hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Suudi kadınlara oy müjdesi ama...

    Suudi kadınlara oy müjdesi ama...
    expand

    Suudi Kralı Abdullah, ülkesindeki kadınların 2015'teki yerel seçimlerde oy kullanabilecekleri gibi aday olabileceklerini açıkladı.

    Kral Abdullah kadınların, kendisi tarafından seçilen ve şu anda tamamen erkeklerden oluşan, şura konseyine de girebileceğini bildirdi.

    Kral Abdullah, Şura Konseyi'nde yaptığı konuşmada, ulemanın üst düzey yetkilileri ve diğerleriyle yaptıkları görüşmelerden sonra, kadınların gelecek oturumdan sonra Şura Konseyi'nin tam üyesi olmalarına karar verdiklerini açıkladı.

    Önümüzdeki perşembe günü yapılacak yerel seçimlerde oy kullanamayacak, aday olamayacak kadınların önüne sandık 4 yıl sonra konulacak.

    Bir erkek yakınının izni olmadan seyahat edemeyen, çalışamayan ve ameliyat olamayan, ayrıca araba kullanmalarına izin verilmeyen Suudi Arabistan’daki kadınlar bir süreden bu yana seslerini duyurmak için sanal eylemde örgütlenerek çeşitli eylemlerde bulunmaya çalışıyordu.

    Kralın kararı Batı’da geniş yankı buldu. İngiliz gazetesi Guardian, Kral Abdullah'ın "ihtiyatlı bir reform" uygulama çabası içinde olduğunu, açıklamanın ülkedeki yorumcular tarafından genel olarak sıcak karşılandığına dikkat çekti.

    Daily Telegraph ise, Suudi Arabistanlı kadın hakları savunucusu yazar Vaheja el Huveyder’in görüşlerini akarırken bu ülkede sonunda kadınların seslerinin duyulduğunu yazdı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow