hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hayalet şehir: Çernobil

    Hayalet şehir: Çernobil
    expand

    Japonya'daki Fukuşima Nükleer Santrali'nde meydana gelen patlamalar ve sızıntının hatırlattığı Çernobil faciasının üzerinden 25 yıl geçti. Ancak felaketin etkileri hala hissediliyor. Santralin yakınındaki kasabalar hala durgun. Kiev'deki Çernobil Müzesi'nde de bu nükleer felaketin anatomisi tüm ayrıntılarıyla gözler önüne seriliyor.

    Nükleer felaket denince akla gelen ilk isim Çernobil... Nükleer felaketin üzerinden tam 25 yıl geçti ancak felaketin etkileri hala silinemiyor.

    Yetkililer, nükleer reaktörün saçtığı tehlikeyi tamamen ortadan kaldırmak için hala çalışmalarını sürdürüyor.

    Bu amaçla, geçtiğimiz hafta Ukrayna'da 55 ülke bir araya geldi. "Çernobil reaktörü" için alınacak tedbirler kapsamında 550 milyon euro yardım topladı. Bu para ile reaktörün üzeri örtülecek.

    Radyasyon hala yayılıyor

    Uzmanlar; böylelikle havaya sızmaya devam eden radyasyonun durdurulabileceğini umut ediyor.

    Ancak Ukrayna'nın nükleer enerji ile olan kötü hatıraları bu alanda yatırım yapmasına engel değil. Bugün Ukrayna toplamda 15 reaktörden oluşan dört nükleer santrale sahip. Bu santraller ülkenin elektrik ihtiyacının yarısını karşılıyor.


    FOTOĞRAFLARLA ÇERNOBİL FACİASI...


    Gelecek 10 yıl içindeyse Ukrayna'da yaklaşık 10 reaktörün daha hizmete sokulması planlanıyor.

    Ve Akkuyu'da nükleer santral inşa edecek olan Rusya. Devlet Başkanı Dimitri Medvedev Çernobil reaktöründe hayatlarını yoksayarak çalışan işçilere plaket verdi.

    Konuşmasında ise Japonya'daki Fukuşima Nükleer Santrali'nde yaşanan patlamaları örnek göstererek nükleer santraller konusunda daha dikkatli ve daha geniş çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi.

    Ancak bir de not düştü: "Bu, nükleerden vazgeçmek anlamına gelmez."

    Medvedev'in bu açıklamaları nükleer karşıtlarını pek ikna etmişe benzemiyor. Haftalardır sokaklarda nükleer karşıtı eylemler var.

    Dünyadan tepkiler

    Tokyo elektrik şirketini önünde toplanan yüzlerce kişi, nükleer santrallerin kaldırılması istedi, "Nükleere hayır" fenelerleri yaktı.

    Güney Kore, Finlandiya ve Litvanya gibi daha birçok ülkede de protesto gösterileri yapıldı.

    Arjantin'de Greenpeace tarafından düzenlenen fotoğraf sergisi dikkat çekti.

    Yoğun radyasyona maruz kalmış kişileri resmeden onlarca fotoğrafla, nükleer felaketin sonuçlarına dikkat çekildi.

    O gün...

    Ukrayna'nın Çernobil kasabasındaki nükleer santralde elektrik testi yapmak istendiği sırada reaktörde iki büyük patlama meydana gelmişti.

    Havaya Hiroşima'ya 1945'te atılan atom bombasından 400 kat fazla radyasyon yayılmış; onlarca kişi hayatını kaybetmiş, binlerce kişi de o radyasyondan etkilenmişti.


    ÇERNOBİL'DEN ÖNCE ÇERNOBİL'DEN SONRA... (FOTO GALERİ)

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow