hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kaddafi Fizan'a kadar gitti

    Kaddafi Fizana kadar gitti
    expand

    Libya lideri Muammer Kaddafi'nin, geçen cuma günü başkent Trablus'tan ülkenin güneyindeki çöl kasabası Fizan'a gittiği bildirildi.

    Kaddafi'nin öldürüldüğü söylenen oğlu Hamis'in 17 yaşındaki koruması, Kaddafi'nin geçen cumartesi saat 01.30 civarında Trablus'taki bir yerleşimde oğlu Hamis'le görüştüğünü, görüşmeye daha sonra kızı Ayşe'nin de katıldığını anlattı.

    Kaddafi'nin görüşme yerine bir araçla geldiğini, görüşmenin kısa sürdüğünü söyleyen muhafız, Kaddafi'nin daha sonra ciple Fizan'a gittiğini belirtti.

    Muhalif güçlerin başkent Trablus'u ele geçirdiği geçen haftadan bu yana Kaddafi'nin yeri bilinmiyor. Ayşe Kaddafi'nin ise annesi ve iki erkek kardeşiyle birlikte Cezayir'e geçtiği açıklanmıştı.

    Kaddafi güçleri kaybettikleri başkentin suyunu kesti

    Öte yandan, Sirte'de bulunan Kaddafi güçlerinin, başkent Trablus'un suyunun üçte ikisini kestiği bildirildi. Avrupa Birliği İnsani Yardım Bürosu ECHO'nun raporunda, Trablus'ta su sıkıntısı yaşandığı, yardım örgütlerinin tankerlerle kente su taşıması gerektiği yazıldı. Başkent Trablus'un suyu, Sahra çölünden çıkarılıyor ve Kaddafi döneminde inşa edilen büyük bir kanalla taşınıyordu. Raporda, "Günde 200 bin metreküp su taşıyan borunun vanası Sirte'de bulunuyor ve Kaddafi güçleri bu vanayı kapalı tutuyor" denildi.

    Kente 100 bin metreküp su ise, ülkede bulunan 30 su kuyusundan getiriliyordu. Trablus'un bazı kenar mahallelerine 3 gündür su verilemediği belirtildi. Birleşmiş Milletler insan hakları sözcüsü Rupert Colville, kente gelen su hattını kapatmanın insani bir suç olarak nitelendirilebileceğini söyledi. ECHO raporuna göre, Trablus'ta birçok evin özel su kuyusu bulunuyor ancak bu kuyulardan çıkan su fazla tuzlu olduğu için içme suyu olarak kullanılamıyor. Kentteki dükkanların yavaş yavaş açılmakta olduğu ve yeterli miktarda şişe suyunun bulunduğu belirtiliyor. Ancak, şişe suyunun marketlerde çok yüksek fiyata satıldığı ifade ediliyor.

    Ölü sayısı 50 bini geçti

    Bu arada Libya'da, Kaddafi'ye karşı başlatılan ayaklanmalarda 6 ay içinde tahmini 50 bin kişinin öldüğü bildirildi.

    Ulusal Geçiş Konseyi komutanlarından Albay Hisham Buhagiar, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, ayaklanmanın başladığı günden bu yana tahmini 50 bin kişinin öldüğünü söyledi.

    Albay Buhagiar, Misrata ve Zlitan'da 15 bin ila 17 bin arası, Cebel Nafusa'da da birçok kayıp kişinin bulunduğunu belirtti. Kendilerinin 28 bin mahkumu serbest bıraktığını ifade eden Albay, bütün bu kayıp kişilerin de öldüğünü tahmin ettiklerini kaydetti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow