hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mladiç'in oğlu babasını akladı

    Mladiçin oğlu babasını akladı
    expand

    Bosnalı Sırpların eski komutanı Ratko Mladiç'in oğlu Darko Mladiç, babasının Temmuz 1995'te Bosna-Hersek'in Srebrenitsa kentinde yaşananlarla ilgisi olmadığını öne sürdü.

    Darko Mladiç, anne Bosilyka Mladiç ve avukatıyla birlikte Belgrad Yüksek Mahkemesinin savaş suçları bölümünde tutulan babasını ziyaretinin ardından gazetecilere açıklama yaptı.

    AA muhabirinin "Babanızın Srebrenitsa kurbanlarının yakınları için bir mesajı var mı?" şeklindeki sorusu üzerine Darko Mladiç, babasıyla bugün Srebrenitsa hakkında konuşmadıklarını söyledi.

    "Fakat genel anlamda orada ne yapılmışsa babamla pek alakası yoktur" diyen Darko Mladiç, babasının Srebrenitsa'da çok sayıda kadın, çocuk ve askeri kurtardığını ve onların tahliyesini sağladığını ileri sürdü.

    Darko Mladiç, "Babamın emri kadın, çocuk, yaralı ve tutuklu askerlerin tahliyesiydi. Daha sonra yapılanlar babamın inisiyatifiyle yapılmış değildir" dedi.

    Babasının sağlık durumu

    Darko Mladiç, sağlık durumuyla ilgili olarak ise babasının 1996 yılında sağlık sorunları yaşamaya başladığını söyledi.

    Babasının 1996 yılından yakalanıncaya kadar tedavi görmediğini savunan Darko Mladiç, 2008 yılında ise "çamaşırlarını yıkarken" beyin kanaması geçirmesi sonucu sağ tarafının felç olduğunu kaydetti.

    Darko Mladiç, babasının Lahey'deki BM mahkemesine sevk edilmesi halinde, halen aynı mahkemede tutuklu olarak yargılanan aşırı milliyetçi Radikal Sırp Partisi'nin lideri Voyislav Şeşel'in avukatı olmasını talep ettiğini belirtti.

    Babasının bu talebinin mümkün olmaması halinde Şeşel'i "hukuki danışmanı" olarak görmek istediğini kaydeden oğul Mladiç, babasının fiziksel ve psikolojik olarak rahatsızlıkları bulunduğunu anlattı. Darko Mladiç, "Öne sürdüğümüz sağlık gerekçeleri babamın Lahey'e gönderilmesini engelleme yönünde bir taktik değildir. Lahey'deki mahkemenin böyle bir kuşkusu varsa, kendileri ekip gönderip zanlının gerçek sağlık durumunu tespit edebilir" dedi.

    Darko Mladiç, babasının 23 yaşında kaybettiği kızının mezarını ziyaretiyle ilgili de yetkililerin güvenlik durumunun tespitini yaptıktan sonra olumlu veya olumsuz yanıtı kendilerine ileteceklerini söyledi.

    Oğul Mladiç, bugün ayrıca Radikal Sırp Partisi'nce Ratko Mladiç'in yakalanmasını protesto amacıyla düzenlenecek mitinge katılacağını açıkladı.

    Mahkeme önüne bugün, Sırbistan'da yasaklanan Ratko Mladiç'in hayatını anlatan "General Mladiç" isimli kitabın yazarı Lilyana Bulatoviç de geldi.

    Mladiç, dün Bulatoviç ile görüşmek istediğini açıklamıştı. Ancak Bulatoviç'in görüşmesinin gerçekleşip gerçekleşmediği yönünde bilgi edinilemedi.

    Mahkemenin açıklaması

    Öte yandan, Belgrad Yüksek Mahkemesinin Savaş Suçları Bölümü, yaptığı yazılı açıklamada, Mladiç'in kendilerinden 23 yaşında intihar eden kızı Ana'nın mezarını ziyaret etme yönündeki talebinde bir mahzur görmediğini bildirdi.

    Mahkeme, ziyaretle ilgili olarak güvenlik durumunun incelenmesinin ardından karar verileceğini belirtti.

    Bu arada Sırplar, Ratko Mladiç'in yakalanmasını doğum yeri olan Kalinovik kentinde düzenledikleri eylemle protesto etti.

    Bosna Sırp Cumhuriyeti'ndeki aşırı milliyetçi sivil toplum örgütlerince organize edilen eyleme, çeşitli kentlerden gelen çok sayıda Sırp katıldı.

    Mladiç'ten övgüyle bahseden pankartlar taşıyan eylemciler, Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç aleyhinde sık sık slogan attı.

    Protesto mitinginin ardından eylemciler, Mladiç'in dünyaya geldiği Kalinovik kentine bağlı Bojanoviçi köyünü ziyaret etti.

    Bosnalı Sırpların eski komutanı Ratko Mladiç, 12 Mart 1943 tarihinde Bosna-Hersek'in güneydoğusunda bulunan Kalinovik kentine bağlı Bojanoviçi köyünde doğdu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow