hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Esad rejimine uluslararası baskı artıyor

    Esad rejimine uluslararası baskı artıyor
    expand

    Suriye yönetimine uluslararası baskı artıyor. ABD, Fransa ve Almanya liderleri, protesto gösterilerinin şiddet kullanılarak bastırılması nedeniyle Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad yönetimine yönelik baskının artırılması yönünde mutabakata vardı.

    Beyaz Saray'ın açıklamasına göre, ABD Başkanı Barack Obama'nın, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile ayrı ayrı yaptığı telefon görüşmelerinde her üç liderin de "Suriye halkına karşı rastgele şiddet kullanılmasını kınadığı" belirtildi.

    Liderlerin, "Esad rejimine baskı ve Suriye halkının desteklenmesi amacıyla ek adımlar atılması konusunda mutabakata vardığı" kaydedildi.

    Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı, Suriye'de bulunan Amerikalılara, bu ülkeyi "derhal terk etmeleri" çağrısı yaptı. Bu ülkeye gidilmemesini isteyen bakanlık, kalacak Amerikalılara da bir yerden bir yere hareketlerini kısıtlamaları tavsiyesinde bulundu.

    Bakanlığın yayımladığı seyahat uyarısında, "Suriye'deki durumun belirsizliği ve kırılganlığı" dikkate alınarak, bu ülkeye yönelik ticari uçuşlar ve diğer seyahat araçları da halen faaliyette iken, Amerikalıların ayrılmaları çağrısı yapıldı.

    Nisandaki uyarıda da Şam'daki ABD Büyükelçiliği temel görevlerde bulunmayan personeliyle tüm personelin ailelerinin ülkeyi terk etmeleri direktifi verilmişti.

    "Hama'da ayaklanma bastırıldı"

    Suriye televizyonu ise geçen hafta ordunun tanklarla girdiği ve askerlerin rastgele ateş açtıkları bildirilen Hama kentinden, müdahale sonrasında ilk kez görüntüler yayımladı. Görüntülerde yanmış yıkılmış binalar, müdahalenin izlerini taşıyan caddeler yer aldı. TV yayınında, "kentteki ayaklanmanın bastırıldığı" belirtildi.

    Bazı kaynaklara göre, kentte bir haftada 100 kişi ölürken, bazı insan hakları kuruluşları bu rakamı 250'ye kadar yükseltiyor. Rakamların kesinleştirilmesi, kent sakinlerine ve hastane kaynaklarına ulaşmaktaki güçlükler nedeniyle mümkün olamıyor.

    Kentin 600 bin olan nüfusunun dörtte birinin kaçtığı belirtilirken, bir kent sakini AP'ye, camilere gitmeye korktuklarını çünkü ordunun buraları hedef aldığını ileri sürdü. Kentte dün gösteri yapılmadığı sanılıyor. Fırınların ve eczanelerin kapalı olduğu kentte insani durumun felaket boyutuna ulaştığı kaydedildi.

    Ramazanın ilk cumasında Suriye'nin çeşitli kentlerinde düzenlenen gösterilerde güvenlik güçlerinin ateş açması sonucunda ölenlerin sayısının en az 18 olduğu bildirildi.

    Son gösterilerde 24 kişi öldü

    Bu arada Suriye'de düzenlenen son gösterilerde 24 kişinin öldüğü bildirildi.

    Suriye'de yaşayan insan hakları eylemcisi Mustafa Ossa, ölenlerin büyük bir kesimini, başkent Şam'da dün sabah saatlerinde başlayan ve teravih namazının ardından gece yarısında da devam eden gösterilerde hayatını kaybedenlerin oluşturduğunu söyledi.

    Ossa, kuşatma altındaki Hama kentiyle çevresinde ise 5 sivilin öldüğünü kaydetti.

    Suriye'deki gelişmeleri izleyen Yerel Koordinasyon Komitesi de bugün yaptığı açıklamada, Ossa'nın verdiği rakamları doğruladı.

    Suriye devlet televizyonunda da Hama kentindeki yanmış binaları, enkaz haline gelmiş caddeleri gösteren görüntüler yer aldı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow