hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çernobil'e ramak kaldı

    Çernobile ramak kaldı
    expand

    Japonya'daki Fukuşima nükleer elektrik santralinde meydana gelen patlamanın seviyesinin 6 olduğu ve bunun Çernobil'deki seviyenin bir altı olduğu bildirildi. Japon Nükleer Güvenlik Ajansı ise bu değerlendirmeyi doğrulamadı.

    Fransa'daki Nükleer Güvenlik İdaresi (ASN) Başkanı Andre-Claud Lacoste, Fukuşima 1 nükleer santralindeki iki numaralı reaktörün durumunun değerlendirilmesinden sonra, kazanın 1 ile 7 arasındaki Uluslararası Nükleer ve Radyolojik Durum Ölçeği'ne göre 6 olduğunu belirtti.

    Lacoste, Japonya'daki kazanın, 5 seviyesindeki "Three Mile Island" yoğunluğu düzeyine ulaştığını, 7 seviyesindeki Çernobil'e varmadığını söylemişti.

    Ölçeğe göre Ukrayna'nın Çernobil nükleer santralinde meydana gelen patlamanın büyüklüğü 7 olarak kabul ediliyor.

    Japonlar yalanladı

    Japon Nükleer Güvenlik Ajansı'ndan isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili ise, Fukuşima santralindeki kazadan kaynaklanan radyasyon seviyesinin yükseldiğine ilişkin kurumlarında bir konuşma olmadığını söyledi.

    UAEK: Radyoaktivite seviyesi düşüyor

    Bu arada  Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) ise, Japonya'nın verilerinin, Fukuşima nükleer santralindeki radyoaktivite seviyesinin keskin bir şekilde düştüğünü gösterdiğini öne sürdü.

    UAEK, bugün TSİ 02.00 itibarıyla Fukuşima'nın ana kapısında ölçülen radyasyon miktarının saat başına 11,9 mSv olduğunu belirtti.

    Açıklamada, bundan 6 saat sonra yapılan ölçümde miktarın birden bire düşerek 0,6 mSv'ye gerilediğinin görüldüğü kaydedildi.

    "Radyasyon, Pasifik'e sürükleniyor"

    Dünya Meteoroloji Örgütü'nden gelen açıklamada, Japonya'da rüzgarın, deprem ve tsunamide hasar gören nükleer tesisteki patlamalardan sonra ortaya çıkan radyasyonu Pasifik'e sürüklediğini bildirdi.

    BM'ye bağlı olan ve merkezi Cenevre'de bulunan örgütten yapılan açıklamada, Japonya ya da bölgedeki diğer ülkelerin şu anda tehlikede olmadığı belirtildi.

    Açıklamada, radyasyonun etkisinin okyanusa ilerlemesine rağmen, hava koşullarının değişebileceği uyarısında bulunularak, uydu ve diğer verilerin yakından takip edildiği ifade edildi.

    Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK), resmi web sitesinde Japonya'da Fukuşima nükleer santralindeki durumu saat saat duyuruyor.

    TAEK'in Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'ndan derlediği bilgilere göre, bugün yerel saatle 06.10'da Fukuşima nükleer güç santralinin 2. ünitesinde bir patlama gerçekleşti. Patlama nedeniyle söz ünitenin basınç baskılama havuzunun hasar görmüş olabileceği bildirildi.

    Yerel saatle 04.50'de söz konusu santralin 4. ünitesinin kullanılmış yakıt depolama havuzunda bir yangın çıktığı ve atmosfere doğrudan radyasyon salımı olduğu kaydedildi.

    AB komisyonu stres testini tartışıyor

    AB Komisyonu, Japonya'daki depremin ardından güvenliği tekrar tartışılmaya başlanan nükleer santrallerin stres testinden geçirilmesi önerisine sıcak yaklaştı.

    AB Komisyonu sözcülerinden Marlene Holzner, "Bu önerinin değerlendirilmesi ve tartışılması gerekli" dedi.

    Holzner, bugün Brüksel'de toplanacak olan AB enerji bakanlarının gündem maddelerinden birinin Avrupa'daki nükleer santrallerin güvenliği ve stres testi olacağını belirtti.

    Avusturya Enerji Bakanı Nikolaus Berlakoviç, pazar günü bir radyoya yaptığı açıklamada, Avrupa'daki nükleer santrallerin depreme dayanıklı olup olmadıklarının anlaşılması için stres testi yapılması çağrısında bulunmuştu.

    Öneriye destek veren Avrupa Parlamentosu'nun ikinci büyük gurubu Sosyalistler de Japonya'da yaşananlar ışığında AB'deki 143 nükleer santralin terör saldırıları dahil çeşitli risklere karşı sağlanan güvenlik standartları açısından incelenmesini istemişlerdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow