hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İspanya'da hesaplaşma günü

    İspanyada hesaplaşma günü
    expand

    İspanya’da yasağa rağmen siyasi ve ekonomik sistemi protesto eden gençlerin eylemleri devam etti. Eylemlerin yerel seçimlerin ardından devam edip etmeyeceği henüz bilinmiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Hemen Gerçek Demokrasi” adlı sivil toplum örgütünün, sosyal paylaşım sitelerinde yaptığı çağrılarla 15 Mayıs’ta başkent Madrid’deki Sol Meydanı’nda başlayan ve tüm büyük kentlere yayılan gösterilere yasak getirildi, ancak barışçı olduğu gerekçesiyle polis müdahale etmedi.

    İçişleri Bakanlığında bugün yapılan toplantıyla ilgili EFE haber ajansında yer alan haberlerde, gösteri ve propaganda yasağının yürürlüğe girdiği yerel saatle cuma gecesi 24.00′den itibaren, İspanya’da toplam 58 bin kişinin meydanlarda barışçı eylemler yaptığı aktarıldı.

    Polisin, “kamu güvenliğini bozan bir gelişme veya şiddet olmadıkça göstericilere müdahale etmeme karar aldığı” bildirildi. Polis, gösterilerin sözcülerini, kamu düzenini ve güvenliğini bozanların cezalandırılacağı hususunda bilgilendirdi.

    Bu arada gösterilerin merkezi olan Sol Meydanı’nda 25 binden fazla kişinin toplandığı belirtildi.

    Genelde siyasetçileri ve bankaları protesto eden sloganlar atan ve çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu göstericiler, bugünü daha çok müzik eşliğinde, bir bayram havasında geçirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu gösteriler İspanya dışına da taştı. İtalya, Fransa, Almanya ve bazı Güney Amerika ülkelerindeki İspanyol büyükelçilikleri önünde de protesto gösterileri yapıldığı duyuruldu.

    YEREL SEÇİMLER VE GÖSTERİLER

    Siyasi ve ekonomik sistem karşıtlarının bir haftadır protestolarına sahne olan İspanya'da yaklaşık 35 milyon seçmen, yerel seçimler için bugün sandık başına gidiyor.

    Yerel saat ile 09.00'da (TSİ 10.00) açılan sandıklardaki oy kullanma işlemi 20.00'da sona erecek. Resmi sonuçların TSİ 23.30'dan itibaren büyük oranda belli olması bekleniyor.

    17 özerk yönetimden oluşan İspanya'da 13 özerk yönetim parlamentosunun ve 8 bin 116 il ve ilçedeki belediye başkanının belirleneceği yerel seçimler, 15 mayıstan itibaren Madrid, Barcelona ve Valencia başta olmak üzere ülkenin birçok kentinde meydanlarda yapılan sistem karşıtı protestolardan dolayı ikinci planda kaldı.

    Buna rağmen, ekonomik kriz yaşayan İspanya'nın siyasi geleceği açısından bugünkü yerel seçimler büyük önem arz ediyor. İspanyol basınında genel görüş olarak, iktidardaki Sosyalist İşçi Partisi'nin (PSOE), seçimlerden yenik ayrılacak taraf olacağı savunulurken, iktidar partisinin bir hezimet yaşama ihtimalinin de bulunduğu ifade ediliyor.

    BU ARADA SANTIAGO BARNEBAU'DA...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow


    Binlerce insan Sol Kapısı'nda özgürlük, demokrasi diye haykırarak işsizliği, krizi protesto ederken aynı saatlerde Santiago Barnebau'da Real Madrid taraftarları yeri göğü Ronaldo diye inletiyordu.

    Ülkedeki gelir dağılımında yaşanan eşitsizliği gözler önüne süren bu manzara "Bu ne yaman çelişki Mama" dedirtecek cinstendi. 

    RONALDO DİYE BAĞIRANLAR İÇİN BURAYA TIKLAYIN

    DEMOKRASİ DİYE BAĞIRANLAR İÇİN BURAYA TIKLAYIN

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow