hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dimitris Hristofyas ifade verecek

    Dimitris Hristofyas ifade verecek
    expand

    Rum Milli Muhafız Ordusu'nun (RMMO) Zigi'deki Evangelos Florakis askeri deniz üssünden 11 Temmuz'da meydana gelen ve 13 kişinin ölmesine, Vasiliko elektrik santralının devre dışı kalmasına neden olan patlamayla ilgili olarak, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın da ifadesi alınacak.

    Hristofyas, muhalefet tarafından, 11 Temmuz'daki patlamaya neden olan mühimmatın üste tutulmasının sorumlusu olarak gösteriliyor.

    Patlamayla ilgili 29 Ağustos'ta ifade almaya başlayacak olan Polivios, ayrıca, patlamanın ardından istifa eden eski Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu, patlamadan dolayı açığa alınan Rum Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü Nikos Emiliu,
    yine patlamayla ilgili açığa alınan RMMO mensubu Tümgeneral Savvas Argiros, Savunma Bakanlığı Genel Müdürü Hristos Malikkidis ve Adalet Bakanlığı Müdürü Petros Kareklas, RMMO eski Komutanı Korgeneral Konstantinos Bisbikas ile Güney Kıbrıs'ın New York'taki Daimi Büyükelçisi Mihalis Minas'in ifadelerini alacak.

    Bu arada, ana muhalefet Demokratik Seferberlik Partisi (DİSİ) Başkanı Nikos Anastasiadis, patlamanın araştırılması sürecinin büyük çalkantılara neden olabileceğini söyledi.

    Anastasiadis, Hristofyas tarafından atanmış olan Polivios'un, patlamayı araştırma konusunda nesnel olamayacağını belirtti.

    Kıbrıs Rum yönetimi Şubat 2009'da Monchegorsk isimli Rum bandıralı Rus gemisini İran'dan Suriye'ye cephane götürdüğü sırada alıkoyarak, patlayıcı ve mühimmatı RMMO deniz üssüne boşaltmıştı. Üsteki mühimmat 11 Temmuz'da patlamış, 1'i hastanede 13 kişi ölmüş, 60'dan fazla kişi yaralanmıştı. Patlamayla, bölgedeki, ana elektrik sağlayıcısı Vasiliko santralı da devre dışı kalmış, zaten zorda olan Rum ekonomisi büyük darbe almıştı. Rum yönetimi, ortaya çıkan elektrik açığını kapatmak için 16 Temmuz'dan itibaren KKTC'den elektrik almaya başladı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow