hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türk esnaf sopalarla nöbette

    Türk esnaf sopalarla nöbette
    expand

    İngiltere'nin başkenti Londra'da bir gencin polis kurşunuyla vurularak öldürülmesiyle başlayan olaylarda, bölgede yaşayan Türkler de zarar gördü. Mağazaları yağmalanan Türkler, kendilerini korumak için 'kendilerince bir yöntem' buldu: Sopalarla mağazanın önünde nöbet tutmak...

    İngiltere'de bir gencin polis kurşunuyla vurularak öldürülmesiyle başlayan olaylar, hafta sonu Londra'daki Totenheim bölgesini savaş alanına çevirdi, polise kızan binlerce kişi araçları, bankaları, mağazaları tahrip etti.

    Totenheim'da yaşayan Türkler de bu öfkeden nasibini aldı. İşyerleri zarar gören Türkler, polisin kayıtsızlığından şikayetçi:

    "Polise haber verdik. Tuhaf bir şey. Dünyaya hakim olan bir ülkede polisin halka 'başınızın caresine bakın, bakamıyorsanız da dükkanlarınızı kapatıp gidin' demesini aklım almıyor."

    "Küçük İstanbul" olarak bilinen Haringey semtinde yaşayan Türklerden bazıları can ve mal güvenlikleri için kendileri bir formül buldu:

    "Polisi aradık gelmiyor. Biz de sopalarla bekliyoruz..."

    Geride kırık camlar, yağmalanmış mağazalar ve yanmış araçlarla birlikte 29 yaralı bırakan çatışmalar Londra'nın pekçok semtine uzandı.

    Olayların sebebi ne?

    Yağmalama Londra'nın merkezi de dahil olmak üzere ikinci gece de devam etti. Olayların merkezindeki ölüme dairse netlik kazanmayan pekçok konu var.

    Polis kurşunuyla öldürülen Mark Duggan polise ateş açtı mı açmadı mı? Times'a göre, ilk balistik incelemeler Duggan'ın ateş açmadığı yönünde.

    Bu iddianın doğru çıkması halinde polise yönelik öfkenin daha da artması an meselesi. Üstelik Duggan'ın ölümüne dair ilk protestoyu düzenleyen toplum liderlerinin polise yönelik suçlamları da ağır.

    Liderler, "Cumartesi akşamüstü karakol çevresinde toplandığımızda, bir yetkilinin bizi muhatap almasını, yoksa tepkinin kontrolden çıkacağını söyledik. Kimse bizimle konuşmadı. Polis uyarımızı ciddiye almadı" diyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow