hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Cesedini denize bırakmak saygılı hareketti"

    Cesedini denize bırakmak saygılı hareketti
    expand

    ABD Başkanı Barack Obama, El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in cesedinin denize bırakılmasının, "onun cesedine karşı saygılı bir hareket" olduğunu söyledi. El Kaide örgütü de Bin Ladin'in ölümünü teyit etti. Örgüt, Bin Ladin'in ölümünden bir hafta önce kaydettiği sesli mesajını da yayınlayacak.

    Obama, CBS televizyonunda gelecek pazar günü yayımlanacak "60 Dakika" adlı programda yaptığı açıklamada, "Bu konuya, (11 Eylül saldırılarında) 3 bin kişiyi öldüren Bin Ladin'den daha fazla özen gösterdiğimiz açık. Bu, bizi farklı kılan birşey. Yakışık biçimde davrandığımızı düşünüyorum" dedi.

    Bazı Müslümün din adamları, Bin Ladin'in cesedinin denize bırakılmasının İslami gelenekleri aykırı olduğu yönünde açıklamalar yapmıştı.

    Amerikalı yetkililer ise, Bin Ladin'in cesedinin İslami kurallara göre yıkanıp, dini tören yapıldıktan sonra denize atıldığını belirtiyor.

    Obama, CBS'te katıldığı programın pazar günkü yayınından önce gösterilen bir kesitinde, "Bin Ladin'in denize atılmasının kendisinin kişisel kararı olup olmadığı" şeklindeki bir soru üzerine, "Bu ortak bir karardı. Eğer Bin Ladin'in (saklandığı) binada öldürülmesi halinde, cesedine ne yapacağımız üzerinde önceden etraflıca düşünmenin önemli olduğu kanısındaydık. Yapmaya çalıştığımız şey, İslam dini uzmanlarına danışarak, cesede saygılı ve yakışık olan birşeyi bulmaktı" diye konuştu.

    El Kaide de teyit etti

    ABD'de internet sitelerini izleyen kuruluşa göre de El Kaide örgütü, Usame Bin Ladin'in ölümünü teyit etti.

    İzleme servisi SITE, "EL Kaide'in cihatçı forumlarında yer alan 6 Mayıs 2011 tarihli açıklamada, liderleri Usame Bin Ladin'in öldüğünün doğrulandığını"
    bildirdi.

    Pakistan'da ayaklanma çağrısında da bulunulan açıklamada,"Pakistanlıların, Bin Ladin'in topraklarında öldürülmesiyle uluslarına getirilen utancı temizlemeleri için hükümete karşı ayaklanmaları" istendi.

    Ölümünden bir hafta önce sesli mesaj

    Bu arada El Kaide örgütü, Usame bin Ladin'in, ölümünden bir hafta önce kaydedilen sesli mesajını yakında yayınlayacağını duyurdu.

    El Kaide'nin aşırı dinci internet sitelerinde yer alan açıklamasında, "Şeyh (Bin Ladin), Arap dünyasında adaletsizlik ve eşitsizliğe karşı isyanların yarattığı sevinci ümmetle paylaşmadan önce bu dünyayı terk etmeyi reddetti" denildi.

    Söz konusu El Kaide açıklamasında, Bin Ladin'in, bu amaçla ölümünden bir hafta önce kutlama ve tavsiyelerinin bulunduğu bir ses kaydı doldurduğu belirtilerek, bu kaydın yakında yayınlanacağı kaydedildi.

    CIA istihbaratçıları Abodabad'a yerleşmiş


    Bu arada operasyona ilişkin detaylar da yavaş yavaş ortaya çıkıyor.

    Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA'in, bir grup istihbaratçıyı, pazartesi günü Amerikan özel kuvvetleri tarafından öldürülen Bin Ladin'in Pakistan'da saklandığı yeri izleyebilmek için Abodabad'da bir eve yerleştirdiği belirtildi.

    The Washington Post gazetesine konuşan Amerikalı yetkililer, küçük bir grup CIA ajanının, Bin Ladin'in bulunduğu evi aylarca gözlediğini ve bu operasyonun, CIA'in tarihindeki en hassas insani istihbarat toplama görevlerinden biri olduğunu ifade etti.

    Gazeteye göre CIA ajanları, geçen yıl ağustos ayından bu yana Pakistanlı yerel istihbarat kaynaklarını da kullandı ve Bin Ladin'in bulunduğu evde oturanların günlük faaliyetleri ve alışkanlıklarına ilişkin ayrıntılı bilgi topladı. Bin Ladin'in öldürüldüğü baskına kadar bu gizli evde, Bin Ladin'in saklandığı yerin uydu görüntülerinden içerdekilerin konuşmalarını dinleme çabalarına kadar istihbarat faaliyetleri sürdürüldü.

    Washington Post, bu evde yürütülen faaliyetlerin geniş kapsamlı olması dolayısıyla CIA'in, Aralık ayında kongreden on milyonlarca dolar kaynak istediğini de yazdı.

    Operasyondan ilk elde edilen bilgiler...

    Bin Ladin'in Pakistan'da saklandığı binadan ele geçirilen bilgilerin, El Kaide'nin ABD'deki bazı büyük kentlere ve trenlere saldırılar düşündüğünü ortaya koyduğu bildirildi.

    CNN televizyonunun haberine göre, ülke genelindeki federal, eyalet ve yerel düzeydeki güvenlik birimlerine gönderilen istihbarat uyarısında, El Kaide üyelerinin, 2010 yılı Şubat ayında, ABD'de köprü ve vadiler üzerindeki demiryollarına engeller koyarak trenleri raydan çıkarma planları üzerinde konuştuğu belirtildi.

    Habere göre, planın, 11 Eylül 2001 tarihindeki terör saldırılarının 10'uncu yıl dönümüne denk gelecek biçimde bu yıl içinde hayata geçirilmesi planlanıyordu. Ancak, istihbarat uyarısında, belirli bir kent ya da demiryolu sisteminin adı yer almadı.

    Amerikalı bir yetkili, "Dünyanın en çok aranan teröristinin evinde bu tür bir bilgiyi bulmamız sürpriz değil" dedi.

    ABD İç Güvenlik Bakanlığı Sözcüsü Matt Chandler da, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "El Kaide'nin sözde saldırı planının henüz ilk bilgilere dayandığını, yanıltıcı veya yanlış olabileceğini" belirtti.

    CNN'in haberinde, Amerikalı yetkililerin, El Kaide'nin, saldırılarını özellikle ABD'nin Bağımsızlık Günü olan 4 Temmuz, Noel ve BM'nin açılış günü gibi önemli tarihlere denk getirmeyi istediğini ortaya çıkardığı da kaydedildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow