hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Libya'da kritik saatler: Harekat başladı

    Libyada kritik saatler: Harekat başladı
    expand

    Libya'da muhaliflerin NATO güçleriyle ortak başkent Trablus'a saldırı başlattıkları bildirildi. Çatışmalarda 376 kişinin öldüğü haberleri geliyor. NATO Kaddafi rejiminin yıkılmakta olduğunu açıklarken, El Cezire televizyonu, Kaddafi'yi korumakla yükümlü birliğin teslim olduğunu duyurdu.

    Associated Press muhabirleri de başkentte olağan dışı silah sesleri ve patlamalar duyduklarını söylediler.

    Associated Press haber ajansında yer alan haberde, NATO uçaklarının akşamüstü başlattıkları ağır bombardımanın ve çatışmaların başkent Trablus'ta yabancı gazetecilerin kaldığı otelin yakınında meydana geldiği yer alıyor.

    Libya'da muhaliflerin kurduğu Ulusal Geçiş Konseyi Başkan Yardımcısı Abdül Hafız Goga da Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada "Kritik saatler başlamıştır. Trablus ayağa kalkmıştır" dedi.

    Libyalı muhaliflerin bir askeri lideri, başkent Trablus'un "bugün ya da yarın düşeceğini" söyledi.

    Askeri liderlerden Abdülhakim Belhak, "Birkaç saat içinde Trablus'a gireceğiz. Trablus'un kontrolünü bugün ya da yarın ele geçirmeyi umuyoruz" dedi.

    Bu arada Libyalı 200 kadar muhalifin Misrata kentinden deniz yoluyla başkent Trablus'a gittiği ve çatışmalara destek verdiği bildirildi.

    Muhaliflerin basın sözcüsü Abdullah Melitan, sabah Trablus'a ulaşan muhaliflerin kuzeydoğuda Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerle çatışan diğer muhaliflere destek verdiğini belirtti.

    Muhalifler birkaç gün önce Trablus'un batısındaki Zaviye kentinin kontrolünü ele geçirmişti.

    El Cezire'nin iddiası

    El Cezire televizyonu, Libya devlet başkanı Muammer Kaddafi'yi korumakla yükümlü birliğin teslim olduğunu ve silahlarını susturduğunu flash haber olarak duyurdu.

    Televizyon kanalı, muhaliflerin başkentin ortasında yer alan 'yeşil meydan'a batıdan girdiğini ve buradaki kontrolü ele geçirdiklerini belirtti.

    NATO: "Yıkılıyor"

    NATO ise Muammer Kaddafi rejiminin yıkılmakta olduğunu açıkladı.

    NATO sözcüsü Oana Lungescu, "bu akşam rejimin yıkıldığına tanık olunduğunu" belirtti.

    Lungescu, "Yakında Kaddafi kazanma ihtimalinin olmadığını anlayacak" dedi.

    376 ölü

    Bu arada Trablus yakınında Libya lideri Muammer Kaddafi güçleri ve muhalifler arasındaki çatışmalarda 376 kişinin öldüğü bildirildi.

    Kaddafi hükümetinden adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, dün akşam ve bugünkü çatışmalarda her iki taraftan 376 kişinin öldüğünü belirtti.

    Yetkili, bin kadar kişinin de yaralandığını söyledi.

    Kaddafi: "Teslim olmayacağım"

    Öte yandan Libya lideri Muammer Kaddafi, teslim olmayacağını söyledi.

    Kaddafi, devlet televizyonundan yayımlanan yeni sesli mesajında, "teslim olmayacağını ve Trablus'taki savaştan zaferle çıkacağını" belirtti.

    "Teslim olmayacağız. Trablus'u işgalcilere ve onların ajanlarına bırakmayacağız. Bu savaşta sizinleyim" diyen Kaddafi, "sonuna kadar Trablus'ta kalacağını" ifade etti.

    Yandaşlarından başkenti savunmaları isteyen Kaddafi, muhaliflerle çatışmaları için onlara silah sağlayabileceğini de kaydetti.

    Yandaşlarına muhaliflerin kısa süre önce ele geçirdiği başkentin Tacura Mahallesi'ne yürüme çağrısında bulunan Kaddafi, "Onlara izin verirseniz Trablus'un yerle bir olmasından korkuyorum" dedi.

    Muhalifler radyo yayınına başladı

    Bu arada Libya'da muhalifler, başkent Trablus'ta radyo yayınına başlayacaklarını açıkladı.

    Misrata Askeri Kurulu Medya Merkezi'nden yapılan açıklamada, 91.1 FM Trablus radyosunun bugün yayına başlayacağı belirtildi.

    Açıklamada, 15 dakikada bir yayın yapılacağı ve "Trablus'ta sivillere yönelik şiddet ve sivillerin öldürülmesiyle ilgili Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı güçler arasındaki ses kayıtlarının duyurulacağı" kaydedildi.

    "Ses kayıtlarının, göstericilerin ve ailelerinin öldürülmesi emri veren Kaddafi'ye bağlı güçlere ait" olduğu öne sürülürken, "bunların rejimin insan haklarını ihlal ettiğine kanıt niteliği taşığı ve Libya liderinin Trablus'u kan gölüne çevirmekte olduğunu gösterdiği" ifade edildi. Ancak ses kayıtlarıyla ilgili bu bilgiler bağımsız kaynaklarca doğrulanmadı.

    Tunus, Ulusal Konsey'i tanıdı

    Bu arada Tunus'un, Libya'da muhalifler tarafından kurulan "Geçici Ulusal Konsey"i tanıdığı belirtildi.

    Tunus resmi haber ajansı TAP'da, Tunus Dışişleri Bakanlığı'nın Libya'da muhalifler tarafından kurulan "Geçici Ulusal Konsey'i Libya halkının tek meşru temsilcisi olarak tanıdığı bildirildi.

    Fransa ve İtalya, Bingazi merkezli Geçici Ulusal Konsey'i tanıyan ilk ülkeler olmuş, sonrasında ABD'de konseyi tanıdığını açıklamıştı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow