hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Almanya 'nükleer'i askıya aldı!

    Almanya nükleeri askıya aldı
    expand

    Japonya’daki deprem ardından yaşanan nükleer felaket üzerine, Almanya nükleer santrallerin işletme sürelerinin uzatılmasına yönelik yasayı askıya aldı.

    Japonya'daki yıkıcı deprem ve tsunaminin yol açtığı nükleer felaketin ardından Almanya’da Federal Hükümet nükleer santrallerin işletme sürelerinin ortalama 12 yıl daha uzatılması yönünde geçen sonbaharda çıkardıkları yasanın üç aylığına askıya alındığını açıkladı.

    Deutche Welle, Almanya Başbakanı Merkel, Japonya’dan cumartesi günü gelen bilgilerin ışığında Almanya'daki nükleer santrallerde güvenlik standartlarının kapsamlı olarak gözden geçirilmesi yönünde karar aldıklarını bildirdiğini söyledi.

    Merkel, "Şunu açıkça vurgulamak istiyorum, bu güvenlik kontrolünde hiçbir tabu olmayacak" derken kısa süre önce nükleer santrallerin işletme sürelerinin uzatılması yönünde çıkarılan yasanın 3 ay ertelendiğini bildirdi.

    Almanya Başbakanı Angela Merkel, Japonya’da yaşanan felaketlerin ardından hiçbir şey olmamış gibi gündelik işlere devam edemeyeceklerini belirtti, "Bunun, her bir nükleer santral için ne anlama geleceğini, santralleri işletenlerle görüşüyoruz. Moratoryumdan sonra durumun, moratoryumdan önceki durumdan farklı olacağından şüpheniz olmasın. Moratoryum sırasında, yenilenebilir enerjiler çağına daha da çabuk nasıl erişebileceğimizi mercek altına alacağız" diye konuştu.

    Gösteriler sürüyor

    Almanya’nın başkenti Berlin’de yüzlerce kişi, protesto gösterisi düzenleyerek hükümetten ülkedeki nükleer santralleri derhal kapatmasını istedi.

    Gösteriye Berlin Eyalet Başbakanı Klaus Wowereit, Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Sigmar Gabriel ve Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth’un yanı sıra muhalefet partilerinden çok sayıda temsilci de katıldı.

    Berlin hükümetinin santrallerin kapatılma süresinin uzatılmasına ilişkin dün aldığı erteleme kararına da tepki gösteren protestocular, söz konusu kararı seçimler öncesi zaman kazanma taktiği olarak nitelendirdi.

    Rusya da önlem aldı

    Japonya ile nükleer enerji alanında bol bol işbirliği yapan Rusya da önlem almak zorunda kaldı.

    Başbakan Vladimir Putin'in verdiği talimatla Rusya nükleer santrallerindeki güvenlik durumunu denetleyecek,
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow