hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Zorunlu olmadıkça Japonya'ya gitmeyin"

    Zorunlu olmadıkça Japonyaya gitmeyin
    expand

    Japonya'nın başkenti Tokyo'nun doğusunda bugün, 6.0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Fukuşima 1 nükleer santralinin girişinde ise radyasyon seviyesinin sabaha karşı aniden arttığı tespit edildi. Dışişleri Bakanlığı, 'zorunlu olmadıkça seyahat ertelenmeli' uyarısında bulundu.

    Japon Meteoroloji Ajansı yaptığı açıklamada, merkez üssü başkentin doğusunda yer alan Şiba kentinin açıkları olan depremin, suyun dibinde yerin 10 kilometre altında meydana geldiğini belirtti.

    Binaların uzun bir süre sallandığı depremin ardından tusunami alarmı verilmedi.

    Geçtiğimiz cuma meydana gelen şiddetli deprem ve tsunami felaketinin ardından İşinomaki kentinde kayıp sayısının da 10 bine ulaşabileceği bildirildi.

    Radyasyon seviyesi arttı


    Bu arada Japon Nükleer Güvenlik Ajansı'nın bir yetkilisi yaptığı açıklamada, Fukuşima 1 nükleer santralinin giriş kapısında radyasyon seviyesinin önce 6,4 mSv yükseldiğini daha sonra da 2,9 mSv düştüğünü belirtti. Radyasyon seviyesi ölçümünde, 10 mSv insan için ölümcül dozu ifade ediyor.

    Hükümet sözcüsü Yukio Edano ise, Fukuşima santralinde radyasyon seviyesinin her saat başı çok değiştiğini ve sağlığa zararlı oranla vardığını ifade etti.

    Yukio ayrıca, santraldeki çalışanların geçici olarak tahliye edilerek, daha güvenli bir yere götürüldüklerini belirtti.


    JAPONLAR AÇ KALDI... VİDEO

    Fukuşima santralinin 3 numaralı reaktörünün tepesinde duman görüldüğünü söyleyen Edano, reaktörün koruma kabının zarar görmüş olabileceğini, bunun sonucunda da reaktörün buhar kaçırmış olabileceğini kaydetti.

    Yukio, nükleer bir felaketi önlemek amacıyla, Japon hükümetinin ABD ordusunun yardımına başvurmayı düşündüğünü söyledi.

    4 numaralı reaktördeki yangın söndü


    Fukuşima Dai-İçi nükleer santralinin 4 numaralı reaktöründe çıkan yangının söndüğü bildirildi.

    Japon Nükleer Güvenlik Ajansının sözcüsü Minoru Ogoda AFP'ye yaptığı açıklamada, "Artık ne alevler ne de duman gözüküyor, yangın kendiliğinden sönmüş" dedi.

    Japon makamları, endişe verici şekilde ısınan nükleer yakıt çubuklarını soğutmak amacıyla Fukuşima 1 santralinin 4 numaralı reaktörüne basınçlı su sıkacak.

    Deprem ve tsunamiden zarar gören Japonya'nın kuzeydoğusundaki Fukuşima nükleer santralinin 4 numaralı reaktöründe daha önce çıkan yangın da Japonya'da konuşlandırılmış ABD birliğinin askerleri tarafından söndürülmüştü.

    Öte yandan, Japonya'da bulunan Avustralyalı ve Yeni Zelandalı yardım ve kurtarma ekiplerinin az miktarda radyasyona maruz kaldığı bildirildi.

    Dışişleri'nden uyarı

    Bu arada, Dışişleri Bakanlığı, Türk vatandaşlarının zorunlu olmadıkça Japonya'ya seyahatlerini ertelemeleri çağrısında bulundu.

    Dışişleri Bakanlığından yapılan duyuruda, deprem ve tsunami felaketlerinden etkilenen Japonya'da halen doğal afetin etkilerinin devam ettiği kaydedildi.

    Duyuruda, "vatandaşların, Japonya'nın depremden etkilenen kuzey bölgesi ve Tokyo'nun da içinde yer aldığı Kanto bölgesi başta olmak üzere, tüm ülkedeki gelişmeleri yakından takip ederek müteyakkız olmaları, Tokyo Büyükelçiliği ve Japon makamlarının uyarılarını dikkate almaları" tavsiye edildi.

    Tokyo Büyükelçiliği web sitesine, "http://tokyo.be.mfa.gov.tr" adresinden ulaşılıyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow