hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Sortu" kurulduğu gibi kapatılabilir

    Sortu kurulduğu gibi kapatılabilir
    expand

    İspanyol polisi ve jandarması, Bask bölgesinde yeni kurulan "Sortu" adlı partinin, ETA örgütünün yönetiminde olduğuna ilişkin rapor hazırladı.

    Genel Başkanı veya parti yönetimi belli olmayan "Sortu"yu araştıran Savcılık ve hükümet adına yasal girişimlerde bulunan kurum olan Devlet Avukatlığı, gelecek günlerde "Sortu"nun yasa dışı ilan edilmesi talebiyle Yüksek Mahkeme'ye başvuru yapmaya hazırlanıyor.

    Gelecek Mayısta düzenlenecek yerel seçimlere katılabilmek amacıyla geçen hafta kurulan ve İçişleri Bakanlığına resmi başvurusunu yapan Sortu ile ilgili güvenlik güçlerinin hazırlayıp İçişleri Bakanlığına sunduğu rapor, İspanyol basınına sızdı.

    Raporda, "Sortu siyasi partisi, ETA ve Batasuna partisinin yöneticileriyle doğrudan bağlantılı bir girişim. ETA'ya hizmet eden Batasuna'nın bir aracı olarak işlev görüyor" denildiği bildirildi. 80 sayfalık raporda Sortu'nun, AB terör örgütleri listesinde olan ETA'nın siyasi kolu olduğu gerekçesiyle 2003 yılında yasa dışı ilan edilen Batasuna partisinin yöneticileri tarafından kurulduğu görüşü vurgulanıyor. Sortu'nun parti iç tüzüğünün İçişleri Bakanlığına sunulması için Madrid'e gelen yetkililerin de ETA ile işbirliği yaptığı gerekçesiyle hüküm giyen kişiler tarafından kiralanan bir arabayla seyahat ettikleri belirtildi.

    Bu arada Sortu'nun kurulduğu sırada açıklama yapan parti sözcüleri, bu partinin hiçbir örgüt veya siyasi parti ile bağlantısı olmadığını, bağımsız olduğunu iddia etmiş, ancak nerelerde seçimlere katılmayı planladığı ya da kimlerin aday olacağı hakkında hiçbir görüş belirtmemişti. "ETA dahil nereden gelirse gelsin her türlü şiddeti reddettiklerini, AB içinde bağımsız Bask devleti kurulması için demokratik ve siyasi mücadele vereceklerini" açıklayan ve kendilerine güvenmeleri için İspanyol halkından bir fırsat verilmesini isteyen Sortu sözcüleri, "ETA'nın kınanması ya da ETA'ya silah bırakma çağrısı yapıp yapmama" yönündeki soruları ise cevapsız bırakmışlardı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow