hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Etkisi yavaşladı ancak Irene tehdidi sürüyor

    Etkisi yavaşladı ancak Irene tehdidi sürüyor
    expand

    Haftasonunda ABD'nin kabusu haline gelen Irene kasırgası, 7 eyalette 21 can aldı, milyonlarca dolar hasara yol açtı. Hızı azalan kasırganın tehlikesi henüz geçmiş değil. ABD Başkanı Barack Obama, "Hala risk altındasınız uyarılara kulak vermeye devam edin" uyarısında bulundu.

    ABD'nin doğu kıyılarını vuran Irene kasırgasında ölenlerin sayısının 21'e yükseldiği bildirildi.

    Ülkenin kuzeydoğusunda bulunan Vermont eyaleti son 80 yılın en kötü sel felaketiyle karşılaşırken, hızını yitiren Irene kasırgası nedeniyle New York kentinde yaşayan 100 bin kişinin elektriksiz kaldığı açıklandı.

    North Carolina'dan Maine eyaletine kadar uzanan bölgede 5,5 milyon ev ve iş yerinin hala elektrik alamadığı belirtiliyor. Yetkililer, normal düzene dönüşün bazı bölgelerde günler, bazılarında ise haftalar alabileceğini söyledi.

    Bu arada, havayolu taşımacılığı New York'un üç büyük havaalanında yavaş da olsa yeniden başladı. Şehirdeki bazı tren hatları hala çalışmıyor ancak metro hatları tekrar hizmete açıldı.

    Fırtınanın Kanada'ya doğru ilerlediği belirtilirken, kasırgadan en çok etkilenen yerlerden biri olan New York'ta büyük bir temizlik çalışmasının başlayacağı bildirildi.

    New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, "Önümüzde büyük bir temizlik işi var" dedi.

    Hızı kesildi

    Karayipler'den başlayarak Porto Riko, Dominik Cumhuriyeti ve Bahamalar'a oradan da ABD'nin doğu kıyılarına ulaşan kasırga, New York'a kadar etkisini hissettirdi.

    Hızı kesilen kasırga, tropikal fırtınaya dönüştü. Katrina'nın kötü izleri belleklerden silinmeyen ABD'de korkulan olmadı ancak kasırga yine de 7 eyalette 21 cana mal oldu.

    Şimdi ise New York'ta hayat yavaş yavaş normale dönmeye başladı. Özellikle sular altında kalmasından korkulan Manhattan'da korkulan olmadı. İtfaiye, polis, belediye ve sağlık görevlilerinin aralıksız çalıştığı New York'ta ise kapanan yollar açılmaya, ulaşım yavaş yavaş normale dönmeye başladı.

    Washington da Irene kasırgasını küçük hasarla atlattı. Ağaçlar söküldü, belli bölgelere elektrik verilemedi ancak başkent yeni güne güneşle başladı. Havanın güzel olmasını fırsat bilen Washingtonlular ise kendilerini sokağa attılar.

    Fakat tüm bunlara rağmen kasırganın tehlikesi tam olarak geçmiş değil. ABD Başkanı Barack Obama, bu konuda uyardı: "Fırtına kuzeye doğru ilerlerken hızını azalttı ancak hala şiddetli yağmurlarla tehlikeli olmaya devam ediyor. Birçok Amerikalı  hala ilerleyen günlerde elektrik kesintileri ve sel gibi ciddi risklerle karşı karşıya. Yani insanların tehlikenin geçmediğini anlamasını istiyorum. Fırtınadan etkilnen tüm bölgelerde yaşayan halkın devlet yetkililerinin ve yerel yetkililerin uyarılarını dinlemeye devam etmesini istiyorum."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow