hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    El Kaide'nin yeni lideri o mu?

    El Kaidenin yeni lideri o mu
    expand

    El Kaide lideri Usame bin Ladin'in ABD güçlerinin Pakistan'daki operasyonu ile öldürülmesi sonrasında terör örgütünün liderliğini geçici olarak Saif El Adil'in yürüttüğü ileri sürüldü.

    El Kaide konusunda uzman olan ve İngiltere'deki Quilliam Foundation adlı düşünce kuruluşunun analizcisi Noman Benotman, Reuters'a yaptığı açıklamada, "cihatçı çevrelerden elde ettiği bilgilere göre" Mısırlı bir eski militan olan Adil'in, Ladin'in yardımcısı Ayman el Zevahiri'nin El Kaide lideri olmasının kesinleşmesine değin, örgütün fiilen operasyonel liderliğini yapmakta olduğunu ileri sürdü.

    Benotman, örgütün El Kaide çevrelerinden Zevahiri'ye sadakat bildirimlerini toplamakta olduğunu, bu süreç sonunda Zevahiri'nin lider olacağını belirtti.

    ABD savcılarına göre, Adil, El Kaide'nin önde gelen askeri liderlerinden biri ve Nairobi ile Dar es Selam'daki ABD Büyükelçiliklerine 1998'de düzenlenen bombalı saldırıların planlanmasına yardımcı olan isimler arasında yer alıyor, ayrıca Sudan ve Afganistan'da 1990'lı yıllarda El Kaide'nin eğitim kamplarını kurduğu düşünülüyor.

    Bu arada Pakistan ordusunun "Önemli bir El Kaide komutanı Karaçi'de tutuklandı" adlı bildirisinde, Ebu Sohaib El Makki takma adlı Muhammed Ali Kasım Yakub'un dünyada en çok aranan El Kaide üyeleri listelerinde yer almadığı ancak örgütün "önemli aktif bir üyesi" olduğu belirtildi.

    Bildiride, soruşturmanın ilk sonuçlarına göre, Yakub'un Yemenli olduğu ve Pakistan- Afganistan sınırında El Kaide liderlerinin doğrudan emri altında görev yaptığı kaydedildi.

    El Kaide komutanı yakalandı

    Bu arada Pakistan'ın Karaçi kentinde Yemen uyruklu bir "El Kaide komutanı"nın yakalandığı bildirildi.

    Pakistan ordusunun "Önemli bir El Kaide komutanı Karaçi'de tutuklandı" adlı bildirisinde, Ebu Sohaib El Makki takma adlı Muhammed Ali Kasım Yakub'un dünyada en çok aranan El Kaide üyeleri listelerinde yer almadığı ancak örgütün "önemli aktif bir üyesi" olduğu belirtildi.

    Bildiride, soruşturmanın ilk sonuçlarına göre, Yakub'un Yemenli olduğu ve Pakistan-Afganistan sınırında El Kaide liderlerinin doğrudan emri altında görev yaptığı kaydedildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow