hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Silah sevkiyatına Türkiye engel oldu

    Silah sevkiyatına Türkiye engel oldu
    expand

    Almanya’nın önde gelen gazetelerinden ’Süddeutsche Zeitung’, İran’dan Suriye’ye silah sevkiyatı yapmaya çalışıldığını, Türk makamları tarafından bunların durdurulduğunu yazdı.

    Gazetenin haberine göre, Suriye’ye gitmek isterken Türk makamları tarafından durdurulan kaçakçılar, taşıdıkları silahları Lübnan’daki Hizbullah milislerine ulaştırmayı amaçladı. Gazete Batılı diplomatlara dayandırdığı haberinde, çok sayıda silah ve mühimmatla yüklenmiş 1 kamyonun 30 Nisan’da Türkiye’nin Suriye sınırındaki Kilis kentinde durdurulduğunu yazdı. Hizbullah milislerine ulaştırılmak üzere Suriye’ye gönderilmek istenen silahlara Türk makamları tarafından el konulurken, Ankara’nın konuyla ilgili açıklama yapmak istemediği de vurgulandı.

    Deutche Welle’de Türkiye’nin, geçen mart ayında da Suriye’ye giden bir İran kargo uçağını inişe zorlayarak Diyarbakır’a indirdiğini hatırlattı. Birleşmiş Milletleri’i bilgilendiren Türk makamları, uçaktaki silahların tümüne el koymuştu. Kargo uçağında çok sayıda Kalaşnikof gibi ağır silah ve mühimmat ele geçirilmişti.

    Birleşmiş Milletler’in, nükleer programı nedeniyle İran’ın silah ticaretini yapmasını yasaklayan bir kararı bulunuyor. Bu nedenle her BM üyesi bu yasağın ihlal edilmesi durumunda Güvenlik Konseyi’ni bilgilendirmekle yükümlü olduğu hatırlatıldı. Ancak İran, BM’nin yaptırım kararlarına rağmen Suriye üzerinden Hizbullah’a silah ulaştırmaya çalışıyor. Lübnan’da faaliyet gösteren Hizbullah’ın Suriye’de de bir deposunun bulunduğu tahmin ediliyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow