hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Militanları, ETA'ya silah bırak çağrısı yaptı

    Militanları, ETAya silah bırak çağrısı yaptı
    expand

    İspanya'nın kuzeydoğusundaki Bask bölgesinin bağımsızlığı için mücadele eden ve AB terör örgütü listesinde bulunan ETA'nın tutuklu olan üyelerinin büyük çoğunluğu, şiddetin sona ermesini isteyen bir belgeye imza attı.

    Bask bölgesinde ayrılıkçı bir politika izleyen "izquierda abertzale" adlı hareketin öncülüğünde yaklaşık bir yıl önce ilan edilen ve ETA'dan silah bırakıp, şiddeti tamamen reddetmesini de içeren bir dizi talepte bulunulan "Guernika anlaşmasına", ETA mahkumları da destek verdi.

    Bask Siyasi Tutuklular Topluluğu (EPPK) olarak kendilerini adlandıranların, cezaevindeki 732 ETA üyesi, yayımladıkları yazılı bildiride, "Guernika anlaşmasının öngördüğü demokratik süreçte ilerlemek için yapılacak girişimleri desteklediklerini" duyurdu.

    EPPK'nın açıklaması, İspanya'daki terörle mücadele uzmanları tarafından "çok önemli bir adım" olarak değerlendirilse de temkinli olunup, "ETA'nın son bulmasını sağlayacak bir adımın henüz atılmadığı" uyarısında bulunuldu. Zira, EPPK'nın açıklamasında ETA'nın tamamen son bulmasına ilişkin tek bir kelime yer almıyor.

    Bu arada EPPK, şiddetin bırakılmasını istemesine karşın, Gernika anlaşmasında da yer alan, ETA tutukluları için af ve Bask halkının kendi geleceğine karar verme hakkının verilmesi talebini yineledi.

    2010 Ekim ayında duyurulan "Gernika anlaşmasına", "İzquierda abertzale" dışında Bask bölgesinde faaliyet gösteren, ayrılıkçılık yanlısı EA, Aralar, Alternatiba gibi siyasi partiler ile Bask'taki tüm sendikalar da imza atarken, söz konusu belgede genel anlamda ETA'dan silah bırakması talep edilip, bağımsızlık mücadelesinin siyasi ve sosyal boyutta sürdürüleceği belirtilmiş ve İspanyol hükümetinden de özellikle ETA mahkumları için adım atması istenmişti.

    ETA örgütü, ocak ayından bu yana "kalıcı ve geçerliliği uluslararası alanda teyit edilebilir ateşkes" halinde bulunuyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow