hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kadına şiddeti durduracak cihaz!

    Kadına şiddeti durduracak cihaz
    expand

    Fransa'nın başkenti Paris'in sorunlu kasabası Bobigny'de başlatılan ve daha sonra ülkenin doğusundaki Strasbourg kentinde, potansiyel mağdurlar için dağıtılan özel cep telefonları, kadına yönelik şiddeti önleme konusunda etkili bir çare olarak gündeme geliyor.

    Son olarak Strasbourg'da 46 yaşındaki bir kadın, yeni hapisten çıkan ve evine yaklaşmasına yasak getirilen eski kocasının bıçakla saldırısından, özel cep telefonunu kullanması sayesinden kurtuldu.

    Kadının eski kocasının şiddetinden kurtulmasında, telefon şirketi ile telefondaki çağrıyı alıp güvenlik güçlerini alarma geçiren sigorta şirketinin işbirliği önemli rol oynadı. Kadının, kendisine verilen özel cep telefonunu sadece bir kez çaldırmasıyla, yetkililerle konuşamasa bile, yeri tespit edilerek, güvenlik güçleri alarma geçirildi.

    Fransız basını, yargı, güvenlik güçleri ve sivil toplum örgütlerinin ortak birlikte çalışmasıyla, kurulan sistemin giderek etkinliğinin artarak geliştiği görüşünde.

    Bu uygulamayı ilk kez 2009 yılında görev yaptığı Paris'in Bobign kasabasında hayata geçiren Strasbourg savcısı Patrick Poirret, bu kentte de, yine aynı projenin başarılı bir şekilde yürütülmesini en önemli mimarı olarak gösteriliyor.

    Projenin başarılı olmasında, şiddete hedef olan kadınları koruyan sivil toplum örgütleri ve savcılık makamının yakın işbirliği önemli rol oynuyor.

    Strasbourg'da sekiz ayda, 10 özel telefon dağıtılırken, bu telefonlardan şu ana kadar altı kez alarm geldiği ve polisin 4 şüpheli kişiyi gözaltına aldığı açıklandı.

    Projenin ilk uygulandığı Bobigny kasabasında, ilk yıl 30 telefon dağıtılmış ve polis 32 kez gelen alarm sinyallerin ardından müdahalede bulunmak zorunda kalmıştı.

    10 kadından biri şiddet görüyor

    Söz konusu proje uyarınca boşandığı eşinin ya da sevgilisinin şiddetine maruz kalacağını düşünen ve başvuruda bulunan kadınlara altı ay süreyle bu telefonlar veriliyor. Gerektiği takdirde kadınların kendilerini güven içinde hissetmeleri için bu süre bir altı ay daha uzatılabiliyor.

    Fransa'da kadına yönelik şiddeti önlemek için geçen yıl çıkartılan yeni yasa, bu tür bir uygulamanını hayata geçirilmesine imkan veriyor.

    Uzmanlar, henüz tutuklanmamış zanlıların, cezaevinden yeni çıkmış ve suç işlemeleri ihtimali bulunan eşlerin şiddetini önlemek için uygulamanın etkili olduğu görüşünde.

    Fransa'daki araştırmala göre, ülkedeki 10 kadından birisi eşi veya sevgilisinin fiziksel veya psikolojik saldırısına hedef oluyor.

    Fransa'da 2005'te yapılan bir araştırma, ülkede şiddet sonucu ölümlerinin yüzde 13'ünü çiftler arasında kavgaların yol açtığını ortaya koymuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow