hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Suriye'de 'kanlı' cumartesi!

    Suriyede kanlı cumartesi
    expand

    Suriye 'kanlı cuma'nın ardından bugünü de gergin geçirdi. Olaylarda ölenler için gerçekleştirilen cenaze törenlerinde yine kan döküldü.

    Güneydeki İzra kentinde bugün yapılan cenaze törenlerinde tansiyon yeniden yükseldi.

    Bağımsız insan hakları örgütü Savasiye, güvenlik güçlerinin başkent Şam ve yakınındaki bölgeler ile İzraa'daki cenaze törenlerinde en az 12 kişiyi öldürdüklerini bildirdi.

    Suriye Ulusal İnsan Hakları Örgütü'nden Ammar Kurabi de ülkede son iki günde çıkan olaylarda ölenlerin sayısının 120 olduğunu söyledi.

    Ülkede son 5 hafatadaki gösterilerde ölenlerin sayısının ise 300'ü geçtiği bildiriliyor.

    Dünden bu yana yaşanan olaylar nedeniyle bir milletvekili istifa etti. Nasır El Hariri, El Cezire televizyonuna yaptığı açıklamada, "Evlatlarımı kalleşçe açılan ateşten koruyamadıktan sonra, parlamentoda kalmamın bir anlamı yok. Şu anda istifa ettiğimi açıklıyorum" dedi.

    Suriye'de dün hem İsa’nın çarmıha gerildiği gün hem de Müslümanların kutsal günü olması sebebiyle "Hayırlı Cuma" olarak adlandırılan gösterilerde muhaliflere ateş açılmış ve ülke Devlet Başkanı Beşar Esad’ın 48 yıllık olağanüstü hali kaldırmasından bir gün sonra yine karışmıştı.

    Obama'dan Esad'a İran suçlaması

    Bu arada ABD Başkanı Barack Obama, dünkü olayların ardından yaptığı açıklamada, Suriye yönetimine, göstericilere karşı şiddet kullanımına "hemen son verme" çağrısında bulundu ve Esad'ı "halkına baskı uygulamak için İran'ın yardımını almaya çalışmakla" suçladı.

    Obama, Suriye'deki gelişmelerle ilgili olarak sert ifadelere yer verdiği yazılı açıklamasında, "ABD, Suriye yönetiminin göstericilere karşı güç kullanımını mümkün olan en güçlü ifadelerle kınamaktadır. Protestoları bastırmaya yönelik acımasızca şiddet kullanımına şimdi son verilmelidir" ifadesini kullandı.

    ABD Başkanı, "Protestoculara karşı şiddetin bugün de devam etmesinin, Suriye yönetiminin olağanüstü hal yasasının kaldırılması ve barışçı gösterilere izin verilmesi yönündeki adımlarının ciddi olmadığını gösterdiğini" belirtti.

    Suriye'den tepki

    Suriyeli bir yetkili, Obama'nın Suriye'deki durumla ilgili açıklamalarından "gerçeklerden yoksun" olması nedeniyle üzüntü duyulduğunu bildirdi. Yetkili, ABD'nin Suriye'ye karşı şiddete teşvik etmeye çalışarak sorumsuz davrandığını, bunun halkın güvenliğini tehdit ettiğini ifade etti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow