hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ermeniler hem andı hem protesto etti

    Ermeniler hem andı hem protesto etti
    expand

    Ermeniler tarafından 1915 olaylarının yıldönümü olarak kabul edilen 24 Nisan'da yani dün Ermenistan'da anma törenleri düzenlendi. Ermenistan lideri Serj Sarkisyan, ulusa seslendiği konuşmasında, "Türkiye dahil komşularımızla barış için çalışıyoruz" dedi ama Türk hükümetinin politikasını eleştirdi. ABD'de de Türkler ve Ermeniler karşılıklı gösteriler yaptı.

    Ermeniler her yıl olduğu gibi bu yıl da, 1915 olaylarının yıldönümü olarak kabul ettikleri günde, Erivan'da soykırım iddialarını sembolize eden anıtta toplandılar.

    O dönem yaşananların 96. yıldönümünde anıta çiçek bıraktılar, dua ettiler.

    Erivan'daki anma töreninde Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan da vardı. Sarkisyan da anıta karanfil bıraktı.

    Ermeni lidere eşi Rita Sarkisyan, Ermeni Patriği Karekin II, Meclis Başkanı Hovik Abrahamyan ve Başbakan Tigran Sarkisyan da eşlik etti.

    Anıta çiçek bırakanlar arasında, Amerika'nın Erivan Büyükelçisi Marie Yovanovitch de vardı.

    Ermenistan lideri Sarkisyan ulusa seslendi. Türkiye ile normalleşme sürecine değinen Sarkisyan, "Türkiye ile barış için çabalıyoruz" dedi.

    Ermeni lider, Ankara ve Erivan arasındaki sürece destek veren aydınları övdü, ancak Türk hükümetini eleştirdi.

    Sarkisyan, "Türkiye'den hiç olmadığı kadar mantıklı sesler yükseliyor ama Türkiye'nin resmi politikası inkar yolundan gitmeye devam ediyor" diye konuştu.

    Washington büyükelçiliği önünde gösteri

    Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği önünde de, Türkler ve Ermeniler karşılıklı gösteri yaptı.

    Büyükelçiliğin önündeki kaldırımı Ermenilere bırakmamak için iki gün önceden burada nöbet tutmaya başlayan ABD'deki Türkler, sabah saatlerinden itibaren de sayıları artarak toplanmaya başladı. Gösteriye katılan Türkler arasında sadece Washington'dan değil, New York ve diğer bazı eyaletlerden de gelenler olduğu gözlendi.

    Washington'daki bazı Azerilerin de eşlik ettiği ve çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu grup, polis tarafından yerleştirilen paravanların üzerine Türkiye, ABD ve Azerbaycan bayrakları ile Atatürk posteri astı. Grup, ellerinde Ermenilerin 1915 yılı olaylarında Türklere yaptıkları kıyım ile öldürülen Türk Büyükelçilerle ilgili pankartlar açtı.

    Karşı kaldırıma geçen Ermeniler de Türkiye'yi "inkar" ile suçlayan ve Atatürk ile Türk halkına hakaretamiz ifadelerin yeraldığı bazı pankartlar açtılar. Paskalya dolayısıyla gösterilerini sessiz olarak yapan Ermenilerden bazılarının ağızlarına bantlar yapıştırdığı, pankart açan Ermeniler arasında bazı küçük yaştaki çocukların da olduğu gözlendi.

    Megafonlarla sloganlar atan Türk göstericiler ise, bir ara Ermeni gruba sırtlarını dönerek İstiklal Marşı, Azerbaycan Milli Marşı ve Gençlik Marşı'nı okudular.

    Gösteri sırasında yoldan Türk, Azeri veya Ermeni bayrağı sallayan arabaların geçtiği görüldü.

    Polisin yoğun güvenlik önlemleri aldığı gösteri, olaysız sona erdi.

    TCA: "Obama'nın sözleri misyoner zihniyetin devamı"

    Bu arada Turkish Coalition of America (TCA), ABD Başkanı Barack Obama'nın 24 Nisan açıklamasıyla ilgili olarak, "Obama'nın görüş ve açıklamalarının Osmanlı Müslümanlarının etnik temizliğe uğratılmasının yol açtığı büyük acıları görmezden gelen bir misyoner zihniyeti devam ettirdiğini" bildirdi.

    Merkezi ABD'nin başkenti Washington'da bulunan TCA'ın Başkanı Lincoln McCurdy tarafından yapılan yazılı açıklamada, ülke genelindeki Türk Amerikalıların 19'uncu yüzyıl ve 20'nci yüzyılın başlarındaki kötü olaylar sırasında aile üyelerini kaybedenlerin üzüntüsünü paylaştığı belirtildi.

    Açıklamada, "Bununla birlikte Başkan Obama'nın bu tarihe ilişkin görüşleri ve açıklamalarının Ermenilerin acılarını yüceltirken Osmanlı Müslümanlarının Balkanlar'dan, Doğu Anadolu'dan ve Kafkaslar'dan etnik temizliğe uğratılmasının yol açtığı büyük acıları görmezden gelen bir misyoner zihniyeti sürdürdüğünü de belirtiriz" denildi.

    "19'uncu yüzyıl ve 20'nci yüzyılın başlarında 5 milyon Osmanlı Müslümanının öldürüldüğü ve 5 buçuk milyonunun yüzyıllarca yaşadığı topraklardan sürüldüğüne" işaret edilen açıklamada, "TCA'nın bu yıllar esnasında Osmanlı Müslümanlarına yaşatılan trajediler eşit biçimde kabul edilmediği müddetçe Türkler ile Ermeniler arasında uzlaşının mümkün olmadığına inandığı" belirtildi.

    Açıklamada, "Başkan Obama, gerçeklerin tam, dürüst ve adil kabulünün hepimizin çıkarına olduğunu söyledi. Ona tümüyle katılıyoruz ancak uzlaşma, Osmanlı Müslümanlarına karşı ırkçılık ve dini hoşgörüsüzlükle dolu yüzyıllık bir propagandadan türetilen yarı doğrularla değil sadece tam doğrularla sağlanabilir. Obama'nın bu tür kesin ancak bilgiden yoksun açıklamalar yaparak Türkiye'nin 2005 yılından beri geliştirdiği, Türk-Amerikan toplumu tarafından desteklenen ancak Ermeni diasporası tarafından şiddetle muhalefet edilen uluslararası tarih komisyonu kurulması teklifine destek verme yönündeki kendi politikasının altını oymasından kaygı duyuyoruz. Başkan Obama'yı doğruların belirlenmesi için en adil yöntem olan, Türkler ve Ermeniler arasında uzlaşının zeminini hazırlayacak bu tür bir komisyonun kurulmasına kesin desteğini seslendirmeye çağırıyoruz" denildi.

    "TCA'nın bir kez daha ABD'deki Ermeni diasporasına dostluk elini uzatmak istediği" belirtilen açıklamada, "TCA olarak yıllar boyunca Türk Amerikalılar ile Ermeni Amerikalılar arasındaki bölünmeleri gidermede katkı sağladığına inandığımız programları hayata geçirdik. Bunlara Ermeni Amerikalıların Türkiye'de okumalarına yönelik burs programı ve Ermenilerin Türkiye'nin kültürel mirasında yaptıkları ve yapmaya devam ettikleri çok sayıda katkının tanınması çabaları dahil. Toplumlarımız arasında diyaloğu güçlendirerek iki ülke arasında karşılıklı anlayışı yeniden inşa etmede olumlu bir rol oynayacağımızı umut ediyoruz" ifadesi kullanıldı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow