasarrufa gitmek üzere daha önce Fransa’ya benzer bir anlaşmaya imza attığını ve hatta bu çerçevede savaş gemilerini bile ortak kullanma kararı aldıklarını hatırlatan gazete, bu çerçevede Türkiye ile İngiltere’nin de ortak savunma tatbikatları düzenleyip askeri teknoloji ve uzmanlık paylaşacağını belirtti.

    Habere göre anlaşma çerçevede İngiliz helikopter pilotları, sıcak ve dağlık yapısı Afganistan’a benzeyen Türkiye’de tatbikatlar yapacak.

    İki ülke ayrıca askeri malzeme programlarında işbirliği yapacak. Bu çerçevede İngilizlerin 2020’de hizmete girecek Tip 26 tipi fırkateynlerinin üretimine Türkiye de katkıda bulunacak.

    Londra ise, Kraliyet Savunma Koleji’nde eğitim görecek Türk subaylarına daha fazla kontenjan ayıracak.

    Konuyla ilgili olarak Türk Savunma Bakanlığı’ndan henüz herhangi bir yetkiliye ulaşılamadığını kaydeden Wall Street Journal, anlaşmanın, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girmesini şiddetle savunan İngiliz Dışişleri Bakanı William Hague ile Savunma Bakanı Liam Fox’un Ankara’yla yakınlaşma arzularının da bir sonucu olduğunu yazdı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow