hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Irene kabusu vurmaya başladı

    Irene kabusu vurmaya başladı
    expand

    Irene kasırgası ABD'nin Kuzey Carolina kıyısını vurdu. ABD'nin başkenti Washington'da, başkentliler, Irene kasırgasına karşı 3-5 günlük gıda ve ilaç stok etmeye başladı.

    Miami'deki Ulusal Kasırga Merkezi, Irene'nin rüzgar hızının dünden hız kaybederek bu sabah saatte 137 kilometreye düştüğünü bildirdi, ancak bu gece orta Atlantik kıyısına ve yarın New England'a ulaştığında hızının artabileceği uyarısında bulundu.

    ABD'nin 7 eyaletinde olağanüstü durum ilan edilmesine yol açan kasırga yüzünden 2 milyondan fazla kişiden evlerini terk etmeleri istendi. Sadece New York kentinde, alçak bölgelerde yaşayan 350 binden fazla kişinin zorunlu olarak tahliye edilmesi talimatı verildi.

    Kasırganın ilk olarak Kuzey Carolina'nın Jacksonville kentine ulaştığı, eyaletin kıyı kesiminde 91 binden fazla kişinin elektriksiz kaldığı kaydedildi.

    New Jersey'den kaçış

    ABD'nin New Jersey eyaletinin kıyı kasabalarında yaşayan yüz binlerce kişi Irene kasırgasından kaçıyor.

    Kasırganın New Jersey kıyılarını vurmasına bir kaç saat kala, aralarında popüler sahil beldeleri Atlantic City, Cape May ve Long Beach Island'ın da bulunduğu kıyı şeridinin yüz binlerce sakini zorunlu tahliye çerçevesinde evlerini terk ediyor.

    1. kategoride bulunan Irene'nin bölgeyi bugün geç saatlerde ya da yarın erken saatlerde saatteki rüzgar hızı 89 ila 121 kilometreyle vuracağı sanılıyor.

    Atlantic City'deki oteller ve kumarhanelerin Vali Chris Christie'nın kapatılma emrinin ardından boşaldığı belirtildi.

    Cape May ilçesinde de 800 bin dolayındaki kişiden sadece 10 bin kadarının ilçede kaldığı kaydedildi.

    New Jersey eyaletinde önceki günden bu yana olağanüstü hal ilan edilmiş durumda.

    Kasırgaya hazırlık listesi

    ABD'de yetkililer, kasırga sırasında herkesin "kendi başının çaresine bakmak" zorunda kalacağı, acil durumda bile ekiplerin gelmesinin mümkün olamayacağından hareketle, Amerikalılara tüm gerekli önlemleri acilen almaları çağrısında bulunuyor.

    Bu noktada özellikle yeterli gıda, su ile ilaç stoğu önem taşıyor. Bunun yanında, kasırganın ağır vurması beklenen yerlerde yaşayanlardan pencerelerini kasırgadan korumak için kapatmaları, tüm bahçe eşyalarını kaldırmaları, ağaçlarını budamaları, tüm ihtiyaçları önceden alıp hazırlamaları isteniyor.

    Irene kasırgasının "en kötü" vuracağı yerler arasında olmayacağı öngörülmesine rağmen Washington'da da tüm hazırlıklar başladı.

    Kasırga dolayısıyla, hayatı felç edebilecek şiddetli yağış beklendiğinden hafta sonu başkentte marketler dahil hemen her yerin kapalı olması bekleniyor.

    Başkentliler de bu nedenle, dün iş çıkışından itibaren neredeyse marketlere "hücum" etti. Özellikle ekmek, su, temizlik malzemeleri ve hazır gıda rafları erkenden boşaldı.

    Başkentte, birçok apartman yönetimi de apartman sakinlerine kasırgaya karşı hazırlık listeleri ve bilgi notları gönderiyor.

    Listelerin içeriğine bakıldığında, kasırganın ne kadar ciddiye alındığı görülebiliyor.

    Bilgi notlarında, şiddetli yağmur nedeniyle elektrik ve su kesintilerinin olabileceği ve bunların birkaç gün sürebileceğine dikkat çekilerek, vatandaşlardan özellikle bu konulara hazırlıklı olmaları isteniyor.

    Bu nedenle listenin başında pişirilebilecek yemekler yerine, hemen bozulmayacak hazır gıda veya atıştırmalıkların depolanması öneriliyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow