hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Wikileaks'ten Guantanamo bombası!

    Wikileaksten Guantanamo bombası
    expand

    ABD'nin 11 Eylül saldırıları sonrası yüzlerce terör zanlısını tuttuğu yer olan Küba'daki Guantanamo Üssü ile ilgili önemli iddialar ortaya atıldı. Wikileaks'in yayımladığı son belgeler, masum olduklarına dair kanıt olmasına rağmen bazı zanlıların yıllarca üste tutulduğunu gösteriyor.

    Wikileaks, şimdi de 11 Eylül saldırılarının ardından El Kaide mensuplarının toplandığı Guantanamo  Üssü'ndeki sorgu tutunaklarını sızdırdı.

    Belgelerde El Kaide'nin, Avrupa'da nükleer silahı olduğundan intihar girişimlerine varıncaya kadar kamuoyundan gizlenen pek çok bilgi yer alıyor.

    Belgeler, 'terörle savaş' çerçevesinde tüm dünyada El Kaide avı başlatan eski ABD Başkanı George Bush'un, Amerikan ordusu ve CIA'nın dünyanın dört bir yanında ele geçirdiği 776 El Kaide şüphelisinin 2002'den başlayan sorgu tutanaklarından oluşuyor.

    Küba adasının doğu ucundaki Guantanamo toplama kampında hâlen 172 tutuklu bulunuyor. ABD Başkanı Barack Obama'nın, CIA'nın işkenceli sorgulama yöntemleri nedeniyle kapatma vaadinde bulunduğu ancak gerçekleştiremediği Guantanamo'da hazırlanan belgelerde her tutuklu için ayrı dosyalar yer alıyor.

    Tutanaklarda, tutukluların hastalıkları, geçmişte neler yaptıkları, sorgu sırasında verdikleri tepkiler de çok ayrıntılı bir şekilde yer alıyor. Ancak belgelerde bu bilgilerin, "hangi sorgulama teknikleriyle" elde edildiğinden bahsedilmiyor.

    Kamuoyundan gizli tutulan belgelerde yer alan iddialar şöyle:

    "El Kaide'nin nükleer bombası var"

    Yakalanan El Kaide militanları arasında lider seviyesindeki Halid Şeyh Muhammed, 11 Eylül saldırılarını bizzat planlayan operasyondan sorumlu terörist. New York'ta yargılanması iptal edilen ve yıl sonunda askeri mahkemeye çıkartılması planlanan Şeyh Muhammed, 15 sayfalık ifade tutanağında, El Kaide'nin Avrupa'da gizli bir yerde nükleer silahı olduğunu belirterek şunları anlattı:

    "El Kaide komutanlarından biri söyledi, elimizde bir hücrenin Avrupa'da gizlediği nükleer silah bulunuyor. Eğer Amerika liderimiz Usame bin Ladin'i yakalar ya da bir suikastle öldürürse, örgüt Batı dünyasına nükleer fırtına estirecek."

    ABD yönetimi, El Kaide'nin uzun süredir nükleer silah elde etme girişiminde bulunduğunu biliyor. El Kaide'nin karaborsadan uranyum satın aldığı ve özellikle nükleer silaha sahip Pakistan gizli servisine sızmaya çalıştığı belirtiliyor.

    En genci 14 en yaşlısı 89

    Bugüne kadar Guantanamo'da tutuklananların 20'si 18 yaşın altında. 14 yaşında bir erkek çocuk da bulunuyor. En yaşlısı ise 89 yaşında, çok ciddi sağlık sorunları da bulunan bir kişi. Oğullarını ararken Taliban ile irtibata geçen yaşlı adam kimlik belgesi yok diye Guantanamo'ya götürülmüş.

    BELGELERDEKİ İDDİALAR

    Libyalı muhaliflere El Kaide eğitmeni

    Belgelere göre, Libya'da Muammer Kaddafi'ye karşı savaşan muhaliflerden Ebu Sufyan bin Kum, Guantanamo çıkışlı 'tehlikeli bir terörist.' Afganistan'da yakalanan Kum, Guantanamo'da sorgulandıktan sonra Libya'ya iade edildi. İki yıl önce serbest kalan ve muhaliflerin yoğun olduğu Libya'nın doğusundaki Derne kentinine yerleşen terörist, Usame bin Ladin'in Sudan'a geldiği zamanlarda özel şoförlüğünü de yapmış.

    150 masum bilerek tutuldu

    Bugüne kadar tutuklananlardan 220'si yüksek riskli El Kaide üyelerinden oluşuyor. 380'i ise asker ya da hizmetli gibi Taliban ya da El Kaide üyelerinin çevrelerinde bulunan kişiler. Belgelere göre, ABD 150 Afgan ve Pakistanlı'yı, masum olduklarını bilmesine rağmen yıllarca kapalı tuttu. Bir kısmını da Guantanamo'ya götürmüş. Masumları tutmalarına tezat yüksek riskli kabul edilen 48 tutuklu ise serbest bırakılmış.

    11 Eylül'ü televizyondan izlediler

    11 Eylül saldırılarının gerçekleştiği sırada El Kaide liderlerinin neler yaptığı da ifadelerde yer alıyor. Usame bin Ladin'in kurmaylarının büyük bölümü Pakistan'ın Karaçi kentinde saldırıyı televizyondan naklen izlemiş. Saldırının ardından Afganistan'ın başkenti Kabil yakınında Taliban liderlerleriyle buluşan Usame bin Ladin ve Mısırlı yardımcısı Ayman Zevahiri, nakide sıkıştığı için evsahiplerinden 7 bin dolar borç almış. Bir sene sonra da ödemiş.

    Murat Kurnaz 'Düşman savaşçı'

    Guantanamo'da 4 yıl tutulan Almanya'da yaşayan Türk vatandaşı Murat Kurnaz'ın ifade ve tutanağı da belgelerde yer aldı. Değerlendirmeler de dahil toplam 61 sayfalık belgede Murat Kurnaz, orta dereceli tehlikeli kapsamındaki "Düşman savaşçı" statüsünde sorgulandı. Tutanakta şöyle denildi:

    "Sanık, Almanya'da El Kaide ile bağı bulunan Teblig Cemaati adlı aşırı dinci bir örgüte üye olduğunu itiraf etti. Türk vatandaşı Murat Kurnaz, 11 Eylül saldırılarının ardından Almanya'dan Pakistan'a gitti. Peşaver'de yakalandı. İslam dinini daha iyi ve daha hızlı öğrenmek için Pakistan'a gittiğini anlattı. Sorgusunda silah eğitimi almadığını, 11 Eylül saldırıları hakkında da bilgisi olmadığını söyledi."

    Casio saat yüzünden yakalandılar

    Guantanamo'da bugüne kadar El Kaide ile bağlantılı 5 Türk tutuklu kaldı. Murat Kurnaz Guantanamo'da yaşadıkların 'Hayatımın 5 yılı' adıyla kitaplaştırdı. Guantanamo'da sorgulanan diğer Türkler ise, Yüksel Çelikgögüs, İbrahim Şen, Mahmud Nuri Mert ve Salih Uyar. Amerikan askerleri Salih Uyar'ı (30) Pakistan'da Casio marka saat kullanması nedeniyle tutukladı. El Kaide ve Taliban'ın bomba ateşleme düzeneklerinde, ucuz plastik 'Casio' marka saat kullandığını tespit eden CIA, aynı model saat kullananları potansiyel El Kaide ve Taliban militanı kabul etti. Çok sayıda kişi saat yüzünden tutuklanıp Guantanamo'ya gönderildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow