hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fukuşima'dan Pasifik'e radyoaktif su sızıyor

    Fukuşimadan Pasifike radyoaktif su sızıyor
    expand

    Japonya'da 11 Mart'ta meydana gelen deprem ve tsunami felaketlerinin ardından zarar gören Fukuşima nükleer santralinden Büyük Okyanus'a yüksek radyasyonlu su aktığı bildirildi.

    Nükleer güvenlik sözcüsü Hidekiho Nişiyama, sızıntı üzerindeki havada 1000 milisievert radyoaktif madde bulunduğunu belirtti.

    Kısa süre içinde 500 milisievertin üzerinde radyasyona maruz kalmak kanser riskini artırabiliyor.

    "Fukuşima, Çernobil'den çok daha kötü"


    Rus atom enerjisi uzmanı Natalia Mironova, Japonya'daki Fukuşima nükleer santralindeki felaketin 1986'da Ukrayna'daki Çernobil faciasından çok daha kötü olduğunu söyledi.

    1986'daki felaketten sonra ülkesindeki nükleer karşıtlarına katılan Mironova, "Çernobil bir kirli bombanın patlaması gibiydi. Yeni kirli bomba Fukuşima'dır ve insani ve ekonomik bakımdan çok daha pahalıya mal olacaktır" ifadesini kullandı.

    Termodinamik mühendisi olan Mironova, "Çernobil yedinci seviyedeydi ve aslında sadece tek bir reaktörü arızalanmıştı ve felaket sadece iki hafta sürmüştü. Şu anda üçüncü haftadayız ve dört reaktör çok tehlikeli durumda bulunuyor" karşılaştırmasında bulundu.

    UAEK, Japonya'ya iki reaktör uzmanı gönderiyor

    Bu arada Uluslararası Atom Enerji Kurumu (UAEK), zarar gören Fukuşima nükleer santralindeki reaktörlerin durumuyla ilgili ilk elden bilgi almak için Japonya'ya iki uzman göndereceğini açıkladı.

    Merkezi Viyana'da bulunan UAEK'nin internet sitesinde dün gece yayımlanan açıklamaya göre, iki reaktör uzmanı Japon yetkililerle 4 Nisan'dan itibaren görüşmeler yapacak.

    Atomun barışçı ve güvenli kullanımı konusunda geniş yetkileri bulunan ve halen Japonya'da radyasyon düzeyini izlemek üzere uzmanları olan UAEK, "Japon hükümetiyle varılan anlaşma uyarınca iki reaktör uzmanının bu ülkeye gönderileceğini" açıkladı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow