hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Seyfülislam Kaddafi zafer kazanacaklarına inanıyor

    Seyfülislam Kaddafi zafer kazanacaklarına inanıyor
    expand

    Libya lideri Muammer Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam, muhalefet güçlerini yenilgiye uğratacakları konusunda "çok iyimser" olduğunu söyledi. Seyfülislam Kaddafi, yeni anayasa taslağı hazırlandığını da söyledi.

    Seyfülislam Kaddafi, El Libya televizyonunda yaptığı açıklamada, "Çok iyimserim, kazanacağız. Durum her gün lehimize işliyor" dedi.

    Oğul Kaddafi, "muhaliflerden ve özellikle de Bingazi'dekilerden öç almaya çalışmadıklarını, amaçlarının öç almak olmadığını, kimseyi öldürmeyeceklerini" söyledi.

    Seyfülislam Kaddafi, ancak silah ve güç kullanımının aynı şekilde karşılık bulacağı ve 2007'de "Kaddafi, İslam dini, devletin güvenliği ve ulusal birlik" olarak belirlenen 4 kırmızı çizgiyi aşanların bunun sonucuna katlanacakları uyarısında bulundu.

    Seyfülislam, Misrata ve Zenten'deki muhalif liderlerin "ya uyuşturucu kaçakçısı ya da on milyonlarca dolarlık borçlarını ödemekten kaçmak isteyen işadamları olduğunu" iddia etti.

    Seyfülislam Kaddafi ayrıca, ülkedeki güvensizlik ortamı ve on binlerce yabancı işçinin ayrılışı nedeniyle milyarlarca dolarlık projelerin askıda olduğunu söyleyerek, "herşeyin düzene gireceğini, projelerin ve işlerin yeniden başlayacağını ve yabancı işçilerin geri döneceğini" belirtti.

    Seyfülislam Kaddafi, yeni anayasa taslağı hazırlandığını da söyledi.

    Sarkozy'den muhaliflere söz

    Bu arada, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Libyalı muhaliflere, Muammer Kaddafi güçlerine yönelik hava saldırısının yoğunlaştırılacağı sözünü verdi.

    Sarkozy, muhaliflerin oluşturduğu Libya Ulusal Konseyi'nin Başkanı Mustafa Abdülcelil'i Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda bugün kabul etti.

    Görüşmeden sonra yapılan yazılı açıklamada, Fransa'nın, Libya'ya yönelik hava saldırılarının yoğunlaştırılmasıyla ilgili ne tür bir strateji izleyeceği konusuna açıklık getirilmedi.

    Libya Ulusal Konseyi Başkanı da kısa açıklamasında, Sarkozy'yi, muhaliflerin kontrolündeki Bingazi'ye davet ettiğini söyledi.

    Abdülcelil, ülkede yönetimi ele geçirdiklerinde demokrasiyi mutlaka tesis edeceklerini de dile getirdi.

    25 milyon dolarlık yardım

    Bu arada ABD yönetiminin Libya'daki muhaliflere 25 milyon dolarlık yardım yapmaya karar verdiği bildirildi.

    Adının açıklanmasını istemeyen yetkililer, dün Kongre'ye plan konusunda bilgi verildiğini, paranın muhaliflerin elindeki bölgelerdeki sivilleri korumak için araç alımı, tıbbi yardım ve iletişim alanlarında kullanılacağını söylediler.

    İngiltere, Fransa ve İtalya da muhaliflere yardım için askeri danışmanlar göndereceklerini açıklamışlardı.

    İki gazeteci öldü

    Öte yandan Amerikan Vanity Fair dergisi ve 2007 Dünya Basın Fotoğrafı Ödülü sahibi İngiliz foto muhabiri Tim Hetherington ile bir gazetecinin, Libya'nın batısında yer alan Misrata kentinde öldüğü, 3 gazetecinin de yaralandığı bildirildi.

    Libya'daki AFP muhabiri tarafından verilen ve Vanity Fair tarafından teyit edilen haberde, Misrata'ya havan topuyla düzenlenen saldırıda, 41 yaşındaki Tim Hetherington ile kimliği henüz belirlenemeyen bir gazetecinin öldüğü, aralarında Getty Images ajansının foto muhabiri Chris Hondros'un da bulunduğu 3 gazetecinin de yaralandığı belirtildi. Haberde, Hondros'un ağır yaralandığı kaydedildi.

    Tim Hetherington, Eylül 2007'de Afganistan'da çektiği, sığınakta yorgun düşmüş Amerikan askerini gösteren fotoğrafıyla ödül almıştı. Hetherington'un, fotoğrafı Vanity Fair için yaptığı söyleşi çerçevesinde çekmiş ve bu fotoğrafa ödülü, "yorgunluğu hem bir insan hem de bir ulus olarak çok iyi ifade ettiği için" almıştı.

    Libya'da çok sayıda gazeteci ve foto muhabirinin, Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı güçler tarafından gözaltına alındığı, kötü muamele gördüğü ya da çatışmalar sırasında öldürüldüğü veya yaralandığı belirtiliyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow