hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Suriye'de tanklar devrede

    Suriyede tanklar devrede
    expand

    Suriye'de Esad rejimi, kanlı hafta sonunun ardından muhaliflere baskıyı artırıyor. Tanklar ve ordu birlikleri Dera kentinde. Kentte, güvenlik güçlerinin göstericilere müdahalesi sonucu az 11 kişi öldü. ABD, üst düzey Suriyeli yetkilileri hedef alacak yaptırım hazırlığında.

    Şehirde elektrik, telefon ve su kesik. Evlerin üst katlarında konuşlanmış keskin nişancılar ise rastgele ateş etmeye devam ediyor.

    Haftalardır hükümet aleyhtarı eylemlerin odağı durumundaki kentte caddelerde cesetlerin olduğu belirtiliyor.

    Ürdün sınırındaki tüm geçiş noktaları ise olayların ardından kapatıldı.

    İnsan hakları savunucularına göre, Esad rejimi sokaklara indirdiği tanklarla halka gözdağı politikası izliyor.

    Suriyeli insan hakları grubu Sevasiya, "güvenlik güçlerinin demokrasi yanlısı devrimin başladığı geçen aydan bu yana 400 sivili öldürdüğünü", yaklaşık 500 muhalifin de gözaltına alındığını bildirdi.

    Esad'a Chavez desteğiVenezuela lideri Hugo Chavez'den, Esad'a destek geldi. Chavez, Esad'a mesajında, "Teröristler Suriye'ye sızdı, şiddet ve ölümü kışkırttı ve bir kez daha, en ufak bir araştırma bile yapılmadan başkan suçlu ilan edildi" ifadesini kullandı. Esad'ın Latin Amerika'daki müttefiki Chavez, halkı korumak bahanesiyle Suriye'ye askeri olarak saldırmak istemekle suçladığı uluslararası toplumu da "emperyalist çılgınlıkla" suçladı. Chavez, Şubat sonundaki mesajında da Libya lideri Albay Muammer Kaddafi'ye desteğini açıklamıştı.
    Bu arada merkezi Londra'da bulunan Uluslararası Af Örgütü, Dera'daki kaynaklara dayanarak, kentte dün 23 kişinin öldüğünü bildirdi.

    Öte yandan, başkent Şam'da güvenlik güçleri sokak sokak evlere baskın düzenleyip, protestocuları gözaltına alıyor.

    Uluslararası camia tepkili

    Washington yönetimi, halkına karşı şiddet kullanmakla suçladığı Esad yönetimine yaptırım uygulamayı düşünüyor.

    ABD Dışişleri Bakanlığı da, Suriye'deki diplomatik personelinin ailelerine ve zorunlu olmayan elçilik personeline ülkeyi terk etme talimatı verdi.

    Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban-Ki Mun, son günlerde yaşananlarla ilgili soruşturma çağrısında bulundu.

    İngiltere de Suriye'ye karşı muhtemel yeni tedbirler için uluslararası ortaklarıyla çalıştığını bildirdi.

    İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, ülkesinin, Suriyeli yetkilileri şiddeti durdurmaya, temel ve evrensel ifade ve toplanma özgürlüğü haklarına saygı göstermeye ikna etmek için uluslararası ortaklarıyla yoğun şekilde çalıştığını belirtti.

    Erdoğan Esad'ı aradı


    Başbakan Erdoğan da, Suriye lideri Beşşar Esad'ı telefonla aradı.

    Görüşmede, Suriye'de meydana gelen son olaylar çerçevesinde görüş alışverişinde bulunuldu.

    "İnsan hakları konseyine seçilmesin"


    İnsan hakları örgütleri ve giderek artan sayıda ülke de, Suriye'nin BM İnsan Hakları Konseyi'ne seçilmesini engellemeye çalışıyor.

    Suriye'nin yanı sıra Asya üyelikleri için Hindistan, Endonezya ve Filipinler'in adaylığı geçen ocak ayında benimsenmişti, ancak Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın güvenlik güçlerinin yönetim karşıtlarına sert muamelesi yüzünden insan hakları örgütleri ve bazı hükümetler Suriye'yi Konsey'den uzak tutmak için gizlice çaba gösteriyor.

    İnsan hakları örgütleri ve bazı hükümetler, 2006'dan bu yana İran, Venezuela, Belarus ve Sri Lanka gibi ülkelerin üyeliğini engellemeyi başarmıştı.

    Suriye'nin adaylığına karşı kampanyanın, Fransa, İngiltere, Almanya ve Portekiz'in; Suriye'nin BM Güvenlik Konseyi'nde sert bir dille kınanması talebiyle aynı döneme rastladığına dikkat çekildi.

    ABD'nin de bu ülkelerin hazırladığı karar tasarısına destek verdiği belirtiliyor. ABD ayrıca geçen hafta Suriye'nin İnsan Hakları Konseyi'ne üyeliğine karşı olduğunu açıkça bildirmişti.

    Arap dünyasından 13 insan hakları örgütü de Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa'dan Suriye'nin adaylığını açıkça kınamasını istemişti, Arap ülkelerinden Suriye'ye oy vermemelerini talep etmişti.

    47 üyeli BM İnsan Hakları Konseyi, BM İnsan Hakları Komisyonunun yerine Mart 2006'da kurulmuştu.

    Suriye'de Devlet Başkanı Beşşar Esad'a karşı gösteriler ilk olarak ülkenin güneyindeki Dera'da 18 Mart'ta başlamıştı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow